S-a aprobat bugetul Primariei Capitalei pe 2015. Pasajul de la Ciurel primeste 80 milioane lei, pasajul subteran de la Piata Presei - 45 milioane lei, iar largirea str. Fabrica de Glucoza - 55 milioane lei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2015, 21:35 Actualitate | Administratie Locala


Sorin Oprescu (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat luni bugetul Primariei Municipiului Bucuresti pe anul 2015. Astfel, Capitala are in acest an de cheltuit 4,2 miliarde lei. Printre proiectele de investitii care primesc finantare se numara: drumul expres spre Autostrada A1 si Pasajul de la Ciurel - 80 milioane lei, Pasajul subteran de la Piata Presei Libere - 45 milioane lei, largirea Sos. Prelungirea Ghencea - 70 milioane lei si largirea str. Fabrica de Glucoza - 55 milioane lei. Pentru pasajul pietonal de la Piata Romana s-au alocat 100 milioane lei, bani dintr-un credit finantat de Banca Mondiala. Intrucat consilierii generali nu doresc realizarea acestui proiect, primarul Sorin Oprescu spune ca banii vor fi redirectionati catre alte proiecte.

Principala sursa de venit a municipalitatii in anul 2015 sunt cotele defalcate din  impozitul pe venit - 3,2 miliarde lei, apoi urmeaza 42 milioane lei din impozitul pe proprietati, 92 milioane lei din amenzi si doar 5 milioane de lei din valorificarea bunurilor pe care le detine. Din cele 4,2 miliarde lei, primarul general, Sorin Oprescu, propune ca 1 miliard sa fie cheltuit pe subventia la RADET si la RATB, iar 1,1 miliarde lei pentru investitii dintre care 540 milioane lei pentru marile proiecte de infrastructura. Consilierii PNL au facut insa un amendament prin care au taiat bani de la investitii in infrastructura  si au alocat bani in plus pentru RADET si RATB


⦁    Ce proiecte de infrastructura primesc bani in 2015 ca urmare a propunerilor facute de primarului general si amendamentele facute de Consilierii generali:

Obiective de investitii in continuare

- Restante Pasajul Basarab - 20 milioane lei; 

- pasaj Pietonal Piata Eroii Revolutiei - primarul general a cerut   6 milioane lei; CGMB a taiat 1 milion lei;

- strapungere Nicolae Grigorescu- Splai Dudescu - 70 milioane lei;

- largire Prelungirea Ghencea - Domnesti - 70 milioane lei;

- Drumul expres spre Autostrada Bucuresti-Pitesti cu pasajul de la Ciurel - primarul general a cerut  90 milioane lei; CGMB a taiat 10 milioane lei;

- reabilitare Liviu Rebreanu - primarul general a cerut  47 milioane lei; CGMB a taiat  7 milioane lei;

- reabilitare bd Aerogarii - primarul general a cerut  6,6 milioane lei - CGMB a taiat  1 milion lei;

- restanta Pasajul suprateran Mihai Bravu - primarul general a cerut  30 milioane lei; CGMB a taiat 4 milioane lei;

- reabilitare Soseaua Pantelimon - primarul general a cerut  35 milioane lei; CGMB a taiat  5 milioane lei;

- reabilitare Sos. Iancului - 25 milioane lei; 

- Pasaj subteran Piata Presei Libere - 45 milioane lei;

Obiective de investitii noi
- lagire str. Fabrica de Glucoza - 55 milioane lei;  
- Pasaj pietonal Piata Romana - 100 milioane lei, bani ce vor fi luati dintr-un credit finantat de Banca Mondiala;  

 •     Ce alte obiective de investitii mai primesc finantare

- sistemul de management al situatiilor de urgenta -  37 milioane lei;
- consolidarea sediului Primariei Capitalei din bd. Regina Elisabeta sediul PMB- 77 milioane lei;
- realizarea site-ului Primariei - 2,5 milioane lei;
- reabilitare scoli si gradinite - 50 milioane lei;
- Sala Polivalenta - 17,5 milioane lei;
- patinoarul Flamaropol - 8,4 milioane lei;
- consolidare Teatrul Evreiesc de Stat -  15 milioane lei;
- retele cartierul Henry Coanda - 17 milioane lei;
- revizuire Planul Urbanistic General - primarul general a cerut 11 milioane lei; CGMB a taiat 2,5 milioane lei;
- Finalizarea statiei de epurare de la Glina - 128 milioane lei;
- s-au luat banii de la studiul de fezabilitate pentru consolidare si restaurare Palatul Voievodal Curtea Veche.


