Proprietarii apartamentelor si caselor din Capitala care isi reabiliteaza locuintele pe cheltuiala proprie vor fi scutiti de la plata impozitului pe o perioada de 10 ani, potrivit unui proiect al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, informeaza RomaniaTV.net. Potrivit sursei citate, initiatorul proiectului asigura ca in felul acesta consumul de energie termica in Bucuresti va fi redus, la fel si poluarea. Mai mult, bucurestenii isi vor recupera in 10 ani investitia.

Cladire in proces de reabilitare termica in Sectorul 3, mai 2015Foto:

"Proiectul se adreseaza acelor cetateni posesori de case si de apartamente in blocuri de locuinte mai vechi care nu intra in programul de reabilitare al Primariei. Pana in momentul de fata, administratia publica nu a facut nimic pentru proprietarii de case, de exemplu", a declarat pentru RomaniaTV.net Deaconescu Ionel Cristinel, unul dintre initiatorii proiectului.

Pentru a beneficia de scutire la plata impozitului pe cladire, proprietarul trebuie sa obtina dupa lucrari un Certificat Verde clasa A.

"Nu orice termoizolare poate duce la scutire. Clasa A inseamna gradul maxim de certificat verde, ceea ce inseamna ca cetateanul va trebui sa cheme un auditor in energie care va spune cat de gros trebuie sa fie polistirenul, cum trebuie schimbate ferestrele, cate camere trebuie sa aiba rama de la fereastra, daca geamul este simplu, dublu sau triplu, astfel incat dupa finalizarea lucrarilor sa primeasca certificat de grad A. Daca in urma termoizolarii primeste certificat de grad B, nu este scutit", a explicat consilierul municipal pentru RomaniaTV.net.

Potrivit consilierului CGMB, in 10 ani, bucurestenii isi vor recupera banii investiti in reabilitarea termica a locuintei. "In 10 ani, cetateanul primeste o subventie, o ecomomie egala intre 50 si 80% din costul lucrarii de reabilitare, la care se va adauga economia pe care o face la plata facturii la energie electrica, care va duce la recuperarea banilor. Potrivit calculelor, ar putea iesi chiar pe plus", spune Deaconescu.

Potrivit proiectului, scutirea se aproba de la data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator finalizarii lucrarilor de reabilitare. Scutirea de la plata impozitului se aplica doar persoanelor fizice si se anuleaza in cazul vanzarii imobilului.

Proiectul ar putea intra pe ordinea de zi pentru a fi votat in sedinta viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, stabilita pentru data de 30 septembrie, mai noteaza RomaniaTV.net.