Sedinta de indata a Consiliului Local Suceava pentru asigurarea continuitatii salubrizarii menajere in oras, in conditiile in care contractul cu firma Rosal a expirat, a fost anulata din lipsa de cvorum, iar primarul Ion Lungu a acuzat consilierii absenti ca le este frica sa ia o decizie.

Consiliul Local Suceava ar fi trebuit sa valideze, sambata, in sedinta de indata, licitatia pentru contractul temporar de salubrizare menajera organizata de Primarie si contestata apoi de firma Rosal, care a prestat acest serviciu si al carei contract expira sambata, insa din cei 23 de consilieri locali au fost prezenti doar zece, nefiind asigurat cvorumul, transmite Mediafax.

In aceste conditii, consilierii locali prezenti au transformat sedinta intr-o intalnire informala in care sa se gaseasca o solutie care sa fie adoptata intr-o noua sedinta, convocata pentru luni, in conditiile in care pe site-ul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a fost postata o decizie de suspendare a licitatiei, care insa nu a fost transmisa oficial Primariei, pentru a o putea contesta.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a acuzat pe alesii locali care au absentat ca incearca sa fuga de raspundere si le-a transmis ca nu-i obliga nimeni sa ramana in functie, daca nu au curajul sa adopte o decizie.

"Multi consilieri au o frica de a lua decizii. Nici pe mine nu m-a obligat nimeni, dar trebuie sa ne asumam si sa luam deciziile cele mai bune. (...) Ca sunt decizii grele, ca putem da cu subsemnatul, asta e. Ne-am asumat", a spus Lungu.

Totodata, primarul a explicat ca decizia CNSC, care este postata pe site-ul institutiei, nu a fost transmisa oficial Primariei, nici prin posta, nici prin e-mail sau fax.

La randul sau, consilierul local PSD Eugen Girigan a afirmat ca publicarea deciziei privind suspendarea licitatiei pentru contractul temporar de salubrizare menajera organizata de Primarie doar pe site-ul CNSC "este o gluma" atat timp cat nu a fost comunicata oficial autoritatii contractante.

De asemenea, el crede ca CNSC nu are atributii in cazul acestui tip de licitatie, care este o procedura stabilita de Consiliul Local Suceava pentru un contract temporar, licitatia pentru desemnarea firmei care sa presteze aceasta activitate urmand sa fie organizata in 2 iunie.

Primarul Sucevei a mai declarat ca in domeniul salubritatii doar Consiliul Local este cel abilitat sa ia decizii si ca vor fi convocate atatea sedinte de Consiliu Local cate vor fi necesare pentru solutionarea problemei.

"De la ora 0.00 suntem in situatie de forta majora. Stam cu picioarele in apa rece pana luni sa vedem ce sa facem", a spus Lungu.

Ion Lung a mai spus ca incearca sa ia legatura cu reprezentantii CNSC pana la sedinta de luni a CL Suceava.

Viceprimarul Sucevei, responsabil cu domeniul salubritatii, Lucian Harsovschi, a explicat ca in prezent au fost dublate containerele de preluare a gunoiului menajer, pe platformele de colectare a gunoiului fiind atat tomberoanele Rosal, care continua activitatea sustinand ca CNSC a suspendat licitatia, dar si ale asocierii Florconstruct-Diasil, care a castigat licitatia organizata de Primarie.

"Doua societati vor sa ridice gunoiul, dar nu e mandatata niciuna", a spus Harsovschi.

Dupa intalnirea consilierilor locali suceveni, viceprimarul Lucian Harsovschi s-a intalnit cu reprezentantii Rosal si Florconstruct-Diasil, pentru a gasi o formula comuna de actiune.

"In urma intalnirii s-a stabilit ca sambata, pana la ora 24.00 sa ridice gunoiul menajer doar Rosal, urmand ca apoi sa ridice ambele firme si nu se vor certa. Pana luni dupa-amiaza vor actiona ambele firme. Sunt dublate tomberoanele in tot orasul", a spus Harsovschi.

El a aratat ca important este ca sucevenii sa nu aiba de suferit si ca se pare ca ambele parti au inteles acesta lucru.

Firma Rosal, care se ocupa de salubritate in Suceava, a contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) declansarea procedurii de selectie a unui nou operator, si a cerut din 29 august 2014, conform prevederilor contractuale, ca municipalitatea sa prelungeasca cu patru ani contractul actual.

Pana la finalizarea procedurilor de selectie, licitatia fiind programata pentru 2 iunie, autoritatile locale au lansat o licitatie pentru desemnarea unei firme care sa se ocupe temporar de salubrizarea menajera a orasului, la care au fost invitate 14 firme de salubrizare, dar au fost prezentate doar trei oferte.

Din cele trei oferte prezentate a fost selectata cea a asocierii intre firmele sucevene Florconstruct si Diasil, cu care ar urma sa fie semnat contractul temporar. Si aceasta licitatie a fost contestata de firma Rosal la CNSC, iar CNSC a dispus, in 14 aprilie, suspendarea licitatiei, decizia fiind publicata pe site-ul institutiei.

Primarul Ion Lungu declara ca a primit, joi dimineata, o adresa de la Rosal, la care a fost anexata si o decizie a CNSC, nesemnata, prin care se arata ca a fost suspendata licitatia pentru contractul temporar.

El mentiona ca Primaria Suceava nu a primit, oficial, aceasta decizie.