Primaria Oradea organizeaza pe 14 iunie un nou referendum local pentru unirea orasului cu comuna Sinmartin. Miza referendumului este mare: daca cetatenii vor fi de acord, Baile Felix si Baile 1 Mai vor face parte din Municipiul Oradea, astfel incat orasul de pe Cris ar deveni un pol important in turismul termal. Primariile din Oradea si Sinmartin au organizat pe 10 mai primul referendum, insa in Oradea referendumul nu a putut fi validat din cauza prezentei slabe la vot. In comuna Sinmartin, referendumul a fost validat, deoarece prezenta la vot a fost de 47,9%, iar majoritatea a votat pentru alipirea cu Oradea.

Pietonalul din Oradea 2Foto: Primaria Oradea

Acum, miza Primariei din Oradea este sa scoata la urme cel putin 30% dintre persoanele cu drept de vot pentru a putea valida referendumul. Pe 10 mai s-au prezentat la vot doar 19,68% din totalul cetatenilor inscrisi pe listele electorale.

Pentru a-i convinge pe cetateni sa iasa la vot, Primaria Oradea a facut un site si a inceput o campanie in acest sens, asemanatoare cu cea de la alegerile locale.

Administratia locala le-a dat oradenilor 20 de motive pentru care trebuie sa spuna da pentru alipirea localitatii Sinmartin de Oradea:

1. Atat de rar avem sansa de a schimba istoria!

Refendumul din 10 mai 2015 este o oportunitate unica si irepetabila pentru oradeni de a decide prin votul lor asupra unui moment istoric pentru viitorul comunitatii.

2. Sa intram in categoria oraselor mari

Cresterea numarului populatiei si a suprafetei teritoriului va ridica prestigiul Municipiului Oradea.

3. Sa putem aloca fonduri pentru renovarea statiunii Baile Felix si Baile 1 Mai

Dorim sa realizam investitii multiple pentru transformarea spatiilor publice din statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai.

4. Sa ridicam nivelul de trai al locuitorilor metropolei Oradea

Oamenii simpli trebuie sa o duca mai bine! Accesul la servicii de apa, iluminat public si un transport public de calitate trebuie asigurat tuturor locuitorilor orasului.

5. Sa devenim capitala turismului termal din Romania

Baile Felix sunt, probabil, cea mai frumoasa destinatie termala din Romania si una dintre cele mai avantajoase alegeri pentru sanatate, refacere si odihna, din Europa. Acum e momentul sa o renovam si sa o facem cunoscuta alaturi de Oradea!

6. Sa ne promovam sub acelasi brand turistic

Oferta turistica complementara a celor doua localitati (Sinmartin ¬ turism balnear, Oradea ¬ turism de tip urban: cultural, arhitectonic) va oferi turistilor posibilitati multiple de a-si petrece vacanta.

7. Sa beneficiem cu totii de un transport public integrat de calitate

Alipirea administrativ-teritoriala a Comunei Sinmartin si a Municipiului Oradea va permite extinderea aplicarii facilitatilor de transport oferite locuitorilor celor doua localitati deopotriva:

Calatorii gratuite pentru pensionari pe ruta Oradea ¬ Sinmartin si satele componente comunei ale Sinmartin (inclusiv Baile Felix)

Calatorii subventionate cu 50% pentru elevi si studenti pe ruta Oradea ¬ Sinmartin si satele componente ale comunei Sinmartin

Abonamentul unic valabil pentru toate liniile si mijloacele de transport din Oradea si Sinmartin, inclusiv in satele componente ale comunei Sinmartin.

8. Sa atragem fonduri europene pentru realizarea proiectelor propuse pe teritoriul comun al celor doua localitati

Sa valorificam la maxim experienta administrativa a Oradiei in atragerea fondurilor europene.

