PNL a prezentat marti un "acord pentru bucuresteni" care propune auditarea in regim de urgenta a Primariei si a institutiilor din subordinea Consiliului General, transparentizarea actului administrativ prin publicarea tuturor contractelor de achizitii publice existente la nivelul CGMB si al Primariei, "salvarea" serviciilor publice din Bucuresti - RADET si RATB, eficientizarea activitatii Politiei Locale, dar si continuarea investitiilor locale. Pactul a fost prezentat de Anca Boagiu, apoi a fost citit la inceputul sedintei de Consiliu General al Municipiului Bucuresti de marti, in care trebuia ales un interimar in locul lui Sorin Oprescu, aflat in arest preventiv.

Stefanel Dan Marin, Dan Darabont si Cornel PiepteaFoto: Hotnews

Interimarul trebuia ales dintre cei doi viceprimari aflati in functie - Dan Darabont (PSD) si Cornel Pieptea (PNL). Desi detin majoritatea in Consiliul General - 22 de consilieri PNL si 14 consilieri PSD si voteaza impreuna, de cateva luni fiind un acord tacit intre cele doua partide - iar PNL vine cu solutii pentru salvare orasului, solutii cu care este de acord la nivel declarativ si PSD, cele doua partide nu si-au asumat responsabilitatea conducerii Capitalei pana la rezolvarea situatiei de criza in care ne aflam acum - primarul pa puscarie, RADET si RATB in colaps, investitii blocate.

Astfel, viceprimarul PNL-ist si-a dat demisia din functie, in locul sau a fost ales de CGMB in functia de viceprimar, Stefanel Dan Marin, consilier general din partea PD-DD, absorbit din iunie de UNPR, partid care are in CGMB doar 3 consilieri generali din cei 53 validati in functie. Imediat dupa ce a fost ales viceprimar, acesta a fost ales in functia de primar interimar, cu 39 de voturi din 41 de consilieri prezenti, fiind votat de PSD, PNL si PP-DD. Cum postul de viceprimar a ramas vacant, Cornel Pieptea a fost numit din nopu in aceasta functie. Astfel ca PSD si PNL au ramas cu cei doi viceprimari, iar Stefanel Dan Marin a fost desemnat primar general interimar.

Cum motiveaza cele doua partide fuga de responsabilitate

Teodor Atanasiu, copresedintele PNL Bucuresti: "Am facut o analiza a situatiei din CGMB si am observat ca nu exista niciun partid care sa detina o majoritate in Consiliul General. Astfel, PNL are 22 de consilieri, PSD -14, PMP - 4, ALDE - 4, PSRO - 3, PPDD - 3, independenti - 3. (...) Nu exista o solutie la indemana pentru ca unul dintre partide sa isi asume, pe majoritatea pe care o are, acest interimat la Primaria Generala a Bucurestiului. Din acest motiv, PNL - care nu doreste sa preia mandatul lui Sorin Oprescu, care nu doreste sa continue modul in care Sorin Oprescu a condus destinele Primariei Generale a Capitalei, care nu doreste sa isi asume nimic din mandatul primarului general Oprescu, dar care este constient ca bucurestenii trebuie sa isi primeasca in continuare serviciile publice pe care Primaria Generala trebuie sa le ofere - (...) propune consilierilor generali si partidelor politice care au reprezentanti in CGMB un acord in interesul bucurestenilor", a spus Atanasiu, intr-o conferinta de presa la sediul PNL.

Dan Darabont, viceprimar PSD: "Am vazut ca in presa s-a spus ca nu vreau sa asigur interimatul, este inexacta afirmatia. Este o decizie politica pe baza a ceea ce s-a discutat in partid. PSD are 13 functii in Consiliul General, deci nu avem majoritate. Nu am fugit niciodata de responsabilitate. Noi declaram cu toata taria ca dorim sa sustinem actuala majoritate din Consiliul General''.