 •     Cati bani primesc institutiile din subordinea Primariei Capitalei

- Administratia Monumentelor - primarul a propus  32 milioane lei - CGMB a taiat 1,5 milioane lei de la grupul statuar "Aripi" si 2,5 milioane lei de la alte investitii
- Clubul Sportiv al Municipiului Bucuresti - 30 milioane lei
- Directia de Asistenta Sociala - 54 milioane lei
- Politia Locala - 29 milioane lei
- Administratia Strazilor - primarul general a cerut 280 milioane lei - CGMB a taiat 19 milioane lei;
- Administratia Cimitirelor si Crematoriilor - 81 milioane lei
- Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor -  primarul general a cerut 24 milioane lei - CGMB a taiat 7,5 milioane lei
- Administratia Lacuri Parcuri si Agrement - primarul general a cerut 70 milioane lei -  CGMB a taiat circa 30 milioane lei;
- Administratia Spitalelor - 300 milioane lei

Banii taiati de la investitii au fost redirectionati de consilierii generali catre RADET si RATB. Astfel, subventia catre RADET a fost suplimentata de la 552 milioane lei la 570 milioane lei. Intrucat conturile RADET sunt blocate 100% de ELCEN din cauza datoriilor, iar banii virati catre Regie ajung la ELCEN, pentru investitiile de urgenta pe care trebuie sa le faca RADET, CGMB a gasit solutia sa aloce 50 milioane lei Primariei Capitalei  prin directia de specialitate ca institutia sa faca aceste investitii.
Marcel Nicolaescu, directorul ELCEN, a participat si el la sedinta CGMB si a promis ca va debloca conturile RADET ca regia sa isi poata desfasura activitatea in mod normal.

"De pe 6 martie 2015 sunt director general ELCEN. Din primele zile am identificat doua prioritati, crearea unui grup comun de lucru RADET-ELCEN pentru a identifica problemele cu care ne confruntam. Apoi, aprobarea de d-voastra astazi a bugetului RADET care sa ne creeze conditiile sa se faca reparatiile curente, eu angajandu-ma ca voi face toate demersurile pentru a reducerea popririi pe conturile RADET ca sa functioneze in conditii optime", a declarat acesta.

Subventia catre RATB a fost modificata de la 530 milioane lei la 545 milioane lei, iar la capitolul investitii Regia a primit in plus de la 6 milioane lei pana la 34 milioane lei pentru modernizarea  parcului auto. Astfel, vor fi achizitionate 5 tramvaie Bucur, se vor moderniza trei tramvaie si se vor achizitiona 20 de automate pentru cartele RATB.

In plus, liberalii au crescut suma pentru constructia de gradinite  de la 7,7 milioane lei - la 14, 1 milioane lei, pentru consolidare cladiri cu risc seismic  de la 7 milioane lei la 17,8 milioane lei. Din fondul de rezerva al primarului au fost taiate de la 80 milioane lei pana la 25 milioane lei.

"Proiectul de buget a venit cu doua luni intarziere, in conditiile in care trebuia sa vina de la inceputul anului ca primarul general sa arate ca are o viziune cum se va dezvolta orasul. Anul acesta avem de returnat sume foarte mari pentru imprumuturi. 70 milioane de euro vor merge catre rambursari de credite si dobanzi, o suma colosala care afecteaza functionarea bugetului municipiului Bucuresti. Acestei sume se adauga creditul de 500 milioane de euro care trebuie rambursat in acest an. Cred ca trebuie sa terminam proiectele pe care le-am inceput ca sa denonstram bucurestenilor ca putem face ce am inceput. Din punctul nostru de vedere este vital sa asiguram functionare regiilor. De aceea am alocat bani in plus pentru subventie si investitii ", a declarat viceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea.

Primarul Sorin Oprescu a declarat in ceea ce priveste creditul de 500 de milioane de euro, care trebuie platit in luna iunie a acestui an, ca are scrisori de garantie de la 7 banci ca pot oferi aceasta finantare si ca Ministerul de Finante si-a dat acordul sa faca bugetul.

Oprescu spune ca va face rost de bani in plus la buget, circa  80 milioane de euro, vanzand terenurile municipalitatii care sunt concesionate si pe care s-au ridicat constructii in ultimii ani.
In ceea ce priveste banii alocati pentru investitii la RATB, edilul spune ca acestia sunt dati degeaba deoarece Regia poate face doar doua tramvaie pe an si acelea cu 75% dintre piese cumparate din alta parte. Edilul a spus ca va veni cu un studiu de transformare si eficientizare a RATB.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12584 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  intrebare (Luni, 6 aprilie 2015, 22:27)

  miluch [utilizator]