9. Sa profitam de oportunitatea unica de a accesa concomitent programe de finantare urbane si rurale

Alipirea administrativ-teritoriala nu ingradeste accesul Comunei Sinmartin la finantarea prin PNDR, pentru proiectele depuse si castigate inainte de acea data. Astfel, oportunitatea combinarii experientei Oradiei in accesarea de astfel de finantari inainte de data de 01 ianuarie 2016 nu trebuie ratata.

10. Sa asiguram o dezvoltare urbanistica integrata

Sa realizam planuri urbanistice unificate, o planificare urbana integrata, ordonata.

11. Sa asiguram premise pentru continuarea dezvoltarii economice

Cu o zestre demografica si patrimoniala sporita, Oradea isi poate mentine trendul superior de dezvoltare din ultimii ani.

12. Diversificarea profilului economic al Municipiului Oradea

Prin alipire teritoriala in profilul economic al Municipiului Oradea se vor integra si dezvolta domenii precum turismul si sanatatea pentru recuperare. Dezvoltarea industriala reprezentata in special de rezidentii parcurilor industriale din Oradea, alaturi de domeniul serviciilor cu cel mai ridicat aport in valoarea adaugata bruta (turism si sanatate) pot asigura o dezvoltare echilibrata orasului.

13. Oportunitati de angajare mai mari pentru locuitorii Comunei Sinmartin

Dobandirea statutului de oraseni va conduce la eliminarea discriminarilor la angajare.

14. Cresterea valorii imobiliare a locuintelor incadrate in oras

Urbanizarea acestor zone peri-urbane prin introducerea utilitatilor (apa, canalizare, iluminat public), combinata cu amenajarea unor spatii publice adecvate (spatii verzi, locuri de joaca pentru copii, piste de biciclete) va determina cresterea interesului spre aceste zone si implicit cresterea valorii imobiliare a terenurilor si locuintelor.

15. Se elimina obligativitatea detinerii rovinietei pentru utilizarea traseului Sinmartin - Oradea

Deplasarile catre si dinspre oras, pentru a ajunge la locul de munca, la scoli, spitale sau magazine, vor putea fi facute fara costuri suplimentare legate de detinerea rovinietei.

16. Sa dezvoltam un pol de medicina balneara in jurul Spitalului de Recuperare din Baile Felix

17. Sa realizam o statie locala pentru asigurarea serviciilor medicale de urgenta pentru Comuna Sinmartin

18. Sa transformam statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai intr-un complex de recreere, agrement si sport pentru locuitorii Municipiului Oradea si ai Comunei Sinmartin

Baile Felix si Baile 1 Mai pot deveni locatia favorita pentru oradeni. Aleile amenajate, locuri de joaca pentru copii, locuri de odihna, baze sportive moderne, piste de biciclete si reabilitarea pistei de alergare pot transforma cele doua statiuni intr-un complex de recreere, agreement si sport pentru oradeni.

19. Sa organizam concerte de anvergura in perioadele estivale pentru turistii din statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai

Existenta si promovarea unui calendar stabil de evenimente in perioada estivala va creste atractivitatea acestei destinatii turistice. Conectarea turismului balnear cu cel de tip urban, completat cu evenimente culturale de anvergura reprezinta o oportunitate imediata care trebuie valorificata.

20. Sa beneficiem cu totii de experienta administrativa a Oradiei

Primaria Oradea este preocupata de imbunatatirea continua a calitatii serviciilor oferite cetatenilor prin asigurarea transparentei in relatia cu acestia si cresterea vitezei de comunicare. Iar experienta personalului din primarie in atragerea fondurilor europene, in administrarea patrimoniului public si privat, precum si in gestionarea serviciilor publice de utilitati va asigura dezvoltarea comunitatii locale in beneficiul tuturor oradenilor.

Oradenii care doresc sa se implice in campania pentru turul 2 al referendumului pot solicita detalii sunand la 0259.409.458 sau pot trimite E-mail pe adresa referendum@oradea.ro.