​Un bloc de zece etaje care va adaposti spatii comerciale si birouri ar putea aparea pe strada Luterana, la numerele 7-13, langa turnul de birouri Cathedral Plaza. Arhitectii propun ca imobilul sa aiba o inaltime de 55 metri, fata de 75 metri cat are turnul Cathedral Plaza. In prezent pe teren se afla trei cladiri abandonate, o casa parter, un bloc de trei etaje si unul de sase etaje. Langa terenul pe care se doreste edificarea cladirii de zece etaje se afla insa doua blocuri de 5 etaje si mai multe cladiri monument istoric, printre care catedrala Sf. Iosif si biserica Luterana. Dezvoltatorul cladirii este omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, pentru care exista o decizie judecatoreasca de demolare.

PUZ Luterana 6Foto: Hotnews

Proiectul a fost prezentat miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe Langa Primaria Capitalei, fiind la faza de aviz de oportunitate. Membrii comisiei au fost de acord cu edificarea cladirii.

Potrivit planselor prezentate, terenul pe care se doreste edificarea cladirii are circa 6620 de mp si in prezent este ocupat de trei cladiri abandonate, o casa parter, un bloc de trei etaje si unul de sase etaje, care ar urma sa fie demolate. Terenul se invecineaza cu Cathedral Plaza in partea dreapta si cu doua blocuri de locuinte de 5 etaje, in partea stanga. Vizavi se afla Biserica Lutherana, iar un pic mai in fata se afla biserica Sfantul Iosif.

Blocul de zece etaje va avea si patru nivele in subteran ce vor fi amenajate ca parcare. La strada Luterana, cladirea va avea cinci etaje inaltime, iar retras inca cinci. La parterul cladirii si mezanin ar urma sa functioneze o galerie comerciala, iar la etajele superioare birouri. Cladirea va avea o suprafata construita de circa 5.000 mp si o suprafata desfasurata de 26.480, un Procent de Ocupare al Terenului de 75% si Coeficient de Utilizare Al terenului de 4.

Proiectantii, firma Western Outdoor, unde este actionar si presedintele Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, propun Primariei Capitalei sa transforme partial strada Luterana in strada pietonala si sa fie amenajat un "pietonal ecumenic" care sa uneasca bisericile din zona: Kretzulescu, fosta biserica Sf. Ionica - demolata, Stejar, fostul templul Calvin, Luterana, catedrala Sf. Iosif si Biserica Alba. In plus, acestia propun amenajarea Pietei Walter maracineanu, unde Primaria Capitalei intentioneaza sa construiasca un parcaj subteran.

Urmeaza sa vedem daca Primaria Capitalei isi va da acordul pentru acest prooiect, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti il va aproba.

Pe strada Luterana la nr 7-9 a mai fost propusa edificarea unei cladiri de 10 etaje, in anul 2010. Proiectul a fost aprobat la vremea respectiva de Primaria Capitalei, insa Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul. Elaboratorul acestui proiect era Viorel Hurduc, fostul presedinte al Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei in mandatul lui Adriean Videanu.

Cum arata in prezent terenul pe care se doreste edificarea blocului de 10 etaje

Ce doresc in prezent investitorii sa construiasca pe str. Luterana 7-13

Proiectul propus in 2010, dar neaprobat