Primaria Capitalei a dat avizul preliminar pentru proiectul imobiliar care prevede construirea unei cladiri de 7 etaje in spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2015, 15:38 Actualitate | Administratie Locala


Palatul Stirbei
Foto: USER UPLOADED
Primaria Capitalei a dat avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei, care prevede ridicarea unei cladiri cu o inaltime maxima de 7 etaje ce va adaposti un centru comercial si  locuinte in spatele cladirii monument istoric, pe fostele gradini ale palatului. Documentul a fost emis pe 16 aprilie 2015 si este semnat de arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. De-a lungul timpului, acest proiect a starnit numerose controverse, atat societatea civila cat si o parte dintre arhitecti cerand reconstruirea gradinilor si spunand ca noile cladiri nu isi au locul langa palat.


Aviz preliminar PUZ nr 12 din 16 .04.20-15
Foto: Hotnews
Potrivit avizului de urbanism emis de Primaria Capitalei, cladirea ce ar urma sa fie ridicata in spatele palatului Stirbei are o inaltime de maxim 34,45 metri - respectiv 5 niveluri in subteran, parter, mezanin si 7 etaje - spre Calea Victoriei, apoi inaltimea cladirii scade pana la 3 etaje spre strada Budisteanu (17,5 metri). Fata de cladirea Palatului Stirbei, noul imobil se va afla la o distanta de 17,40 -25,10m. In spatiul ramas liber intre palat si noua constructie va fi amenajat un atrium cu acoperis retractabil si un pasaj pietonal. In partea dinspre Calea Victoriei cladirea va avea 7 etaje de locuinte, la mijloc cinci etaje de spatii comerciale, iar in spate inca trei etaje de locuinte. La subsol vor fi 4 niveluri de parcare ce vor avea circa 500 locuri de parcare. Indicatorii urbanistici avizati sunt: POT 64%, CUT 3,82.

In perioada 9-23 iunie 2015 proiectul s-a aflat in dezbatere publica, la faza avizare, pe site-ul Primariei Capitalei.

"Cladirea se va realiza in spatele Palatului Stirbei  si se va construi la o distanta de 17,40 -25,10m  fata de palat,  iar in aceasta zona se va realiza in spatiul gradina intr-un atrium (winter garden) cu acoperis retractabil vara. In fata palatului si in lateral se vor amenaja spatii verzi  plantate, scuaruri si curti/gradini interioare. Se va rerspecta legislatia in privinta spatiul verde de 30% din suprafata terenului . Fatada din spatele
palatului va fi o fatada  verde, o gradina vericala. Regimul de inaltime pe strada Banului va fi H=21,50m cu retragerea parterului la 12,5m fata de limita trotuarului pentru realizarea spatiilor verzi si a unui portic deschis la Str. Banului cu acces la galeriile comerciale. La strada Gen. Budisteanu regimul de inaltime va fi H= 17,50 ¬ 21,50m ( P+M+2-3E). La fel spre limita de proprietate cu terenul de la nr.15. Retragerile fata de limitele de proprietate vor fi : 11,30 fata de parter si 7,00m fata de etajele superioare. Zona de locuinte va avea 5-6 etaje retrase peste galeriile comerciale. Fatada din spatele palatului va fi o fatada verde/ gradina verticala", scriu proiectantii pe site-ul Primariei Capitalei, in raspunsurile adresate cetatenilor care au participat la dezbaterea publica.


Ca si pondere din suprafata construita: 11.761 mp vor ocupa spatiile comerciale, 14.404 mp locuintele, circa 4.000 mp spatiile publice, circa 19.000 mp parcajele subterane, iar spatiul verde circa 2.000 mp.

Proprietarul palatului si initiatorul proiectului este Alexandru Popescu, iar biroul de arhitectura care realizeaza proiectul este Westfourth Architecture.

Ministerul Culturii a dat in secret  aviz pentru restaurarea palatului Stirbei pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat unda verde proiectului imobiliar din spatele palatului, indicatorii urbanistici fiind un pic mai mari decat cei agreati de Primaria Capitalei.

Acum urmeaza ca municipalitatea sa dea avizul de urbanism definitiv si ramane de vazut daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti va aproba proiectul.


Istoricul proiectului de la Palatul Stirbei
Proiectul imobiliar de la Palatul Stirbei se discuta de aproape zece ani. Initial, s-a discutat despre aplasarea mai multor cladiri inalte pe terenul din spatele palatului si alaturi. Dupa 2004, cand s-a schimbat proprietarul cladirii, pe terenul din spatele monumentului s-au propus mai multe constructii. Intrucat legislatia in ceea ce priveste urbanismul a devenit, dupa 2007, mult mai stricta, inaltimea cladirilor propuse a tot scazut.

