Primarul orasului Botosani, Ovidiu Portariuc, vrea sa inlocuiasca mijloacele de transport in comun clasice cu autobuze electrice. Potrivit acestuia, municipalitatea va depune, in toamna acestui an, un proiect pentru obtinerea unei finantari europene de 20 de milioane de euro pentru achizitia a 24 de autobuze electrice, 24 de tramvaie, dar si pentru reabilitarea caii de rulare a tramvaielor.

"Botosaniul ar putea deveni primul municipiu din tara in care transportul public se face doar electric. Ne propunem sa achizitionam autobuze electrice pentru a suplimenta cursele pe traseele care nu sunt atinse de tramvaie", a afirmat Portariuc, citat de Agerpres. Primarul Botosaniului, alaturi de reprezentantii firmelor care asigura transportul in comun, au testat, luni, au autobuz electric pe strazile municipiului.

Prizele necesare alimentarii autobuzelor electrice ar putea fi finantate cu bani de la Agentia Fondului de Mediu. "Infrastructura inseamna doar prize de alimentare si vreau sa va spun ca in acest an Agentia Fondului de Mediu (AFM) are in vedere dotarea fiecarui municipiu din tara cu un numar de 40 - 50 de prize de alimentare electrica, inclusiv pentru transport public urban", a mentionat edilul, citat de botosaneanul.ro.

In total ar urma sa fie amplasate un numar de 100 de prize de alimentare cu energie electrica in intreg judetul. Un autobuz electric poate circula "cu un plin" 180 de kilometri.