Un incendiu a izbucnit miercuri, in jurul ore 14.00, si a distrus circa 5 hectare din Delta Bucurestiului, aflata in albia fostului lac Vacaresti. Reaminitim ca zona este in curs de a fi desemnata arie naturala protejata. In ultimele luni, zona a fost distrusa sistematic de incendii, au fost pusi la pamant zeci de arbori, se arunca tone de deseuri, iar pasarile sunt braconate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Marian Adrian, a declarat ca incendiul a izbucnit in jurul orei 14.00, iar dupa o ora de lupta cu flacarile acesta a fost stins. "Pentru stingerea focului s-a intervenit 3 autospeciale cu apa si spuma. Au fost afectate 4-5 hectare, insa nu este o suprafata compacta ci palcuri. Nu sunt victime. Deocamdata nu cunoastem din ce cauza a izbucnit incendiul", a spus purtatorul de cuvant al ISU.

In luna septembrie 2014 un alt incendiu a avut loc in Delta Bucurestiului, atunci fiind distruse zeci de hectare de vegetatie si omorate mai multe animale. Societatea civila a cerut autoritatilor sa puna paza permanenta in respectiva zona si sa instituie un regim de protectie temporara, insa nu s-a intamplat nimic.

"Delta Bucurestiului", cum a fost numita fosta albie a lacului Vacaresti, este in curs de a fi desemnata arie naturala protejata insa proiectul s-a impotmolit pe traseu. Mai exact, Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul pentru ca zona sa devina arie naturala protejata, iar Guvernul nu a dat hotararea prin care Delta Vacarestiului sa capete acest statut. Valoarea acestui ecosistem, care adaposteste specii rare de pasari si o fauna neobisnuite pentru o metropola atat de aglomerata, a fost certificata de avizul Academiei Romane.

o alta problema este ca din cele 183 de hectare cat are zona, circa 40 de hectare sunt proprietate privata, fiind terenuri restituite sau in curs de restituire. Pentru amenajarea parcului, Ministerul Mediului ar trebui sa exproprieze terenurile proprietate privata. In plus, o parte din aceasta suprafata este concesionata inca de pe vremea premierului Adrian Nastase, dar concesionarul este in faliment.

Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei. ca acest loc sa fie transformat in parc natural apartine mai multor ONG-uri.