La circa un an si jumatate de la inceperea lucrarilor, blocul de 7 etaje aprobat de Primaria Capitalei peste casa Spiru Haret, de pe strada Gheorghe Manu din Capitala, a fost finalizat. Fatada vechii cladiri a fost partial pastrata, partial reconstruita, iar cladirea noua a fost asezata in interiorul acesteia. Societatea civila s-a opus acestui proiect motivand ca imobilul vechi, monument istoric, este distrus de acest proiect imobiliar. Inainte de inceperea lucrarilor, imobilul a fost lasat circa 10 ani in paragina, fiind devastat de oamenii strazii.

Casa Spiru Haret 3Foto: Hotnews

Primaria Capitalei a emis pe 24 decembrie 2012 autorizatia de construire pentru consolidarea cladirii vechi si ridicarea blocului de 7 etaje. Lucrarile de construire au inceput la sfarsitul anului 2013, iar acum se lucreaza la finisaje, blocul fiind deja ridicat. Proprietarii sunt firma Invest Lux Construct, iar proiectant este biroul de arhitectura Urban Office.

Cum ajunge un muzeu ruina

In aceasta casa Spiru Haret si-a petrecut ultimii ani din viata, iar dupa moartea sa a devenit muzeu. Pe 4 iunie 1941, dupa moartea sotiei lui Spiru Haret, casa a fost vanduta de rude Institutului National al Cooperatiei. Obiecte personale, carti, manuscrise si mobilierul au fost donate noului proprietar cu conditia de a amenaja un muzeu, lucru care s-a si intamplat. Lucrurile s-au schimbat insa dupa razboi, cladirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.

In 1956 imobilul a trecut in administrarea Ministerului Culturii, iar in 1986 in administarea Ministerului Educatiei. Dupa revolutie, imobilul s-a intors la CENTROCOP, institutie care in 2001 l-a vandut cu 610.000 dolari unei persoane private. In 2005, imobilul a fost vandut din nou firmei Invest Lux Construct cu 1.140.000 de euro.

Intentia proprietarului a devenit foarte clara un an mai tarziu, cand a obtinut aprobarile necesare pentru construirea unui bloc de sapte etaje peste casa lui Spiru Haret. Culmea este ca, desi casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, cand la carma acestuia era chiar un ministru liberal.

HotNews.ro a mai scris despre acest subiect in 2009, cand casa era ocupa de oamenii strazii si distrusa sistematic.