Electrocentrale Bucuresti a convenit cu Romgaz sa esaloneze datoriile, astfel incat, de la 16 octombrie, bucurestenii si constantenii sa poata avea apa calda si caldura in iarna 2015 - 2016, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu. Este vorba despre o datorie de 362 milioane lei pe care ELCEN o are catre ROMGAZ, iar esalonarea s-a facut pe o perioada de doi ani.

"Facem eforturi mari in perioada urmatoare cu contractele de energie electrica, respectiv bonusurile pe care le obtinem in piata de energie electrica. De asemenea, ne gandim la esalonarea acestei datorii, daca este cazul, eventual sa depunem si ceva garantii, ipoteci pe anumite active din patrimoniul nostru, sa esalonam aceasta datorie in perioada urmatoare si sa putem sa beneficiem de gaze pentru a furniza apa calda si caldura bucurestenilor. Eu sunt convins ca vom rezolva. Am convenit cu Romgaz sa facem aceasta esalonare ca de la 16 octombrie sa avem gaze pentru toata perioada iernii 2015 - 2016", a spus Nicolaescu.

El a precizat ca restantele la Romgaz sunt determinate de faptul ca nu au reusit sa incaseze partea de subventie care se aproba de Consiliul General al Capitalei.

"Pretul gigacaloriei in Bucuresti are doua componente. O componenta pe care o plateste cetateanul bucurestean, si o plateste la timp, in termen, si o componenta care este asigurata prin bugetul Consiliului General, care se aproba odata cu bugetul pe intreaga Capitala. In fiecare an, bugetul acesta, care ar trebui sa sustina 50% pentru cealalta componenta, nu se aproba decat cu minimum 200 - 300 de milioane (de lei ¬ n. r.) in fiecare an. Inmultiti 8 ani, din 2008 pana in 2015, datoria de baza, adica debitul principal, prin care noi am livrat marfa RADET, apa calda si caldura, noi n-am incasat 560 de milioane. La acestea, se adauga dobanzi si penalitati care duc la aproape un miliard. Aici este vina Consiliului General de-a lungul anilor ca nu bugeteaza mai bine pentru a asigura cei 50%. Datoria cea mai mare este la Romgaz", a explicat directorul general al ELCEN.

Potrivit unui comunicat de presa al Romgaz, in data de 24 septembrie 2015, Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Gaze Naturale 'Romgaz' SA a aprobat prelungirea contractului de livrare gaze naturale cu societatea comerciala Electrocentrale Bucuresti SA pana la data de 15 octombrie 2015 cu mentiunea clara ca 'o posibila continuare a relatiilor contractuale dupa data de 15 octombrie 2015 se va putea realiza numai in conditiile in care SC Electrocentrale Bucuresti SA va prezenta, pana la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de SNGN ROMGAZ SA'.