Conducerea Salprest Rampa a anuntat autoritatile publice ca rampa temporara de deseuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat - singura care mai functioneaza - va fi inchisa in noaptea de joi spre vineri. Aceasta este a treia oara in acest an cand rampa temporara se inchide din cauza atingerii capacitatii maxime, scrie Agerpres. In lunile trecute, autoritatile au reusit sa obtina redeschiderea ei dupa maximum o zi.

'Incepand cu data de 25 iunie de la ora 24, 00 platforma de stocare temporara de la Pata Rat isi inceteaza activitatea de depozitare a deseurilor. Incepand de vineri se suspenda toate contractele de prestari servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca si judetul Cluj. Platforma de stocare temporara este incarcata la cantitatea maxima autorizata. Din data de 3 iulie nu mai avem acces la platforma de stocare temporara deoarece operatorul care a castigat licitatia de inchidere ne-a somat ca accesul la platforma va fi inchis', se arata in documentul transmis de Salprest Rampa autoritatilor clujene.

Potrivit reprezentantului societatii de salubritate Salprest Rampa, Ioan Muresan, de data aceasta inchiderea ar putea fi definitiva. Deseurile colectate din municipiul Cluj-Napoca, care este cel mai mare din Transilvania, urmeaza sa fie transportate la depozitele din alte judete, cum ar fi la cel din Alba Iulia. Acesta a spus ca au avut loc deja discutii cu administratorul rampei din Alba Iulia pentru depozitarea deseurilor menajere, dar nu va fi permisa transportarea gunoiului stradal, vegetal sau a deseurilor voluminoase. Muresan a mai spus ca mai exista, ca plan de rezerva, si varianta depozitarii deseurilor la Satu Mare.

Intre timp autoritatile clujene continua negocierile cu administratia comunei Feleacu, localitate limitrofa orasului Cluj-Napoca, unde exista un teren potrivit pentru crearea unei rampe de gunoi.

Ultima oara rampa temporara a municipiului, cu o capacitate de 47.733 tone, a fost inchisa la mijlocul lunii mai, operatorilor de salubritate fiindu-le interzis sa transporta deseuri la Pata Rat.

Pe suprafata de la Pata Rat, Consiliul Judetean a inceput, in urma cu cativa ani, implementarea unui proiect european care vizeaza construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor. Din 2012 pana in prezent, insa, constructia nu a putut fi finalizat din cauza unor probleme de proiectare.

Ultimul termen de finalizare al acestui Centru de Management Integrat al Deseurilor a expirat in octombrie 2014, cand CJ Cluj a reziliat contractul cu cele patru firme care se ocupau de realizarea lui. Valoarea proiectului european este de 107.520.112,98 lei.