Cornel Pieptea, consilier general PNL, vrea un audit financiar pe contractul incheiat intre Apa Nova si municipalitate, iar Minica Boaja - consilier general PSD, spune ca va discuta in Comisia Economica a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ce masuri trebuie luate in acest caz. Reamintim ca procurorii DNA sustin ca Apa Nova a marit substantial tarifele la apa si canal prin spaga, majorarile de tarif fiind aprobate de Consiliul General al municipiului Bucuresti. In plus, procurorii au anuntat ca toti consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat.

Sigla Apa Nova BucurestiFoto: Apa Nova

Reamintim ca procurorii DNA au scris in referatul prin care cereau arestarea preventiva a unor inculpati ca toti consilierii municipali au primit bani pentru voturile lor.

Cornel Pieptea este viceprimar si consilier general din partea PNL si a devenit cunoscut pentru modul in care a refuzat sa-si asume responsabilitatea postului de primar in locul suspendatului Sorin Oprescu. Pieptea spune ca "asa cum am cerut un audit al investitiilor derulate de Primaria Capitalei, asa com cere un audit al echilibrului financiar al contractului incheiat intre municipalitate si Apa Nova Bucuresti. Dupa acest audit vom vedea daca Apa Nova si-a respectat obligatiile asumate in contract si s-a respectat echilibrul financiar".

Silviu Vaduva, consilier general PNL: "Vom discuta aceasta problema. Eu nu inteleg cum am putut noi sa cauzam prejudicii. S-a spus ca toti consilierii au luat spaga de la Apa Nova. Eu nu am incasat niciun leu. Eu cred ca bucurestenii au fost prejudiciati din cauza faptului ca primariile au facut investitii din bani publici, in zonele noi ale orasului, iar Apa Nova a luat gratuit acele retele, si-a marit numarul de clienti fara sa dea niciun ban".

Boaja Minica, consilier PSD: "Vom discuta miercuri in Comisia Economica aceasta problema si vom formula atunci un punct de vedere. Noi, in Comisia Economica nu prea am fost de acord cu prevederile acelui act aditional la care fac referire procurorii, insa Comisia Juridica are ultimul cuvant".

Scandalul Apa Nova

Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, si oamenii de afaceri Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu au fost plasati saptamana trecuta sub control judiciar in dosarul Apa Nova.Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 - 2015, pentru trafic de influenta.

Concret, Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea cifrei de afaceri intr-un singur an de la 493.644.646 lei la 666.912.331, potrivit DNA.

"Spre exemplu, in perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu PMB privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net - 118.135.449 lei in 2012. In acelasi context, Berevoianu, in calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu", se spune in comunicat.

La nivelul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, toti consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat in cadrul sedintelor unde se aproba proiecte cu miza patrimoniala sau aflate in afara cadrului legal, se mai arata in referatul procurorilor DNA prin care se cere arestarea preventiva a lui Traian Semenescu, Vlad Moisescu si Costin Berevoianu.

"Aceasta este o practica notorie in mediu", scriu procurorii, care descriu mecanismul prin care cifra de afaceri a Apa Nova a crescut cu circa 173 de milioane de lei intr-un singur an.