  De ce propune deschiderea santierului in Piata Romana cand inca nu s-a finalizat cel de la Piata Presei Libere?
  De ce nu directioneaza eforturile bugetare catre inceperea si, mai ales, finalizarea strapungerii catre A3?
  • +6 (6 voturi)    
   ... (Marţi, 7 aprilie 2015, 9:06)

   Antipr0sti [utilizator] i-a raspuns lui miluch

   Pentru ca cei din PMB nu gandesc,simplu.
  • -1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:00)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui miluch

   Mai dureaza un pic pana se deschide santierul de la Piata Romana. Inca nu s-a terminat reabilitarea trotuarelor...
  • +2 (4 voturi)    
   nu stiu ce intelegi tu prin strapungere catre A3 (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:43)

   alin [anonim] i-a raspuns lui miluch

   Nu stiu ce intelegi tu prin strapungere catre A3 dar daca te referi la ciotul de autostrada care trebuie sa lege strada Fabrica de glucoza (care apropo are buget aprobat pentru largire) de soseaua de centura atunci ar fi bine sa stii ca proiectul si banii pentru aceasta bucata de autostrada sunt gestionati de ministerul transporturilor.
   Daca primaria va largi inainte ca autostrada sa ajunga la intersectia strazii Fabrica de glucoza cu soseaua Petricani ar fi o premiera :)
 • +5 (7 voturi)    
  Prelungirea Ghence - in sfarsit o veste buna (Luni, 6 aprilie 2015, 23:26)

  Comentatorul-x [utilizator]

  In sfarsit se intampla ceva si in zona Prelungirea Ghencea. O zona practic blocata di cauza masinilor bara la bara, dar si a pietonilor care inoata in noroi pana la gat. Sa se si faca proictul acum, ca banii vad ca s-au alocat.
  Oricum, e bine ca s-au gandit si la zonele limitrofe.
 • +7 (19 voturi)    
  Piata Romana! (Luni, 6 aprilie 2015, 23:38)

  Chiar Eu [utilizator]

  Va indatorati cu 100 de milioane de la Banca Mondiala, pentru un pasaj care este nu numai inutil, ci si profund nociv pentru oras. Unde in lumea civilizata in plin centrul unei capitale, oamenii sunt bagati la galerii ca sobolanii, pentru a face loc puhoiului de masini? Cand s-a denolat pe Buzesti s-a zis ca se vrea salvarea Bulevardului Magheru si a Caii Victoriei. Halal salvare!
 • +8 (10 voturi)    
  A-TI UITAT (Luni, 6 aprilie 2015, 23:57)

  spectator47 [utilizator]

  si biserica 90 milioane lei ,deh hotii au pacate mari si iertarea lor costa.
  Hot la Hot trage,scarba imi este dar vine si ziua judecatii pamantesti ca de aia din ceruri numai la prosti le este frica.
 • +14 (14 voturi)    
  Site-ul Primariei - 2,5 milioane lei (Marţi, 7 aprilie 2015, 7:57)

  Wasile [utilizator]

  Din buget:
  - realizarea site-ului Primariei - 2,5 milioane lei;

  Oh boy... iarăși se aruncă în investiții IT&C care sunt necuantificabile... ce naiba face la un site de 500.000€??? Iarăși trei -patru articole (sau nah, 30-40), aceleași hărți reciclate ale transportului în comun, etc.

  Așa-i risipa, când nu este banu' tău îl arunci ca pe măsea stricată... cred că 100.000€ erau arhisuficienți pentru site (CMS) și content de un an de zile actualizat zilnic de către trei angajați full-time. Și restu' de 400.000 băgați în niște semafoare amărâte, că astea curente se strică când ți-e lumea mai dragă (când plouă)...

  Da' eu nu-s șmecher ca Oprescu 10%, ce știu eu? Sau poate că Siveco / Teamnet / Omnilogic / Novensys dau șpagă mai mare la site decât UTI la semafoare?
  • +3 (3 voturi)    
   2,5 mil lei pentru website o.O (Marţi, 7 aprilie 2015, 12:07)

   Barosanu#1 [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   Măcar de l-ar face decent, nu ca situl Guvernului, pe care nu găsești nicio informație relevantă (numai poze cu Ponta). Situl Ministerului de Finanțe, de exemplu, este ieftin și bun, dar la PMB se pare că trebuie luate niște procente de către unii...
 • +6 (6 voturi)    
  Oprescu (Marţi, 7 aprilie 2015, 8:20)

  CititorulComentator [utilizator]

  Hai cu pasajul ala la Jilava...
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2015, 10:43)

   [anonim] i-a raspuns lui CititorulComentator

   • +2 (2 voturi)    
    Strapungeri catre centura (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:17)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui

    din toate cartierele și din Crângasi, mai multe din Drumul Taberei.
    De asfaltat drumul pe lângă calea ferată Constanța, de la pasajul Baneasa pâna la Colentina, va folosi și pt A3.
    Acum toți o iau pe la podul Grant sau pe la podul Badarab, adica s-a adus traficul spre centru, în loc să fie dirijat spre centură.

