Primaria Capitalei a mai facut un pas pentru amenajarea BioParcului din Padurea Baneasa, practic o noua gradina zoologica de ultima generatie aflata langa Gradina Zoologica Bucuresti. Consiliul General al municipiului Bucuresti a alocat luni pentru realizarea acestui proiect inca 6,8 milioane lei, bani ce ar urma sa fie folositi pentru realizarea proiectului tehnic al parcului. Anul trecut CGMB a mai alocat 7 milioane lei pentru realizarea mai multor studii de specialitate pentru acest proiect. Aceste sume sunt insa minuscule raportat la suma estimata pentru amenajarea parcului - 473 milioane lei.

Pelicani Zoo 2Foto: Hotnews

"Proiectul este relativ intarziat datorita subfinantarii. Mentionam ca proiectul este unul foarte complex, desfasurandu-se in mai multe etape, intr-o perioada mare de timp, conditionat fiind de existenta finantarii. Pana in acest moment, Primaria Municipiului Bucuresti a cheltuit suma de 5.630.000,00 lei, bani utilizati pentru prima etapa a proiectului, si anume elaborarea Proiectului general Bioparc - Planul Colectiei de animale, Master Plan si arhitectura specifica zoo, in concordanta cu cele mai bune practici de mediu si protectia faunei. A fost declarata castigatoare oferta depusa de asocierea formata din S.C. CMS INTERNATIONAL INC S.R.L., WILMOTTE & ASSOCIES S.A. si MAGUARI - ONEZOO CONSULTANTS. Contractul de achizitie publica a fost atribuit in urma rundei de licitatie, pentru suma de 5.630.000, 00 lei", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Lucrarile de amenajare a BioParcului vor incepe dupa aprobarea finantarii fie din fonduri UE, fie de la organisme financiare internationale. "Aceste lucrari vor fi realizate dupa elaborarea proiectului tehnic. Pentru elaborarea proiectului tehnic va fi organizata o alta procedura de licitatie la nivel international. Dupa finalizarea proiectului tehnic, in functie de finantare vor fi demarate procedurile pentru lucrari, care se vor desfasura in mai multe etape. Intregul proiect are indicatori aprobati de CGMB prin HCGMB nr.18/2013, iar marea majoritate a banilor vor fi atrasi din finantari externe", se mai arata in raspunsul Primariei Capitalei.

Cum va arata BioParcul din Bucuresti

Proiectul BioParcului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la inceputul anului 2013. Atunci, o suprafata de teren de 57 de hectare din Padurea Baneasa a fost data in administrare Gradinii Zoologice Baneasa, iar pentru realizarea proiectului CGMB a alocat circa 470 milioane lei, bani ce ar urma sa vina din fonduri europene.

Din cele 473 milioane lei, circa 215 milioane sunt destinate amenajarii terenului, 130 milioane racordarii la utilitati, 90 de milioane pentru spatii de cazare si spatii comerciale, 18 milioane lei pentru spatii administrative si 18 milioane lei proiectarea parcului zoo. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la vremea respectiva ca proiectul nu va fi finantat cu bani de la bugetul local ci va fi atrasa finantare de la banci sau fonduri europene. Tot atunci s-a estimat ca proiectul va fi gata pana in anul 2020.

"Pentru sectiunea de amenajare-populare costurile sunt estimate la 750 euro/mp. Daca se respecta parametrii asumati, estimam ca la finalul celor 8 ani se va ajunge la un numar de 7.000 de animale din cadrul a 500 de specii. In interiorul parcului se vor amenaja constructii comerciale reprezentate de spatii de cazare, unitati de alimentatie publica, zone de agrement in suprafata de aproximativ 25.000 mp cu un cost mediu de 500euro/mp. La suprafata mentionata se adauga o suprafata de 3.000 mp care va fi dedicata mediului cultural, cercetarii, diverselor colaborari cu institutii de profil din tara si de peste hotare. Vor fi amenajate si spatii tehnice si administrative pentru activitatea BioParcului", se arata in hotararea adoptata la vremea respectiva de CGMB.

In prezent, Gradina Zoologica are o suprafata de 5,8 ha, 3,5 ha din teren fiind revendicate. Locatia actuala a gradinii zoologice va fi pastrata, acest spatiu fiind alocat animalelor exotice. Gradina Zologica are in intretinere o colectie de aproximativ 1839 de exemplare, gazduite in circa 47 de amplasamente.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca nu este de acord cu amenajarea BioParcului in Padurea Baneasa. "Nu suntem de acord cu proiectul deoarece se realizeaza pe o zona impadurita si se vor face defrisari. Se vor face restaurante, hotel, in padure. Pare a fi o forma mascata de a pune mana pe padure. Ma deranjeaza integrarea intre animalele din padure a altor specii din alte zona fiindca se poate ajunge la distrugerea habitatului. Putem face o astfel de gradina zoologica in alta locatie, unde nu este padure si nu sunt necesare defrisari", a spus acesta pentru HotNews.ro.

Cum arata BioParcul din Valencia, inaugurat in 2008

Un BioParc cum Primaria Capitalei ar vrea sa faca a fost deschis in 2008 in Valencia. Parcul se intinde pe o suprafata de 80.000 de metri patrati langa Parque de Cabecera in vechea Turia, iar in el traiesc impreuna impreuna aproximativ 4.000 de animale din 250 de specii de animale din Africa.

