Satul Padureni din comuna Viisoara a devenit prima localitate-fantoma din Bihor dupa ce Somogyi Iosif, ultimul locuitor, a murit la sfarsitul lunii martie 2015, la varsta de 81 de ani, scrie ebihoreanul.ro. Primarul comunei Viisoara, Vasile Beke, spune ca la prima reorganizare administrativa satul va fi sters din acte.

Infiintat in 1914 de gospodari atrasi de pretutindeni de preturile mici ale terenurilor, satul si-a dus viata dupa propriul ritm, dictat de munci agricole, nunti si inmormantari. La sfarsitul anilor '60 asezarea numara 30 de case cu peste 100 de locuitori, majoritatea maghiari. Cum in fiecare batatura erau macar doi copii, ani de zile satul a avut o pravalie si o scoala primara. Treptat, insa, satul a inceput sa se goleasca. Copiii au plecat la scoala, si-au facut rost in lume si nu s-au mai intors in satul uitat de lume, iar batranii au ramas sa moara odata cu el. Sotii Ana si Iosif Somogyi (foto) au fost ultima familie cu buletin de Padureni.

In Romania exista localitati pustiite ce nu au locuitori, sunt amplasate in mijlocul unui lac sau al unei deversari de deseuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate in componenta unor Unitati Administrativ Teritoriale vecine, pastrandu-se totusi si fosta inregistrare a localitatii ce trebuia sa dispara. Aceste localitati, ce uneori delimiteaza un teren viran, sterp, exista in datele publice administrate de multe din institutiile Romaniei, insa ele ar trebui radiate din evidente. O echipa de pasionati a gasit si a centralizat localitatile fictive din tara noastra, a facut o aplicatie de harta interactiva cuprinzatoare si a lansat un proiect care documenteaza situatia "localitatilor fantoma" din Romania cu scopul de a face ordine in datele administrative de la noi.