Un bloc cu subsol, parter, doua etaje si mansarda ar putea aparea pe un parculet cu loc de joaca aflat intre blocurile din Cartierul Militari, chiar langa Piata Veteranilor. Terenul a fost retrocedat, iar proprietarul a obtinut deja un Plan Urbanistic de Detaliu care permite ridicarea acestei cladiri, urmatorul pas fiind autorizatia de construire pentru edificarea imobilului. Intrucat parculetul se afla intre patru blocuri de zece etaje si este singurul spatiu verde din zona, cetatenii care locuiesc in blocurile vechi se opun proiectului si cer Primariei sector 6 sa nu emita autorizatia de construire.

Parculet VeteranilorFoto: Hotnews

Parculetul se afla in spatele blocului 19 din B-dul Iuliu Maniu nr. 94-100 si are o suprafata de circa 650 m, avand pe fiecare latura blocuri de 10 nivele cu cate cate 6 scari fiecare. Locul de joaca din parculet a fost dezafectat in urma cu cativa ani, dar lucrarile de construire a noii cladiri nu au inceput inca.

"Aici a fost un parc de joaca de cand s-a construit blocul acesta in 1967. Pe locul de joaca au fost 4 proprietari. Pe trei i-a despagubit in bani si celui de-al patrulea i-a retrocedat locul. A obtinut hotararea judecatoreasca si acum vrea sa planteze un bloc aici. Nu stim ce vrea sa construiasca. Vedeti ca aici a mai aparut un bloc nou, langa parculet. Initial ziceau ca il fac cu doua etaje si masarda, iar acum l-au facut cu patru. Daca legea nu prevede demolarea constructiilor ilegale, nu fac nimic. Ei au platit o amenda de cativa lei si au luat pe bloc 1 milion de euro. Deci nu stim exact ce se va construi pana la urma Eu cred ca autoritatile puteau sa il despagubeasca si pe al patrulea proprietar si sa lase locul de joaca", spune Negoi Marian, administratorul unuia dintre blocurile vechi.

"Noi am cumparat apartament in acest bloc nou tocmai fiindca aveam in fata un parc superb. Dupa ce s-a semnat ultimul antecontract de vanzare-cumpare s-a desfiintat parcul. De atunci, din 2011 stam cu locul viran in fata. Cand au inceput sa stranga locul de joaca din parc, ni s-a spus ca terenul nu mai apartine Primariei si ca este proprietate privata. Noi am facut mai multe sesizari la Primaria sector 6 insa raspunsurile sunt asa, de cate un rand, nimic concret. Ne-ar deranja daca s-ar construi un bloc pe acest teren pentru ca nu am mai avea lumina, nu am mai avea presiune la apa, curent, canalizare. Cea mai mare problema este ca ramanem fara spatiu verde, fara locuri de parcare. Am stran semnaturi, am mers la primarie, am facut plangeri peste plangeri. Anul trecut am facut plangere penala impotriva Primariei si Consiliului Local fiidca au restituit terenul in conditiile in care fostii proprietari au fost despagubiti cu apartamente. Deocamdata nu am primit raspuns", a spus Andra Arvunescu, 30 de ani, unul dintre vecinii care doresc pastrarea spatiului verde.

"Nu este pacat ca oamenii care au copii in aceste blocuri sa nu aiba unde sa-i aduca sa se joace. Nu mai este niciun loc de joaca in zona. Daca se construieste blocul, unde se mai joaca copiii? Sunt impotriva acestui bloc, nu vedeti cate blocuri sunt in zona? Copii unde sa se joace, pe trotuar", spune si doamna Vasilica Popa, 71 ani, vecina.

Cetatenii au strans sute de semnaturi si le-au trimis Primariei sector 6, cerand sa nu dea autorizatie de construire pentru blocul care ar urma sa le betoneze parcul. Intr-un raspuns trimis cetatenilor, reprezentantii Primariei sector 6 spun insa ca nu au ce face fiindca terenul este proprietate privata.

"Pentru imobilul situat la adresa str. Dealul Tugulea nr. 1C s-a inregistrat la registratura Primariei Sectorului 6 cerere de emitere autorizatie de construire pe data de 9 aprilie 2014 pentru imobil cu regim de inaltime subsol, parter, doua etaje si mansarda avand destinatia de locuinte colective. Terenul in suprafata de 651 mp reprezinta proprietate privata persoana fizica. Intrucat dreptul de proprietate este garantat de Constitutia Romaniei, iar terenul permite construirea unui imobil de locuinte colective in baza unei documentatii PUD aprobata, in acest caz cu Hotararea Consiliului Local sector 6 nr. 70/31.03.2014. In situatia in care documentatia este completa, neemiterea autorizatiei de construire in 30 de zile constituie contraventie conform Legii 50/1991 si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei. Prin urmare, daca documentatia va fi conform cu legislatia in vigoare nu exista motiv real si legal de neemitere a autorizatiei de construire", se arata in raspunsul Primariei sector 6.

Pana in prezent, Consiliul Local sector 6 a aprobat un Plan Urbanistic de detaliu care permite ridicarea unui bloc cu subsol, parter, doua etaje si mansarda. Proprietarul terenului, Ilie Enache, a facut cere pentru certificat de urbanism pe 13.11.2013 pentru obtinerea unei autorizatii de construire pentru un bloc cu subsol, parter, doua etaje si mansarda. Potrivit unui raspuns trimis de Primaria sectorului 6 la solicitarea HotNews.ro, institutia nu a emis pana acum autorizatia de construire.

In ultimii zece ani, zeci de parculete si locuri de joaca dintre blocuri au fost retrocedate in locul lor aparand costructii noi, in anumite cazuri chiar la cativa metri de ferestrele blocurilor vechi, construite in perioada comunista.