Bioparc Valencia este un parc zoologic de noua generatie, a creat dupa conceptul de zoo-imersiune care presupune "cufundarea completa a vizitatorul in habitatele salbatice".

Barierele sunt ascunse, dand un sentiment de continuitate intre incintele in care traiesc animalele si spatiul ocupat de public.

Parcul este dedicat conservarii animalelor, participand la mai multe programe de reproducere in captivitate pentru speciile pe cale de disparitie, dar in acelasi timp, ofera o experienta educationala bogata care ajuta la marirea gradului de constientizare a necesitatii de a conserva ecosistemele naturale.

Bioparc Valencia este un proiect conceput de RainForest Design SL, o companie spaniola infiintata in 1995 care are ca obiect de activitate proiectarea, dezvoltarea si gestionarea de parcuri zoologice o noua generatie.

Ce s-a facut pana acum si care sunt pasii urmatori in amenajarea BioParcului din Bucuresti

Pana in prezent, municipalitatea a facut licitatia si a platit elaborarea "Proiectului general Bioparc - Planul Colectiei de animale, Master Plan si arhitectura specifica zoo".

Proiectul general - Master plan - reprezinta documentul in cadrul caruia este defint si proiectat la nivel general ansamblul elementelor componente ale BioParcului, care determina conexiunile reale aplicabile in principal intre animale, natura, vizitatori si personal administrativ. Importanta Master planului este determinata atat de constituirea Bioparcului - primul in Romania, cat si ca baza pentru urmatoarele etape ale acestuia (proiectare tehnica, obtinere certificat de urbanism, autorizatii de constructii, autorizatii de mediu, racordare utilitati si instalatii, executie - construire efectiva). Proiectul general - Master plan urmareste in principal: protectia biodiversitatii si a specificului zoo al Bioparcului, acordarea unei atentii deosebite dublei conservari a faunei si a florei prin realizarea unui proiect care sa contina solutii aplicate care sa vizeze reducerea defrisarii, proiectarea unui plan de circulatie integrat aplicabil in cadrul BioParcului pentru vizitatori si personal, respectarea cerintelor legale specifice in domeniul gradinilor zoologice la nivel national, comunitar si international, precum si obtinerea de catre Autoritatea Contractanta a statutului de membru al Asociatiei Europene a Gradinilor Zoologice si a Acvariilor", mai spun reprezentantii institutiei.

Documentele platite pana acum au ca scop:

- identificarea, descrierea si reprezentarea zonelor si habitatelor propuse a fi create in cadrul Bioparcului prin raportare la: specificul zonei, specificul animalelor incluse in cadrul zonelor create, identificarea si descrierea planului de vegetatie adaptat pentru zonele propusa si incadrarea vegetatiei specifice in raport de fiecare zona, planul integrat de circulatie care va curpinde caile de acces pentru vizitatori, personal, echipaje de urgenta etc, aplicabil BioParcului, perspectiva vizuala a vizitatorilor asupra zonelor si a habitatelor create;

- reprezentari grafice (planse) aplicate per ansamblu si pentru fiecare zona si habitat creat;

- identificarea, descrierea/prezentarea si proiectarea generala a amplasamentelor/habitatelor pentru fiecare animal sau grupuri de animale prin raportare la habitatul natural al speciei si la posibilitatea de indeplinire a necesitatilor biologice, fiziologice si psihologice ale animalului;

- descrierea si proiectarea planului de circulatie (1) vizitatorilor, (2) personalului administrativ, (3) Interconectarea circuitului vizitatorilor cu amplasamentele animalelor si cu facilitatile propuse, (4) interconectarea circuitului administrativ cu amplasamentele si zonele adminstrative;

- descrierea si proiectarea generala a zonelor de intrare - iesire prin identificarea, descrierea si proiectarea generala tuturor elementelor componente;

- proiectarea descriptiva generala a parcarii Bioparcului;

- identificarea, prezentarea si proiectarea generala a facilitatilor pentru vizitatori - constructii si zone destinate vizitatorilor;

- identificarea, prezentarea si proiectarea generala a zonelor administrative din cadrul Bioparc;

- elaborarea Planului Colectiei de Animale care vor fi incluse in cadrul Bioparcului - identificarea si prezentarea din punct de vedere al comportamentului social al animalului, al adaptabilitatii acestuia la mediul amplasamentului, al conservarii speciiilor.

Referitor la costurile proiectului, reprezentantii municipalitatii au dat exemplu mai multe proiecte realizate in ultimii ani in lume:

- Master plan Bioparc Roma - 2.000.000 euro

- Rezervatia Blue Hills - Boston - Master plan (2008) - 17.000.000 USD

- Charles Paddock Zoo, California - Concept Master Plan - buget de proiectare 24.000.000 USD

- Anvers Zoo - modernizare, proiectare zone noi, reamenajare spatii existent, inclusiv facilitati pentru vizitatori - Buget total 20.000.000 euro (2014)

- Taronga Zoo - habitat Sumatran Tiger Adventure (2014) - 791,010.00 USD

- Henry Villas Zoo - realizare habitat Arctic (Arctic Passage Exhibit) - 8.600.000 USD (proiectare si executie)

- Bioparc Colombia - cuantumul bugetului aferent proiectarii pentru o suprafata de 44,7 ha cat si constructiei a fost de 100.000.000 USD

- Bioparc Valencia (2008) cuantumul bugetului aferent proiectarii, pentru o suprafata de 10 ha, cat si constructiei a fost de 60.000.000 Euro