Cornel Pieptea, viceprimar PNL, a declarat ca nu poate asigura interimatul din motive personale. "Intrucat situatia dificila a Primariei Capitalei impune atentia totala a viitorului primar general interimar, prezenta sa fiind necesara 24 din 24 de ore, am reflectat atent la optiunile mele si consider ca in acest moment, datorita situatiei familiale nu pot indeplini cu succes atributiile unui primar general interimar. Voi discuta cu colegii mei liberali pentru a identifica o solutie astfel incat bucurestenii sa aiba un primar general interimar hotarat si capabil, caruia ii voi acorda sprijinul meu profesional. Sunt convins ca la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucuresti va fi desemnata persoana cea mai potrivita pentru a raspunde nevoilor actuale si urgente ale orasului", a mai declarat acesta.

Dupa sedinta de Consiliu General in care s-a ales primarul general interimar, Cornel Pieptea a declarat ca Stefanel Dan Marin a fost o alegere buna.

"PNL nu are majoritate in Consiliul General. Noi avem 21 de consilieri din 53. Este un grup numeros, dar nu avem majoritate. Am venit cu un set de masuri pentru Bucuresti si o modalitate de a asigura stabilitate la nivelul Primariei si Consiliului General. Am ales un om care sa aiba sprijin la nivelul CGMB ca sa evitam o disputa politica. Stefanel Dan Marin a obtinut majoritatea voturilor consilierilor prezenti in sala - 39 din 41 de voturi, ceea ce arata ca primarul general interimar si proiectele sale sunt sustinute la nivelul Consiliului General de toata lumea. Deci, a fost o solutie buna si va aduce stabilitate in aceasta perioada grea pe care o traverseaza Primaria Capitalei", a declarat Pieptea pentru HotNews.ro.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Salut faptul ca Municipiul Bucuresti are o conducere care poate gestiona problemele de zi cu zi! Guvernul il va sprijini pe primarul interimar in proiectele importante pentru oras! P.S. - Ca de fiecare data cei de la PNL sunt buni doar la criticat si dat din gura. Cand a fost ceva de munca au dat bir cu fugitii, desi aveau majoritate! Mai bine pentru bucuresteni!".

Posibile explicatii

Este clar pentru toata lumea ca Primaria Capitalei se afla in acest moment intr-o situatie critica. RADET-ul este in colaps in conditiile in care fuziunea cu ELCEN nu s-a mai realizat, iar bucurestenii risca sa ramana fara apa calda si caldura in aceasta iarna, din cauza datoriilor uriase pe care le are regia, asa cum spun reprezentantii RADET. Situatia de la RATB este identica, mijloacele de transport in comun fiind foarte vechi, ving greu, iar pentru aducerea regiei pe linia de plutire este nevoie de investitii de sute de milioane de euro, bani care nu exista. Marile proiecte de investitii au intarzieri foarte mari (vezi Soseaua Pantelimon, Pasaj Ciurel, largire str. Fabrica de Glucoza etc), mai este si contractul dezastruos de inchiriere a sediului Primariei Capitalei, unde exista un litigiu pe rol si sentinta de demolare a Cathedral Plaza. In aceste conditii, cu doar cateva luni inainte de alegerile locale, niciunul dintre partide nu doreste sa plateasca oalele sparte si sa se expuna furiei bucurestenilor.

Apoi, nu se stie ce a lasat Oprescu in Primaria Capitalei, in ceea ce priveste contractele aflat in derulare. Primarul interimar trebuie sa faca mai departe platile pe aceste contracte si sa isi asume modul in care ele au fost incheiate (posibil cu 10-30% mita). Astfel, este posibil ca nimeni sa nu doreasca sa isi asume o asemenea responsabilitate cu procurorii DNA care bat la usa.

Concluzia acestui episod este ca reprezentantii partidelor politice s-au gandit si in acest al XII-lea ceas la interesele lor si nu la cele ale bucucurestenilor, existand riscul ca Bucurestiul sa piarda si mai multe oportunitati de dezvoltare.