Un cartier de blocuri de cinci si sapte etaje ar putea aparea pe terenul fostei baze sportive Pescarusul, pe malul Lacului Grivita, str. Fabrica de Caramida. Proiectul a primit deja aviz de la Primaria Capitalei si urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Fabrica de Caramida satelitFoto: Google Maps

Dezvoltatorul proiectului este AMCOR Estate, iar proiectantul documentatiei de urbanism Marilena Butnariu. Terenul are o suprafata de circa 56.795 mp, iar in prezent se permite acolo edificarea unor constructii de doua etaje pe 20% din teren. Prin intermediul documentatiei de urbanism (Plan Urbanistic Zonal), investitorii cer Consiliului General al Municipiului Bucuresti permisiunea sa construiasca un cartier de blocuri de cinci si sapte etaje pe 28% din teren. Fata de malul Lacului Grivita se va pastra o fasie de protectie de 50 metri. Agentia pentru Protectia mediului Bucuresti este de parere ca planul urbanistic zonal nu are efecte semnificative asupra mediului, nu necesita evaluare de mediu, urmand sa fie supus procedurii de adoptare fara aviz de mediu.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, in mai 2015, iar cetatenii care si-au exprimat parerea au fost impotriva aprobarii proiectului:

Claudiu Mitescu: "Stimati domni, NU sprobati un asemenea dezastru. Acesta zona este deja sufocata de constructii, strazile sunt inguste, iar canalizarea este proiectata pentru locuinte unifamiliale. Care este motivul pentru care aprobati modificarea indicatorilor urbanistici intr-o zona protejata?".

Mihu Alexandru: "Nu va bateti joc de aceasta zona cu constructia de blocuri. Era sigurul cartier care avea locuinte de P+2. Infrastructura nu va permite blocuri cu 7 etaje. Strazile sunt prea inguste pentru trafic. Deja pe cateva strazi din apropiere s-au trasat sensuri unice. Pacat de bazele sportive care erau in aceste locuri".

Alexandru Popescu: "Intr-o zona reglementata prin planul urbanistic general si care permite cladiri cu P+2Etaje si CUTmax=0,7 se propun prin acest PUZ cladiri de P+3E-5E-6E-7E (sapte etaje!!!), iar CUT max este aproape dublat la 0,7. Repet, numarul etajelor se tripleaza si mai bine. Domnilor va bateti joc de acest oras!".

Proiecte imobiliare pe fostele baze sportive

In fosta baza sportiva Laromet de pe malul lacului Grivita din Capitala ar putea aparea un cartier de locuinte, potrivit unui proiect imobiliar prezentat la inceputul acestui an la Comsia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Terenul are o suprafata de 3.000 mp iar proprietarii doresc sa construiasca mai multe case cu subsol, parter si doua etaje. Comisia Tehnica de Urbanism a dat unda verde proiectului, insa pentru a fi supus la vot in Consiliul General si aprobat are nevoie de mai multe avize.

Terenul de circa 3000 mp se afla pe str. Fabrica de Caramida nr. 7H, 7J, 7K, 7L, in incinta fostei baze sportive Laromet. Proprietarii terenului sunt Filip Ioan si Maria Madalina Ioan, iar proiectant - biroul de arhitectura KXL. Indicatorii urbanistici ceruti sunt: Procent de Ocupare al Trenului - 30%, Coeficientul de Utilizare al Trenului - 0,84, iar inaltimea maxima este de 10 metri. In planul Urbanistic General zona figureaza ca zona cu locuinte individuale mici.

Acesta nu este singurul proiect imobiliar propus pe fostele bazele sportive din Capitala.

Pe terenul fostei baze sportive de pe malul Lacului Tei, pe strada Tuzla, s-ar putea construi o baza de agrement, potrivit unui proiect prezentat in martie 2014 la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Terenul figureaza ca spatiu verde, are o suprafata de 8600 mp si, potrivit proiectului prezentat, investitorii vor sa construiasca 3 piscine pentru copii, o constructie cu doua subsoluri, demisol, parter si doua etaje - centru SPA, o parcare subterana pentru 60 de masini si doua cladiri cu subsol, demisol si parter care vor adaposti restaurante, terase, club copii si spatii de joaca.

Coeficientii urbanistici propusi sunt:

- procent de ocupare al terenului 35%;

- coeficient de utilizare al terenului - 0,35;

Investitor este firma Tei Rezidential, iar proiectant Alfa Design.

Potrivit Planului Urbanistic al Municipiului Bucuresti, terenul este incadrat in zona V4 - spatii verzi pentru protectia cursurilor de apa . Pe aceasta fasie din lungul oglinzilor de apa se admit urmatoarele functiuni: drum de halaj, alei, amenajari de mici dimensiuni pentru odihna, agrement, joc si sport, debarcadere, anexe sanitare, mici puncte de alimentatie publica specifice programului de parc. Procent de ocupare al terenului admis - 15%, iar coeficient de utilizare al terenului - 0,2. Proiectul inca nu a fost aprobat.

Si pe terenul fostei baze sportive Faur, de la capatul Soselei Pantelimon, pe o suprafata de circa 7 ha, a fost propus in anul 2011 un proiect imobiliar. Aici, proprietarii de la vremea respectiva, Bega Utilaje Constructii, doreau sa construiasca un cartier de blocuri de 10-15 etaje. Proiectul inca nu a fost aprobat.

Bazele sportive din Bucuresti au ajuns proprietate privata, acestea fiind privatizate in anii '90 odata cu fostele intreprinderi. Desi acestea trebuiau pastrate ca spatii verzi, in Planul Urbanistic din anul 2000 o mare parte dintre ele au devenit construibile.