Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a emis ordinul de suspendare din functie a primarului Sorin Oprescu dupa ce instanta a dispus arestarea edilului sef pentru o perioada de 30 de zile, decizia fiind definitiva. Ordinul de suspendare a fost deja trimis lui Sorin Oprescu si municipalitatii. Cel mai probabil marti Consiliul General al Municipiului Bucuresti se va intalni pentru a desemna un interimar.

Sorin OprescuFoto: Hotnews

"Privitor la cazul domnului Oprescu Sorin Mircea, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a Penala, precum si Tribunalul Bucuresti, au comunicat, prin fax, Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, adresele inregistrate la aceasta institutie sub nr. 14821/15.09.2015, respectiv 14837/15.09.2015, faptul ca, prin Incheierea de sedinta din 06.09.2015, pronuntata in Dosarul nr. 32580/3/2015, Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala a dispus luarea masurii arestarii preventive a Primarului General al Municipiului Bucuresti, masura ramasa definitiva la data de 14.09.2015 cand Curtea de Apel Bucuresti a respins, ca nefondata, contestatia formulata de inculpatul Oprescu Sorin Mircea. Avand in vedere ca in speta au fost intrunite conditiile prevazute la art. 71 alin. (1) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Prefectul Municipiului Bucuresti a emis Ordinul nr. 461/15.09.2015, prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de Primar General al domnului Oprescu Sorin Mircea. Ordinul a fost comunicat domnului Oprescu Sorin Mircea. De asemenea, Prefectul Municipiului Bucuresti a transmis Consiliului General al Municipiului Bucuresti ordinul de constatare a suspendarii de drept a mandatului Primarului General", se arata in comunicatul oficial al Prefecturii Municipiului Bucuresti.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA in urma cu o saptamana, iar magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei.

Dupa arestarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, se declanseaza automat procedura de suspendare din functie a edilului. Potrivit legii administratiei publice locale, instanta trebuie sa comunice prefectului Bucurestiului decizia de arestare, iar prefectul trebuie sa constate prin ordin suspendarea mandatului. Apoi, Ordinul este comunicat Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar forul alege prin vot secret un inlocuitor dintre cei doi viceprimari ai Capitalei.