Reprezentantii Consiliului Judetean Mures avertizeaza ca centrul istoric al Sighisoarei risca sa fie exclus de pe lista siturilor UNESCO din cauza ca imobilele sunt restaurate fara avize si prin tehnici incorecte, iar lucrarile au loc "cu distrugeri iremediabile, irecuperabile si ireversibile" ale patrimoniului construit, potrivit Mediafax. Acestia spun ca exista "ingrijorari indreptatite" legate de "posibilitatea mentinerii" municipiului Sighisoara pe lista siturilor UNESCO, din cauza neregulilor constatate la capitolul disciplina in constructii, insa nu s-a facut pana in prezent niciun demers in acest sens.

SighisoaraFoto: Agerpres

"Problema cea mai grava este ca se construieste neautorizat si fara avizul Ministerului Culturii. Faptul ca se monteaza ferestre de tip termopan este cea mai mica problema, grav este ca se lucreaza fara respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile si ireversibile. Exista o disciplina in constructii care este scapata de sub control si pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitratiei ridica semne de intrebare daca acest sit isi pastreaza autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru ca risca sa fie exclus", a spus Razvan Sipos ahitectul-sef din cadrul Consiliului Judetean Mures, citat de Mediafax.

Conform acestuia, multe lucrari executate la imobile monumente istorice nu sunt autorizate, iar altele pentru care s-au obtinut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor. Sipos sustine, de asemenea, ca unele autorizatii "au fost emise de primarie fara respectarea legii", iar in multe cazuri nu are loc o receptie a lucrarilor, astfel ca nu se verifica daca au fost respectate conditiile tehnice.

Pe de alta parte, primarul interimar al Sighisoarei, Dan Eugen Bandea, a declarat, corespondentului Mediafax, ca administratia locala acorda "toata atentia" centrului istoric si il va sprijini pe viitorul arhitect-sef.

"Pentru conservarea si protejarea sitului, Sighisoara a facut timp de trei ani (2011-2013) parte din proiectul european HERITPROT, privind protectia la foc si imbunatatirea sistemelor de stingere a incendiilor in Centrele istorice inscrise in patrimoniul mondial. In consecinta, Sighisoara este singurul oras din Romania in care pompierii beneficiaza de cel mai complex si mai exhaustiv plan de implementare/actiune pentru riscul la foc al sitului UNESCO", a afirmat primarul interimar.

Conform acestuia, "de la inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial nu a existat si nici nu exista vreo notificare din partea Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la posibilitatea excluderii Centrului Istoric Sighisoara din Lista UNESCO".

HotNews.ro a scris inca din 2013 despre neregulile care se petrec in centrul istoric al Sighisoarei si a avertizat despre riscul ca orasul vechi sa fie scos din lista UNESCO.

La vremea respectiva am dat drept exemplu o pensiune ridicata fara autorizatie pe strada 1 Decembrie 1918 din Sighisoara, chiar la baza cetatii medievale, de fost consilier local PSD.

Hans Hedrich, reprezentantul Asociatiei Sighisoara Durabila, spunea la vremea respectiva ca acesta nu este singurul abuz asupra sit-ului UNESCO.

Un inventar video, realizat de Asociatia Sighisoara Durabila, care contabilizeaza lucrarile pe care acestia le considera ilegale

"Ca si asociatie inca din 2008 am sesizat 30 de interventii majore asupra unor imobile din centrul istoric. Directia de Cultura Mures ne-a confirmat ca nici una dintre acele interventii nu a fost legala. De atunci au mai trecut cativa ani si avem minim 100 de astfel de interventii (ferestre noi, materiale nepermise, culori stridente cu care se vopsesc casele, mansardari). Daca nu esti un simplu turist care vine o data pe an si este fascinat de orasul acesta pseudo-medieval, dar daca privesti cu un ochi mai atent, mai critic si mai de insider, te ingrozesti. Un exemplu notoriu este anexa din spatele pensiunii Wagner din Piata Cetatii care s-a realizat in 2008. Exista o constructie realizata acum 3 ani pe str. Herman Oberth nr. 3 si un corp de cladire al unei scoli, in 2006. Pe de alta parte, sit-ul UNESCO se schimba intr-o veselie. Ferestrele vechi se inlocuiesc cu geamuri termopan cu alt aspect, samd", a declarat acesta.

Autoritatile spuneau insa si atunci ca nu sunt nereguli si ca protezeaza situl istoric.

Hans Hedrich spune inca de atunci ca aceste interventii ilegale sau la limita legalitatii ar putea costa scump Sighisoara, ducand pana la excluderea din lista UNESCO: "Domnul primar chiar asta speculeaza, ca Sighisoara sa fie data afara din lista UNESCO, si nu o spun asa, cu titlu speculativ, ci s-a pronuntat oficial pentru scoaterea Sighisoarei de pe lista UNESCO, in urma cu cativa ani. Pe de alta parte am impresia ca Sighisoara este sub radarul UNESCO. Daca ar intra pe radarul lor si s-ar consemna toate ilegalitatile facute, atunci ar trebui sa ajungem pe lista rosie si urmatorul pas ar fi ca intr-o sedinta ICOMOS sau UNESCO sa se hotarasca scoaterea Sighisoarei de pe lista".