Festivalul medieval de la Sighisoara are loc in fiecare an in ultimul weekend din iulie si aduna mii de turisti. Pe langa concertele cu muzica medievala, targurile mestesugaresti si superba cetate a Sighisoarei, sufletul festivalului il reprezinta cavalerii si domnitele care timp de 3 zile readuc la viata cetatea asa cum era in urma cu 500 de ani. Acestia organizeaza turniruri cavaleresti, prezentari de arme si costume, iar curiosii pot proba coifurile si camasile de zale grele de circa 20 de kg si pot manui o spada. Domnitele dau spectacole de dansuri medievale. In spatele costumelor medievale se afla oameni obisnuiti - medici, profesori, ingineri si alte meserii - toti pasionati de istorie si care isi dedica timpul liber pentru a crea astfel de spectacole.

Sighisoara Medievala 2015 - 6Foto: Hotnews

Cavalerii nu au facut tot timpul parte din programul festivalului, ci abia din 1999 cand Primaria a vrut sa schimbe ceva in organizarea festivalului. Asa a aparut si Ordinul Cavalerilor de Medias, care de atunci participa la Festivalul Medieval de la Sighisoara.

"Ordinul a luat fiinta chiar aici in Cetatea Sighisoarei in 1999. Chiar daca suntem din Medias, aici a avut loc primul spectacol un turnir de arme cavaleresti. A fost un tip din Medias care a primit invitatia de la Primarul din Sighisoara sa salveze festivalul. Ca sa salveze festivalul, primarul a zis sa se faca si altceva decat concerte si teatru. Acel tip de care va spuneam a fost pe timpuri actor la Teatrul din Medias. El a participat la niste filmari pentru filmele cu Margelatu si avea o herghelie. La un moment dat, cand nu a mai putut sa isi continue afacerea, a reusit sa plece din Romania continuandu-si ideea respectiva intr-un castel din Koln alaturi de adevaratii cavaleri. A venit in 1999 in Medias unde era si fratele lui, si a zis hai sa gasim pe cineva care vrea sa faca asa ceva. Printr-o conjunctura a sortii am ajuns si eu in acest Ordin. A fost un entuziasm izvorat din inimile si din mintile noastre de copii. Noi ne-am ales numele - Ordinul Cavalerilor de Medias, dar noi nu suntem din Medias ci suntem ratacitori, adica un fel de ronin, ca si asa ne-a invatat Hollywood-ul mai mult cu japonezii decat cu romanii. Eu sunt Nicola de Severin din tinutul Severinului, altul din tinutul Tarnavelor, altul din Alba Iulia", povesteste Nicolae Lupu, alias cavalerul Nicola de Severin, printre cei mai vechi cavaleri ai Ordinului.

Desi reprezentatiile date de Ordin sunt doar un joc, este nevoie de ore de antrenament pentru ca cineva sa poata purta un costum medieval de lupta care poate depasi 30 de kg in greutate si sa manuiasca o spada. Pentru a ajunge cavaler, un novice trebuie sa parcurga tot toate titlurile si sa munceasca foarte mult.

"Avem saptamanal antrenamente. Avem o colaborare cu Biserica Greco-Catolica, care ne-a dat un spatiu in incinta unei fortificatii medievale si acolo ne antrenam. Ne antrenam doua - trei ore pe saptamana. Nicola de Severin ii antreneaza pe cei tineri care intra cu statutul de paji si scutieri, fiindca noi respectam si rangurile cavaleresti. Un tanar care intra in Ordin nu incepe din start ca fiind cavaler. Suntem cautati de foarte multi oameni, de aceea exista o selectie si o perioada de proba. Persoana respectiva trebuie sa aiba dedicare pentru istorie si sa-i placa dupa care daca urmeaza traseul militar, trebuie sa ai niste abilitati, devine cavaler", spune Cavalerul Radu de Alba, din acelasi Ordin.

Cavalerii Nicola de Severin si Radu de Alba

In plus, este mult de munca pentru faurirea armelor si a costumelor. "Noi prezentam o serie se arme pe care noi le faurim in atelierele proprii, tot ce vedeti aici: armuri, coifuri, camasi de zale, spade de asalt, scuturi, toate le prelucram noi. De asemenea, prezentam si imbracamintea specifica secolelor XVI-XVII, corturile cu blazoanele familiilor pe care le reprezentam. Fiecare cavaler are un anumit set de culori si blazoane pe tinuta pe care o poarta. In fiecare an noi prezentam aceste spectacole artistice. Oamenii vad o mica parte din istoria Evului Mediu pe care le-o aducem cat mai aproape de ei. Oamenii au nevoie sa simta istoria, sa fie ceva palpabil, sa vada tinutele, armele, facem prin asta si un proces educativ fiindca publicul din Romania inca are nevoie de educatie in domeniul istoriei. Povestile noastre sunt pur fictionale fiindca am vrut sa ne detasam de istoria reala si de o asemanare prea mare cu blazoanele familiilor regale existente", spune Cavalerul Radu de Alba.

