Primaria Sfantu Gheorghe a autorizat marsul ce va fi organizat sambata, de Ziua Unirii, de catre Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures, prilej cu care pe strazile din municipiu va fi purtat un drapel tricolor de 150 de metri lungime, transmite Agerpres.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat pentru Agerpres ca a eliberat autorizatia, dar ca l-ar deranja daca la aceasta manifestatie ar participa reprezentanti ai unor organizatii extremiste si ultranationaliste.

"Eu nu o sa fiu cel care nu o sa autorizeze asa ceva, mai ales daca sunt oamenii locului. Daca o sa vina altii de la nu stiu ce miscari legionare, ma deranjeaza, dar nu o sa spun eu sa nu se manifeste. Fiecare, de ziua lui, se manifesta. Ma rog, este o situatie putin ciudata pentru ca pe 24 ianuarie vorbim despre unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si ne dam mari patrioti in acest sens in Sfantu Gheorghe, dar trec peste asta (...) Avand in vedere ca si pe data de 15 martie (Ziua maghiarimii-n.r) am autorizat asemenea marsuri, nu vad nicio problema, daca exista o asemenea necesitate, noi autorizam", a declarat primarul Antal Arpad.

Liderul PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, a declarat ca nu agreeaza ideea desfasurarii drapelelor pe strazile din municipiu, fiind de parere ca acest gen de actiuni, care se amplifica unele pe altele, nu sunt benefice pentru buna convietuire interetnica.

"Pur si simplu imi exprim nemultumirea totala fata de a transforma un steag in ceva ce el nu este. Steagul isi are rostul lui, sub nicio forma nu vreau sa neg importanta steagului, dar nu imi place ca cineva sa poarte steagul doar pentru a arata cine este stapanul in acea zona. La fel am reactionat si in luna decembrie (cand maghiarii au defilat pe strazile din Sfantu Gheorghe cu doua steaguri uriase, unul unguresc si unul secuiesc n.red.), pentru ca aceasta spirala nu poate duce la nimic bun, este pur si simplu un mers orb, cu capul spre zid (...) E un cerc vicios, ba mai mult, e, cum am spus, chiar o spirala care se amplifica si mi-e groaza sa ma gandesc ca pe 15 martie o sa se poata intampla acelasi lucru de partea cealalta (a maghiarilor - n.red.) si vom continua tot asa", a declarat Madalin Guruianu.

In schimb, deputatul PSD Covasna, Horia Grama, a declarat ca apreciaza initiativa Forumului Civic si a facut apel catre romani de a participa in numar cat mai mare la manifestarile dedicate Unirii Principatelor Romane.

"Este o zi de sarbatoare cu semnificatii foarte importante pentru romani si ar fi de dorit ca un numar cat mai mare sa participe la mars si la activitatile dedicate acestei zile. Sa atragem atentia Bucurestiului, dar si celorlalti ca in judetul Covasna exista o comunitate puternica de romani (...) Ar fi de dorit ca la toate sarbatorile nationale liderii maghiari, care sunt cetateni romani si traiesc in aceasta tara, sa participe si sa cinsteasca aceste sarbatori asa cum se cuvine, pentru ca, daca doresc respect pentru ei si comunitatea lor, ar trebui sa impartaseasca valorile si sarbatorile romanilor (...) Eu cred ca ar trebui sa participe si sa cinsteasca aceasta sarbatoare", a declarat Horia Grama.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis invitatii oficiale liderilor UDMR Covasna, Tamas Sandor si Antal Arpad, care ocupa functiile de presedinte al Consiliului Judetean, respectiv de primar al municipiului Sfantu Gheorghe, pentru a fi prezenti la manifestarile dedicate Micii Uniri, dar acestia nu au confirmat pana acum participarea.