Europarlamentarul german Stefan Eck (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică) a participat la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti de luni si a cerut alesilor locali suspendarea sefului de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, dupa ce acesta a declarat in urma cu cateva saptamani ca 90% dintre cainii dati spre adoptie in strainatate ajung sa fie folositi in alte activitati printre care experimente medicale si zoofilie in bordelurile din Germania si Danemarca. Stefan ECK a catalogat aceste afirmatii drept monstruoase si scandaloase.

Stefan ECKFoto: Parlamentul European

"In cadrul unei conferinte de presa desfasurate pe 15 ianuarie, la Bucuresti, domnul Razvan Bancescu a lansat o serie de declaratii scandaloase la adresa organizatiilor de protectia animalelor din Romania, Germania si Danemarca. Acesta a discreditat asociatii de protectia animalelor si spune ca sunt constituite in retele mafiote ce au traficat zeci de mii de caini fara stapan in Germania si Danemarca, destinati bordelurilor zoofile sau pentru experimente. Aceste acuzatii sunt cu atat mai grave cu cat domnul Bancescu este o persoana controversata, impotriva caruia au fost depuse 68 de plangeri penale si care poarta responsabilitatea maltratarii si uciderii a zeci de mii de caini in tara d-voastra", a declarat Stefan Eck care a venit in nume propriu la sedinta CGMB.

Acesta sustina ca afirmatiile lui Bancescu sunt absurde, nu au fost verificate prin probe si nici nu au fost comentate sau criticate de catre administratia municipiului Bucuresti.

"Cu aceste acuzatii domnul Bancescu nu a discreditat doar organizatiile pentru protectia animalelor din Romania, Germania si Danemarca, ci insasi ideea moderna de protectie a animalelor si justitia din Germania aparent toleranta fata de abuzarea sexuala a cainilor. Este inacceptabil. In calitatea mea de membru al Parlamentului European consider ca aceste acuzatii ce amintesc de propaganda mincinoasa a regimului Ceausescu si vin din partea unei persoane cu rol de conducere a ASPA sunt monstruoase si inacceptabile", a spus Stefan ECK.

Acesta a cerut suspendarea sefului de proiect al ASPA. Europarlamentarul spune ca daca nu se vor lua masuri, va cere Guvernului Germaniei si Parlamentului European sa reactioneze printr-o nota de protest oficiala.

"In interesul bunelor relatii de stat dintre Romania si Uniunea Europeana va solicit sa va distantati oficial de aceste declaratii scandaloase a angajatului d-voastra si sa dispuneti masuri adecvate impotriva lui, cum ar fi suspendate din serviciu. In cazul in care spusele domnului Bancescu raman fara reactie corespunzatoare din partea d-voastra si nu atrag nici alte masuri disciplinare impotriva domnului Bancescu va trebui sa previn ca aceasta campanie de calomniere este sustinuta in mod vadit de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Daca nu se vor lua masuri voi cere Guvernului Germaniei si Parlamentului European sa reactioneze printr-o nota de protest oficiala. Am venit aici ca prieten al Bucurestiului nu ca opozant", a spus Stefan ECK.

O parte dintre consilierii au spus ca ei stiu mai bine ce au de facut.

"Prezenta oricarui europarlamentar la aceasta tribuna este onoranta pentru noi. Mai departe de asta insa doresc sa ii atrag atentia domnului europarlamentar si desi acesta este un for democratic al Bucurestiului, in legatura cu atributiile domniei sale, trebuie sa inteleaga ca misunea pentru care a fost investit in Parlamentul European este aceea de a propune politici publice care sa se traduca prin eventuale directive europene. Mai departe de asta, prezenta in CGMB cu acuzatii directe asupra legislativului si executivului consider ca este un abuz din partea domniei sale. Nimeni si nimic nu poate veni in fata CGMB si face procese de intentie inainte ca evental domnia sa sa vina sa ne spuna ce politici publice a propus in Comisia Europeana, ce directive au generat, daca au propus comisii de ancheta in tarile respective", a declarat Gratiela Draghici, consilier general.

"Legat de declaratia facuta de dl europarlamentar, eu cred ca la nivel de Bucuresti exista o comisie care analizeaza declaratia d-lui Bancescu. Noi nu stim care este realitatea. Noi nu putem sa luam nicio masura vizavi de directorul de la ASPA fiindca nu este subordonat noua, ci executivului", a spus Mihai Voicu, un alt consilier general.

