Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat luni, din bugetul Primariei Capitalei pe anul 2015, circa 55 milioane lei pentru largirea strazii Fabrica de Glucoza. In plus, la inceputul acestui an, CGMB a aprobat culoarul de exproprieri pentru acest proiect, dupa aproape doi ani de scandal intre consilierii generali si primarul general, acestia fiiind nemultumiti de costurile foarte mari ce urma sa le plateasca municipalitatea pentru a intra in posesia terenurilor. In final costurile aferente exproprierilor au scazut de la 120 milioane lei la 48 milioane lei, iar proiectul a primit unda verde. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni ca lucrarile de largire a strazii Fabrica de Glucoza vor incepe in acest an, existand bani in buget pentru lucrare.

Str Fabrica de Glucoza, BucurestiFoto: Google Street View

Primaria Capitalei a demarat licitatia pentru desemnarea constructorului pentru acest proiect inca din februarie anul trecut, iar Ion Dedu, seful Directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei a declarat marti pentru HotNews.ro ca lucrarile vor demara imediat ce se finalizeaza licitatia. "Cu banii alocati de Consiliul General al municipiului Bucuresti vom face exproprierile. Aceasta este prima urgenta. Ca sa putem mentine strada functionala pe perioada derularii lucrarilor trebuie sa lucram mai intai pe zona expropriata", a explicat Dedu.

Potrivit informatiilor de pe site-ul de licitatii publice, municipalitatea vrea sa contracteze urmatoarele lucrari pentru obiectivul „Largire Soseaua Fabrica de Glucoza intre Calea Floreasca si Soseaua Petricani“:

- Largirea la patru benzi a 1,8 km de strada;

- Reconfigurarea intersectiilor pa care soseaua Fabrica de Glucoza le traverseaza si racordarea la viitoarea intersectie cu sens giratoriu a autostrazii A3 Bucuresti – Ploiesti – Brasov;

- Asigurarea scurgerii apelor prin prevederea unei canalizari pluviale precum si prin repozitionarea gurilor de scurgere existente in zonele cu canalizare existent;

- Reamenajarea spatiilor verzi si a trotuarelor;

- Asigurarea iluminatului stradal;

- Lucrari de instalatii electrice, instalatii pentru gaze;

Pentru aceasta lucrare Primaria Capitalei este dispusa sa dea maxim 110 milioane lei fara TVA, iar termenul de finalizare este de 18 luni incepand de la data atribuirii contractului.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in luna februarie 2015 culoarul de exproprieri pentru largirea str. Fabrica de Glucoza doar intre Soseaua Petricani si bd. Barbu Vacarescu, la doua benzi pe sens plus trotuare deoarece bucata de teren aflata intre Barbu Vacarescu si Calea Floreasca se afla in litigiu, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la vremea respectiva. Astfel, municipalitatea va expropria circa 15.500 mp de teren si 2.200 mp de constructii pentru care ar urma sa plateasca circa 48 milioane de lei.

Initial, municipalitatea dorea largirea str. Fabrica de Glucoza pana in Calea Floreasca, insa din cauza unui litigiu pentru un teren aflat la intersectia str. Fabrica de Glucoza cu Calea Floreasca, largirea pe acest tronson urmand sa se faca dupa finalizarea litigiului.

In plus, initial municipalitatea dorea sa exproprieze o suprafata mult mai mare de teren, suma necesara exproprierilor fiind de circa 120 milioane lei.

Primarul Sorin Oprescu spune ca in prezent s-a redus spatiul de exproprieri cu trei sferuri, la fel si costurile.

In vechea varianta erau prevazute pe margine mai multe locuri de parcare, acum renuntandu-se la acestea.

In 2010, Consiliul General a aprobat prima hotarare privind culoarul de exproprieri si despagurile - 163 milioane lei, insa legea s-a modificat si aceasta hotarare trebuia reaprobata in 2014.

Primaria a redus aceasta suma de la 163 milioane lei la 60 milioane lei, insa proiectul nu a mai fost aprobat pana in prezent din cauza scandalului dintre partidele politice din CGMB, dar si din cauza sumelor foarte mari propuse pentru exproprieri.