Domnitele au si ele un rol important in cadrul Ordinului. Ele se ocupa de arta brodatului, de dansuri, de poezie. "Marea doamna de Transilvania este un titlu onorific. Cateodata mai sunt si vrajitoare si mare preoteasa. Avem atributii impartite. Am grija de domnite, facem dansuri medievale, avem grija sa avem costumele frumos realizate si sa respecte epoca aleasa. Avem si munca de documentare, mergem prin biblioteci, luam legatura cu personalitati, cu istorici cu care ne consultam. Fac parte din Ordin din 1999. Pot sa ma declar norocoasa ca am sansa in fiecare an sa particip la evenimente medievale si am bucuria sa ies din rutina de zi cu zi", povesteste Daniela Lupu, alias Marea doamna de Transilvania. Chiar daca au un tarie de caracter si veleitati de razboinice, domnitele nu sunt primite la lupta, Ordinul respectand intocmai istoria.

In viata cu zi Nicola de Severin este electrician, cavalerul Radu de Alba - profesor, iar Marea Doamna de Transilvania este administrator al ONG-ului sub umbrela caruia se realizeaza programele artistice.

"In viata de zi cu zi muncim si ne castigam existenta. Din ce facem cu aceste spectacole castigam doar experienta. Tot ce iese din asemenea evenimente intra in recuzita si in dezvoltarea altor proiecte. Acum lucram la Medias la un proiect destul de aproape de realitatea istorica a acestui oras. Vrem sa facem o straja permanenta a cetatii. O sa incepem cu soldati si mercenari si vom avea in fiecare saptamana un program artistic. Lansarea o sa fie in martie 2016, cand termina lucrarile la fortificatie", spune cavalerul Nicola de Severin.

Alaturi de Ordinul Cavalerilor de Medias, la festivalul de la Sighisoara a participat si Ordinul Cavalerilor Lup - un proiect al Asociatiei Culturale Teatrul Scena, inceput in anul 2002 sub conducerea "Marelui Lup", Liviu Pancu. Ordinul Cavalerilor Lup isi are "barlogul" in Cetatea Targu-Mures, unde isi desfasoara activitatea folosind ambele spatii oferite de Bastionul Croitorilor (sala de teatru fiind Barlogul propriu-zis, iar foaierul este folosit ca si Sala de Arme), iar ocazional, Ordinul poate fi vazut afara la antrenamente, in curtea ce imprejmuieste bastionul. In prezent, Ordinul numara 12 Cavaleri, 23 Nobili (din care 5 Muzicanti), o Doamna, 4 Scutieri, 2 Paji de Vita nobila, 2 Paji, 12 Lupoaice si 1 DRAGON LUP, iar ca si o "haita" reala, cuprinde membri de toate varstele, extremele fiind de 5, respectiv 73 de ani, ocupatiile fiind la fel de diverse, acoperind vaste domenii de activitate: elevi, studenti, domeniul teatral, medical, judiciar, tehnic, etc.

Festivalul de la Sighisoara s-a aflat in acest an la cea de-a 23 editie. Liviu Pancu, directorul artistic al festivalului, a declarat ca in acest an au participat la eveniment circa 18.500 de persoane si 300 de artisti. "Am avut turisti inclusiv din Australia si din Africa de Sud. Site-ul pestivalului sighisoaramedievala.ro a avut circa 4 milioane de vizualizari si a fost accesat din toate partile lumii", a spus Liviu Pancu.

Bugetul festivalului este unul modest: 407.000 de lei, dintre care 130.000 de lei sunt bani de la Primaria Sighisoara, iar restul sponsorizari.

In timpul festivalului toate hotelurile si pensiunile din cetate sun pline, nemaifiind locuri libere cu circa doua luni inainte. Preturile la cazare variaza intre 150 si 450 lei pe camera/noapte. In timpul festivalului, taxa de acces in cetate a fost de 10 lei.

La capitolul bile negre, Primaria a permis accesul unor masini in cetate (riverani, aprovizioane).

FOTOGALERIE Sighisoara Medievala