In 2009, Primaria Capitalei a dat aviz de urbanism pentru un ansamblu de cladiri a caror inaltime maxima este de 40 de metri. Imediat dupa, proiectul a ajuns la Ministerul Culturii unde s-a iscat un adevarat scandal.
Pe 21 decembrie 2009, ministrul Culturii la vremea respectiva, Theodor Paleologu, a dat aviz nefavorabil proiectului, acesta fiind retrimis la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

Pe 29 septembrie 2010, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a dat unda verde proiect imobiliar din spatele Palatului Stirbei. In termen de 30 de zile, ministrul Kelemen Hunor trebuia sa decida daca va aviza favorabil sau nu proiectul care presupune construirea unui bloc de 37,5 metri inaltime in spatele palatului, monument istoric.

Acest aviz nu a fost dat, iar proprietarul, omul de afaceri Ovidiu Popescu a dat Ministerul Culturii in judecata.

Istoria palatului
Palatul Stirbei a fost construit intre 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbey (1799-1869), in acel moment mare logofat. In timpul domniei sale (1849-1853 si 1854-1856), Barbu Stirbey a folosit palatul ca resedinta domneasca. In 1852, acestuia i se aduc modificari de catre Xavier Villacrosse si Moritz von Ott.

In 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimba dupa proiectul arhitectului Friederic Hartmann fatada dinspre Calea Victoriei si apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea si de la inceputul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se tineau aici. In spatele palatului era amenajata una dintre cele mai frumoase si luxoase gradini din Bucuresti.

Complexul a ramas in posesia familiei Stirbey pina in 1948, cind are loc nationalizarea. Atunci bunurile si pivnitele revin Intreprinderii de industrializare a vinului. Intre 1954 - 1977, in palat este gazduit Muzeul de Arta Populara. La inceputul anilor '80, se deschide aici Muzeul Ceramicii si Sticlei, ce va functiona pina in 1994. Intre 2001-2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbey si a fost vandut unui anume Ovidiu Popescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8929 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Nu ii inteleg pe cei de la PMB (Joi, 25 iunie 2015, 15:49)

  mihai [anonim]

  Tot continua sa ia spaga pt. proiectele imobilare in pofida arestarilor. Cred ca au o problema la cap, odata ce incepi, nu te mai poti opri.
 • +9 (9 voturi)    
  Oras condus de trogloditi (Joi, 25 iunie 2015, 15:50)

  Idealistu [utilizator]

  Pe oamenii astia nu-i intereseaza altceva, decat BANUL. Mari patrihoti in frunte cu Primarul General, nu le pasa de istoria si civilizatia Bucurestiului.
 • +8 (10 voturi)    
  aloooo DNA? (Joi, 25 iunie 2015, 15:54)

  manon [utilizator]

  Pe astia cand ii luati la puricat frate? Cat ii mai lasati sa faca orasul asta de rahat cu blocuri de sticla lipite de monumente?
 • +8 (8 voturi)    
  Repede, ultimele combinații (Joi, 25 iunie 2015, 16:11)

  mr_mojo [utilizator]

  Până apare DNA.
  Poate nu se confiscă și poate se dă cu suspendare; dacă nu, băgăm o carte la arest si oameni ne facem. Să "mănâncă" și gura noastră ceva.
  Aleșii poporului; ar fi culmea să mai iasă Oprescu. A, adică stai, că a furat, dar s-a gândit și la oameni! Da, să nu cumva să-l vadă!
 • +10 (10 voturi)    
  Se strange latul! (Joi, 25 iunie 2015, 16:13)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Cata rigurozitate... la doua zecimale: noua cladire va avea maxim "34,45"! Practic va fi de doua-trei ori mai inalta decat palatul. Ca sa nu ne speriem ca va avea 8 etaje aflam ca are P+mezanin+7etaje=P+8etaje. Asta e o smecherie ca sa para care e mai mica. Ma mir ca nu are doar 2 etaje: P+4mezanin+2Etaje+2etaje tehnice. Sper ca fie ultima magarie nereusita a acestui cuib de spagari patronat de Oprescu si arhitectul sef. Gheorghe Patrascu! Sa mearga un pic dupa Chiliman!
 • +5 (5 voturi)    
  Distrugeti tot (Joi, 25 iunie 2015, 16:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Horda pusa pe jaf si distrugere, NESIMTITI si incompetenti. Ar trebui sa umple puscariile pe viata acesti demolatori ai oraselor. MAI RAI CA INSUSI CEAUSESCU. Niste TICALOSI
 • +8 (8 voturi)    
  "Un anume Ovidiu Popescu"? (Joi, 25 iunie 2015, 17:18)

  un dac [utilizator]