"Eu as vrea sa il intreb pe primarul general daca isi insuseste afirmatia d-lui director de la ASPA pentru ca ASPA este problema. In ceea ce il priveste pe dl Bancescu cred ca aceste declaratii nu sunt nici primele nici ultimele care ne-au pus intr-o situatie neplacuta. Eu i-as solicita primarului general sa ii faca o evaluare psihologica d-lui Bancescu. Daca nu va insusiti declaratiile acestuia, domnule primar general va cer sa luati de urgenta masuri la ASPA. Nu poti sa faci in presa niste acuzatii de-a dreptul bolnave fara sa existe dovezi", este de parere MIrcea Raicu, consilier general.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spune ca daca va fi gasit vinovat, se vor lua masuri impotriva lui Bancescu.

"Domnule europarlamentar, sunteti binevenit aici. Vreau sa va spun ca directorul care a facut cateva afirmatii luate de pe internet, asezate de cetateni europeni, este intr-o ancheta a structurilor care se ocupa de asta. In momentul in care vine un raspuns o sa vi-l comunic, intelegand insa capacitatea si puterea de a ne face singuri organizarea noastra", a spus primarul general.

Europarlamentarul german spune ca in tara sa, daca un angajat al primariei ar fi facut asemenea declaratii, ar fi fost demis.

" In situatia in care un angajat al primariei face asemenea afirmatii in alte tari. Daca un angajat al unei primarii din Germania ar fi facut asemenea afirmatii, cu certitudine primarul acelei localitati l-ar fi demis de multa vreme pana acum. Nu lasati ca o singura persoana care are un asemenea comportament sa puna in pericol prietenia traditionala dintre popoarele noastre si o relatie extrem de buna de colaborare", a incheiat Stefan ECK.

Coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, a declarat pe 15 ianuarie ca 90% din cainii care pleaca din Romania spre adoptie in strainatate ar fi folositi in alte scopuri decat cele declarate de ONG-uri, printre care experimente si zoofilie. Acesta a spus ca maidanezii din Romania ar ajunge in bordeluri pentru zoofili din Germania si Danemarca.

In sprijinul acestor acuzatii el a prezentat mai multe fotografii infatisand acte se zoofilie si a spus ca din imagini se vede ca sunt folositi in acest scop foarte putini caini de rasa, cele mai multe exemplare fiind "maidanezi".

"Sursa (de caini, n.r.) pentru Europa de Vest, si cel mai mult Germania si Danemarca, este reprezentata de Romania si Bulgaria. Nu pot sa spun ca Azorel, de pe strada Lacatusului nr. 5, a ajuns in Germania, la bordelul lui Franz, dar legatura este ca pleaca afara volume foarte mari de caini si numai 10 la suta ajung la adoptia reala, 90 la suta fiind folositi in alte activitati", a spus Razvan Bancescu citat de Mediafax.

Tot in privinta adoptiilor internationale, coordonatorul de proiect de la ASPA a aratat ca, in 2014, au iesit din Romania, cu pasapoarte emise de la Bucuresti, peste 20.000 de caini.

"Dintre acestea, doua-trei mii de exemplare au ajuns la adoptator, restul ajung in alte scopuri. Sunt implicate si persoane din strainatate, pentru ca problema este transfrontaliera, si persoane din viata publica din Romania, ONG-uri si alte persoane fizice", a mai spus Bancescu.

El a precizat ca, la nivelul anului 2013, prezenta cainilor pe strazi le-a adus unor organizatii nonguvernamentale din Bucuresti peste 6 milioane de euro, din care au fost fiscalizati doar 1,3 milioane de euro. La destinatie, maidanezii din Bucuresti au valorat peste 20 de milioane de euro, potrivit lui Bancescu.

"Nu vom tolera imixtiunea diverselor ONG-uri cu interese, mai mult decat dovedite, privind stocul permanent de caini din Bucuresti pe care l-au avut la dispozitie atatia ani pentru exporturile lor", a mai spus Razvan Bancescu.

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, printre infractiunile de pe care le savarsesc organizatiile pentru protectia animalelor se numara si evaziunea fiscala si deturnarea de fonduri. El a facut referire la organizatia Vier Pfoten, spunand ca aceasta nu a raportat niciodata din punct de vedere fiscal activitatile derulate in Romania, nu a depus bilantul anual in ultimii patru ani si nu a raportat, din punct de vedere medical, nicio manopera veterinara desfasurata in Romania.

Coordonatorul de proiect al ASPA a sustinut ca Vier Pfoten "a acoperit cu buna stiinta" traficul ilegal de caini desfasurat in incinta ADP Sector 6, unde au fost gasiti caini neinregistrati, acte false, pasapoarte si carnete antedatate, fiind destructurat de ASPA in 21 martie 2014.

"In continuare, sectorul A din adapostul din Pallady este blocat prin diverse procese ale Vier Pfoten, pentru ca acolo mai au doua truse de instrumentar de sterilizare, iar noi facem sterilizarile in alta parte", a mai spus Bancescu.