Circa 50 de persoane au protestat sambata, doua ore, in ploaie, cerand Primariei sectorului 6 sa redeschida Parcul Drumul Taberei inchis in urma cu circa doi ani pentru modernizare. Cetatenii sunt nemultumiti si de constructiile ridicate de primarie in parc - mai multe pavilioane de sah si o cladire pentru sere - spunad ca acestea distrug spatiul verde.

Protest Parcul Drumul Taberei 28 martie 2015Foto: Hotnews

"Manescu la puscarie!", "Vrem parcul inapoi", " Deschide parcul, Manescu", "Fara fiare si betoane", "Deschideti parcul ca spargem gardul", sunt doar cateva dintre mesajele scandate de protestatarii care au marsaluit in jurul parcului.

"Am venit sa protestam fiindca asteptam de doi ani de zile sa se deschida acest parc. Altii construiesc zgarie-nori in cateva saptamani si noi nu reusim sa avem un parc pentru copiii nostri in cateva luni. Nu imi place sub nicio forma cum arata parcul acum. Nu este destula verdeata, nu sunt destule banci", a declarat Carmen, unul dintre protestatari.

O parte dintre cetatenii care au participat sambata la protest s-au unit pe Facebook in grupul de initiativa civica "Salvati Parcul Drumul Taberei". Revendicarile lor sunt urmatoarele:

- redeschiderea parcului pana pe data de 10 aprilie 2015;

- incetarea imediata a constructiei spatiilor expozitionale (sere) amplasate pe latura nordica a Parcului si demolarea lor;

- plantarea de arbori pe terenul ocupat in prezent de spatiile expozitionale;

- indepartarea rocilor amplasate pe marginea lacului din parc si refacerea spatiului verde distrus prin amplasarea lor;

- punerea la dispozitia cetatenilor a intregii documentatii privind reamenajarea parcului.

Parcul Drumul Taberei va fi redeschis pe 1 iunie 2015, cu exceptia serelor exotice, a declarat la inceputul acestei saptamani coordonatorul proiectului de modernizare a Parcului Drumul Taberei din partea Primariei sectorului 6, Sorin Dina, cu prilejul unei vizite de lucru la acest obiectiv.

Acesta spune ca in prezent lucrarile sunt aproape gata, mai fiind de realizat cateva finisaje.

Dina nu a putut preciza cand se vor finaliza lucrarile in integralitate. "Noi inca avem in derulare o procedura de achizitie publica. Este vorba despre instalatiile de climatizare la complexul de sere exotice", a spus Sorin Dina.

Desi societatea civila si cetatenii din zona spun ca s-au defrisat mai multi arbori, iar suprafata de spatiu verde a fost redusa, reprezentantii primariei spun ca aceasta a crescut.

"Suprafata spatiului verde a crescut prin dezafectarea tuturor agentilor economici care existau in parc. Cine cunoaste cat de cat zona stie ca in parc au existat trei terase, trei restaurante cu terase mari, au existat o serie intreaga de agenti economici, toate acele suprafete au fost redate spatiului verde", a spus Dina.

Primaria sectorului 6 a redeschis duminica trecuta parcul pentru o zi dupa ce in ultimele trei saptamani cetatenii au protestat in fiecare duminica, cerandu-i acest lucru primarului Rares Manescu. Reprezentantii Primariei sector 6 spun ca parcul a fost deschis duminica pentru copiii unor gradinite din Sectorul 6, nu din cauza protestelor cetatenilor.

Lucrarile de reamenajare a parcului au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora. Termenul de finalizare al lucrarilor este de 391 de zile lucratoare, de la data inceperii, la care se adauga sambetele, duminicile, sarbatorile legale si intarzierile cauzate de vremea nefavorabila. Initial, Primaria sectorului 6 a promis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.

Dupa modernizare, parcul va semana cu o gradina englezeasca si avea sere exotice, un labirint, o pasarela care va servi drept belvedere, pista de karting si locuri de joaca pentru copii, spun autoritatile.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, de cele 15 milioane de euro vor fi reamenajate spatiile verzi din parc, vor fi plantati arbori, se vor reface aleile, sistemele de irigatii, sistemul de iluminat si se vor amenaja noi spatii de agrement. Mai exact, parcul va mai fi dotat cu fantani arteziene, foisoare pentru practicarea jocurilor de societate, sere pentru plante exotice, labirint, pista de karting, debarcader, piste pentru biciclete si role, spatii de joaca pentru copii, zona de fitness si spatii de joaca pentru caini. In mijlocul lacului se va amplasa o fantana arteziana, iar in zona estica a parcului se va construi o pasarela care va servi drept belvedere. In ceea ce priveste mobilierul urban se vor monta 245 de cosuri de gunoi si 320 de banci cu un picior.

Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc s-a construit o sera de cativa mii de metri patrati, dar si mai multe poduri, a atras critici din partea societatii civile.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, sustine insa ca Primaria ar fi taiat de fapt circa 400 de arbori. Dan Trifu spune ca nu era nevoie de asemenea constructii "megalomanice" in parc.

Acesta sustine si ca Primaria sector 6 nu respecta proiectul aprobat initial pentru reamenajarea parcului si a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa verifice ce se intampla in acest caz.