Consiliul local sector 3 a aprobat vineri bugetul sectorului 3 pe anul 2015. Astfel, in acest an, institutia are de cheltuit 820 milioane lei, dintre care 128 milioane se duc pe intretinerea spatiilor verzi, 90 milioane lei pentru reabilitarea termica a blocurilor, 80 milioane lei pentru curatenia si deszapezirea sectorului, 124 milioane lei pentru asistenta sociala si circa 200 milioane lei pentru invatamant, potrivit proiectului de buget propus de primarul Robert Negoita si aprobat de majoritatea PSD- vechiul PNL din Consiliul local.

Robert NegoitaFoto: Agerpres

Grupul civic Cetatean sector 3 si CeRe au cerut alesilor locali sa nu aprobe bugetul inainte de a se organiza o dezbatere publica serioasa, asa cum cere legea, insa acestia nu au tinut cont de parerea cetatenilor.

Grupul civic Cetatean sector 3 a cerut Primariei sector 3 sa faca urmatoarele amendamente la proiectul de buget pentru anul 2015:

- Reducerea cu 45% a sumelor alocate cheltuielilor materiale de la toate nivelurile autoritatii publice locale, respective aparatul de specialitate al autoritatii executive si al celor din subordinea Consiliului Local;

- Blocarea solicitarilor de personal catre S.C. Administrare Active Sector 3 SRL;

- Anularea sumelor privind investitii in ceea ce priveste ¬ (a) amenajarea de noi borduri / diafragme; (b) amenajarea turnului de semnalizare intrare in sectorul 3; (c) betonarea arborilor; (d) amenajarea de garduri de 2 metri; (e) amenajarea de fantani arteziene in locul spatiului verde;

- Amenajarea salii de spectacol in aer liber din parcul Titanii, ajunsa in paragina din cauza nepasarii autoritatilor;

- Diminuarea cu 50% a bugetului alocat ADP sector 3, societatea al careia actionar majoritar este Consiliul Local, pana la realizarea si publicarea unui audit al eficientei financiare, realizat de catre Curtea de Conturi;

- Diminuarea cu 75% a sumelor alocate pentru Centrul Casa Artelor;

- Diminuarea cu 90% a sumelor alocate unitatilor de cult, bisericilor si relocarea sumelor unitatilor de invatamant;

- Realocarea sumelor pentru consolidarea si transformarea Scolii 80 in sediu de primarie in sensul amenajarii Scolii 80 ca centru educational si nu sediu al aparatului administrativ;

- Eliminarea totala a sumelor alocate achizitionarii de autoturisme;

- Diminuarea cu 30% a sumelor alocate procesului de reabilitare termica a blocurilor din sectorul 3 pana la publicarea standardelor de cost practicate de primarie si a contractelor de executie din anii 2010 - 2015.

In replica, primarul sectorului 3, Robert Negoita, spune ca amendamentele facute de acesti cetateni nu sunt fundamentate, iar demersul lor este unul politic.

"Este normal ca cetatenii sa se exprime si asteptam cu mult interes fiindca avem de invatat de la ei. Ei ne cer sa reducem sumele pentru biserici cu 90% si sa ducem banii pentru invatamant. In mod normal, cetatenii pot avea initiative, dar primul demers este sa incerce sa discute cu consilierii locali, acestia fiind singurii care pot introduce amendamente. Daca d-voastra nu convingeti niciun consilier sa va sustina amendamentele, inseamna ca ele ar putea fi nastrusnice. La biserici, bugetul pe anul trecut a fost de 2 milioane lei si am executat 1 milion. Anul acesta avem tot doua milioane si daca cei de la biserici vin cu cereri corecte, le vom executa. Biserica nu are doar un aspect clerical ci si aspecte sociale de care avem atat de mare nevoie. Nu am nimic impotriva ca un consilier sa sustina acest amendament. Eu sustin ajutarea bisericilor mai ales ca bugetul de la educatie este atat de mare - 196 milioane lei", a declarat primarul sectorului 3, Robert Negoita, care a spus ca a investit in mandatul sau foarte multi bani in reabilitarea scolilor si ca anul acesta le va reabilita pe toate.

In legatura cu cererea de reducere a bugetului pentru reabilitare termica, Negoita spune ca sectorul 3 este campion la reabilitarea termica si ca urmeaza sa reabiliteze foarte multe blocuri si cu bani europeni. Edilul spune ca nu se poate depasi standardul de cost fiindca nu se pot lua bani europeni.

In legatura cu scoala 80, edilul a spus ca este nevoie ca aceasta sa fie reabilitata, deoarece in urma cu cativa ani a cazut acoperisul, iar oferata de invatamant in zona respectiva este supradimensionata.

Negoita a spus ca demersul cetatenilor este profund politic. "Esenta lui este politica. Va demascati intr-un mod penibil", a spus primarul sectorului 3.

Acest punct de vedere a fost sustinut si de anumiti consilieri.

"Dupa o lectura de 10 minute este clar ce se doreste. Daca s-ar respecta aceste cererei, sectorul 3 s-ar duce in urma cu 20 de ani. Cand toata lumea cere anveloparea blocurilor, ei cer sa se taie 30% din buget. Apo, in sectorul 3 nu trebuie sa se mai faca cultura, culte.", a declarat Iorgu, consilier local sector 3.

Un alt consilier a propus bugetarea scenei de spectacole in aer liber din parcul Titanii, insa reprezentantii primariei spun ca suma exista deja in buget.