    Centură cu profil de autostradă pe 3 benzi, cu pasaje la toate intersectiile este salvarea Bucureștiului.

    Nu vad bani pt cordoane de paduri si parcuri pe locurile virane, în locul unor fabrici demolate.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2015, 13:17)

     [anonim] i-a raspuns lui nick24

 • +3 (9 voturi)    
  Cum poti aloca bani pentru... (Marţi, 7 aprilie 2015, 9:04)

  Antipr0sti [utilizator]

  un proiect anulat in instanta ? (Ciurel) DNA cand faceti o vizita pe la PMB ?
  • +2 (2 voturi)    
   Au facut deja (Marţi, 7 aprilie 2015, 14:02)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Antipr0sti

   Hotzprescu are dosar la DNA in care a acuzat ca a furat, o nimica toata, 3.5 milioane de euro din banul public.
 • +9 (9 voturi)    
  Oprescu este imaginea Bucureștiului? (Marţi, 7 aprilie 2015, 9:17)

  vali47 [utilizator]

  Din ce are Bucureștiul bun,găsiți că Oprescu este cel mai nimerit să-i puneți poza când vorbiți de București?Oprescu este cel mai mincinos și escroc primar general.De la minciuna cu autostrada suspendată.la căldură gratis și curățat străzile cu șampon,nici-una făcută,orașul sub oblăduirea lui arată groaznic.Murdar,plin de bălți cu rahați de câine.Pute.Și primar general este un medic care ar trebui să știe ce înseamnă curățenia unui centru urban.Toată grija lui Oprescu este să transforme bucureștenii într-o gloată manevrabilă,dispusă să accepte gogoși electorale,să trăiască prost,în mizerie.Vorba lui//poporul psd//.Când vorbiți de București puneți o poză care să reprezinte orașul,nu un boșorog mincinos,nărăvit la rele.
 • +3 (7 voturi)    
  strapungeri (Marţi, 7 aprilie 2015, 10:00)

  woe [anonim]

  Strapungere Nicolae Grigorescu > Splai 25 milioane de euro? Frate, faceti strapungeri sau inlesniri catre cele trei mari directii pt. care Bucurestiul e un oras de semi-tranzit - autostrada A1, ca s-a infundat de tot Maniu, catre DN1 si catre Constanta. Ca sa intri dinspre centura spre Crangasi sau Giulesti e imposibil, n-o sa se rezolve cu tunele euristice pe la Rosu. Acum 2 ani, am vazut prins in bugetul PMB strapungere Bd. Brasov - Cora Alexandriei si ma bucuram, ca stau in zona, unde draq s-au dus banii, nu stiu, ca nici macar gardul de intrare spre pe unde ar trebui sa fie nu l-au daramat.
  Vedeti ca exista specialisti in management urban, angajati unul, ca daca lucrati tot cu activistii de la Stefan Gheorghiu, n-o sa ajungem niciunde secolul acesta.
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2015, 10:40)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   si la Magurele sa se duca DNA. (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:36)

   goguleana lugojana [utilizator] i-a raspuns lui

   pe http://primariamagurele.ro/ in afara de un template nu gasesti nimic. totul este in lucru. sunt sigur ca banii nu au fost putini. in final tot banii nostri sunt, chiar daca nu locuim acolo.
   declaratii de avere? in lucru.. program casierie? in lucru... Altceva? in lucru...
 • +6 (8 voturi)    
  dna vs morti vs cruci vs prosti!!! (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:32)

  goguleana lugojana [utilizator]

  DNA are buget de 22mil euro la nivel national adica aproximativ 90mil lei in timp ce Administratia Cimitirelor si Crematoriilor are 81 milioane lei iar intr-un articol separat biserica mai ia cca 80-90 mil lei doar in Bucuresti.
  Chiar nu bate la ochi chestia asta?

  In plus, renovarea primariei, 77 mil lei ~ 17mil euro. Facand o comparatie, un apartament cu 4 camere se poate cumpara la 100 000 euro cu toate imbunatatirile. Cu 17 mil euro se pot cumpara 170 apartamente, adica aproape 4 scari de bloc de 10 etaje cu cate 4 apartamente pe etaj, FRATILOR, vorbim de o consolidare. Daca sta sa cada, poate e mai ieftin sa o dam jos si sa facem una noua. LA PRETUL PIETEI, adica sub 500 Euro/mp!!! Asa o sa avem o primarie de 34 000 mp noua!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by