Aproape 60 de familii din Cluj-Napoca au primit instiintari din partea primariei conform carora municipalitatea este obligata sa le stramute mormintele din Cimitirul Manastur, dupa ce a pierdut un proces intentat de proprietarii unui teren limitrof, ambele parti implicate apeland la CEDO.

Mai multe familii care au concesionat locurile de veci pe 20 de ani, inca din anul 2000, de la Primaria Cluj-Napoca, au primit in ultimele zile instiintari in care se arata ca terenul pe care se afla locurile de inhumare din Cimitirul Manastur a facut obiectul unui proces pierdut de municipalitate, transmite Mediafax.

"Sentinta, definitiva si executorie, obliga Consiliul Local Cluj-Napoca sa stramute locurile de veci (mormintele) edificate pe fasia de teren adiacenta strazii Frunzisului, langa proprietatile reclamantilor Balibanu Ileana si SC VSV Invest Grup SRL", se arata in adresa Primariei Cluj-Napoca.

Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca anul trecut municipalitatea a deschis un proces la CEDO, solicitand ca sentinta respectiva sa nu fie pusa in aplicare.

"Primaria a informat zilele trecute concesionarii locurilor de veci din Cimitirul Manastur referitor la existenta unei sentinte definitive si irevocabile, cu o solicitare de punere in executare, privind exhumarea a 58 de morminte pe motiv ca acestea sunt prea aproape de limita de proprietate a unor proprietari de terenuri. Acestia intentioneaza sa utilizeze terenurile in scopuri imobiliare. Anul trecut, Primaria Cluj-Napoca a deschis un proces la CEDO solicitand ca sentinta respectiva sa nu fie pusa in aplicare, astfel incat nu se pune problema stramutarii si exhumarii imediate a acestor locuri de veci", a spus Buzatu.

Potrivit acesteia, municipalitatea clujeana asteapta o solutie favorabila din partea CEDO, in conditiile in care in momentul in care s-a cerut in instanta stramutarea mormintelor, delimitarea cimitirului exista, iar cei care au cumparat terenuri langa cimitir stiau ca limita lor de proprietate este aceeasi cu limita cimitirului.

"Cele 58 de locuri de veci gazduiesc mai multe persoane inhumate. Au existat o serie de revendicari de teren din partea fostilor proprietari care au avut parcele pe teritoriul Cimitirului Manastur, iar dupa ce acestea li s-au retrocedat, le-au vandut. Noii proprietari au cerut instantei stramutarea mormintelor, pe motiv ca acestea se afla intr-un perimetru de zona sanitara tampon, de 50 de metri, pana la imobilele pe care doreau sa le construiasca, desi acestea se afla in interiorul cimitirului. In momentul in care au cumparat terenul, acesti investitori imobiliari, carora instanta le-a dat castig de cauza, stiau ca terenul se invecineaza cu cimitirul si stiau la ce distanta sunt mormintele", a explicat Buzatu.

Potrivit acesteia, pe rolul instantelor clujene au mai fost procese similare, in care primaria a fost data in judecata pentru stramutarea altor morminte, dar unele cereri ale persoanelor respective au fost respinse.

"Unde instanta a stabilit ca interesul public primeaza interesului privat, a castigat primaria, unde instanta a stabilit invers, au castigat acei investitori. In masura in care am pierde si la CEDO si ar trebui pusa sentinta in aplicare, li se vor asigura concesionarilor alte locuri de veci, iar stramutarea se va face pe cheltuiala municipalitatii", a mai spus purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Buzatu a subliniat ca, potrivit noului PUG adoptat la inceputul acestui an, intreaga suprafata de teren in care se afla Cimitirul Manastur apare incadrata ca zona de cimitir, "pe care nu se poate construi nimic".

Zoe Buz, una din persoanele care are trei locuri de veci printre cele care trebuie stramutate, intr-unul fiind inhumat fiul sau, decedat in anul 2000 in urma unui accident rutier, se declara revoltata de situatie si ameninta ca va da primaria in judecata.

"Ce ar trebui sa fac acum, sa iau osemintele baiatului meu in brate si sa le duc in alta parte? De cand am fost anuntati ca mormintele trebuie stramutate, si eu si sotul meu ne-am imbolnavit. Asteptam sa se rezolve aceasta problema", a spus Buz.

La randul sau, asociatul firmei VSV Invest Grup, Sorin Vamos, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca vrea sa construiasca in zona doua blocuri cu o inaltime de zece etaje, respectiv 16 etaje, investitia fiind blocata de ani de zile din cauza municipalitatii "care, ilegal si cu buna stiinta, a refuzat eliberarea certificatului de urbanism pentru aceste investitii".

"Cimitirul Manastur a fost extins de Primaria Cluj-Napoca fara a exista toate autorizatiile necesare, fara respectarea distantei sanitare minime de 50 de metri la care se adauga trei metri, o perdea de arbusti. Mai mult, a avizat inhumari la 15 centimetri de limita mea de proprietate. Noi ne-am adresat CEDO vazand ca primaria nu pune in aplicare sentinta si asteptam zilele urmatoare un raspuns. Luam in calcul si sa ne adresam instantei si sa cerem despagubiri pe zi de intarziere", a spus Vamos.

Acesta a mai precizat ca a atacat PUG-ul, acuzand faptul ca acesta a fost intocmit "cu dedicatie, fara a se tine seama de sentintele instantelor din zona".

"M-am luptat zece ani sa imi obtin certificate de urbanism si autorizatii de construire pentru constructii P plus 10 si P plus 16 etaje, iar acum sa se schimbe PUG-ul?", a spus Vamos.

VSV Invest Grup SRL a deschis in 2008 un proces la Judecatoria Cluj-Napoca in care a reclamat ca Cimitirul Manastur a fost extins aproape de proprietatea lor, iar instanta a retinut faptul ca "extinderea cimitirului s-a facut fara a se prezenta dovada autorizatiei sau avizului de mediu, si nici autorizatia sanitara".

"Conform regulilor de igiena, distanta la care poate fi amplasat un cimitir fata de alte zone de locuit este de minim 50 de metri. Extinderea, respectiv amplasarea mormintelor, a fost realizata aproape de trotuar, langa strada Frunzisului, fara a se pastra o continuitate intre vechiul cimitir si mormintele noi, existand intre acestea si vechiul cimitir o distanta de 200 de metri, fiind edificate dinspre strada spre vechiul cimitir", se arata intr-o sentinta a instantei.

Judecatoria Cluj-Napoca a dispus sistarea lucrarilor de sapare a locurilor de veci pe fasia de teren adiacenta strazii Frunzisului si a obligat Primaria Cluj-Napoca "sa stramute locurile de veci (mormintele) edificate pe fasia de teren" si "sa pastreze distanta legala de protectie de 53 de metri patrati fata de limita de proprietate a terenurilor reclamantilor".

Primaria Cluj-Napoca a facut apel, care s-a judecat la Tribunalul Cluj, dar a pierdut, dupa care a facut recurs la Curtea de Apel Cluj, decizia acesteia, data in septembrie 2012, ramanand neschimbata, in defavoarea municipalitatii.

Cimitirul Manastur este unul dintre cele patru cimitire din Cluj-Napoca, se afla intre cartierele Manastur si Zorilor, si se intinde pe o suprafata de 16 hectare. In acest cimitir sunt ingropate zeci de mii de persoane.