  Asta mi-a placut. Acest "anume" Ovidiu Popescu a fost principalul actionar si presedintele companiei Petrolexportimport, infiintata in 1948, firma care a detinut monopolul importului si exportului de titei si produse petroliere pana in 1997. Gurile rele zic ca era securist. A murit de cancer in SUA prin 2011. Baiatul lui, actualul proprietar, este cel care a accidentat mortal o persoana pe lacul Snagov acum putin timp. Theodor Paleologu a povestit si pe facebook cum ambii, tatal si fiul, l-au hartuit sa semneze acest proiect. Tatal spunea ca nu poate sa respecte proiectul de urbanism pentru ca nu ar mai castiga la fel de multi bani.
  Mai este ceva ce nu inteleg. Firma Ci-co SRL a actionat in judecata Primaria sectorului 2 pentru a anula planul de urbanism privind constructia noii Piete Obor, proces care nu este nici acum finalizat, unul dintre motive fiind apropierea noii piete de un monument istoric protejat. Si aici permitem o constructie fara valoarea publica la 17,40m de Palat?
 • +5 (5 voturi)    
  Dezbaterea publica (Joi, 25 iunie 2015, 18:02)

  ing. Iacob Gabriel [anonim]

  In calitate de membru al Asociatiei de proprietari Calea Victoriei 103-105, pe data de 20.02.2015 am facut urmatoarele observatii pe pagina PMB-PUZ Palatul Stirbei:
  1. In zona protejata Temisana (cea care cuprinde spatiul verde din spatele palatului) conform HCGMB nr. 279/2000, inaltimea maxima admisa a cladirilor construibile este de 10 m. In raspunsul primit de la proiectanti inaltimea prevazuta a ansamblului arhitectonic este 17,50 – 21,50m!
  Cum a fost posibil ca dl. arhitect sef al capitalei sa omita aceasta diferenta!?
  2. In Memoriul General al Planului Urbanistic General dat publicitatii in anul 2006, se specifica "practica unor proprietari care urmarind realizarea profitului exclusiv prin cresterea suprafetei construite, conduce la edificarea unor cladiri noi, ABNORMALE ca gabarit in raport cu caracterul zonei protejate".
  Dl. arhitect sef nu a luat cunostinta de observatiile Memoriului General cand si-a pus semnatura pe aviz!?
  3. Asociatia noastra de proprietari considera ca zona protejata Temisana pe care se doreste ridicarea unei alte abnormalitati arhitecturale, asa cum a fost si cazul Cathedral Plaza, trebuie sa isi pastreze caracterul arhitectural pe care il are. Ne intrebam cum de dl. arhitect sef al capitalei desconsidera caracterul arhitectonal al zonei, punindu-si semnatura pe o propunere care desfiinteaza pur si simplu acest caracter!
  4. Raspunsul casei de arhitecti care gireaza planul urbanistic arunca cu praf in ochi, vorbind de spatii verzi, scuaruri etc., dar nu spune ca intreaga constructie va avea un gabarit de 32.500 m2 (!!!) fata de doar cei 5.000 m2 cat masoara acum spatiul verde din spatele palatului!
  Asociatia noastra, asa cum am specificat si la capitolul "dezbatere publica" de pe pagina PMB-PUZ Palatul Stirbei, vrem sa luam legatura cu toate ONG-urile care pot stavili aceasta noua incercare de a transforma capitala noastra intr-o varza urbanistica!
  Ing. Iacob Gabriel, membru al Asociatiei de proprietari Calea Victoriei 103-105
 • -2 (2 voturi)    
  nu va luati dupa mine ca va desteptati (Vineri, 26 iunie 2015, 18:06)

  david musat [anonim]

  va dati acuma mari protectori ai monumentelor de arhitectura si va faceti cele mai toparlanesti case pe unde apucati. fix asa meritati! in alta ordine de idei, decat sa fie acolo jungla aia de balarii cu narcomani (la propriu) mai bine va fac astia un mol, ca cine stie, mai carati un bagaj, mai aranjati un bibelou la raft ;) zic si eu
 • -2 (2 voturi)    
  Hotnews in reluare? (Vineri, 26 iunie 2015, 20:22)

  ioachim [anonim]

  Intrebare simpla: daca tot se stia, de ce nu a facut presa tam-tam in momentul cand a intrat in dezbatere publica? Asa poate stiam si noi si ne spuneam parerea. Dupa razboi, multi viteji se-arata...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by