Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustine ca afirmatia primarului general, Sorin Oprescu, potrivit careia Primaria sectorului 1 a concesionat terenul pe care Primaria Capitalei vrea sa reconstruiasca Hala Matache, este un neadevar. Chiliman spune ca pe acel teren se afla Piata Matache, iar pentru reconstruirea halei trebuie demolata o parte din piata.

Hala Matache, cladire sacrificata pentru construirea drumuluiFoto: Hotnews

"Afirmatia primarului general, Sorin Oprescu, din interviul acordat Hotnews.ro, potrivit careia terenul pe care Primaria Capitalei intentioneaza sa reconstruiasca Hala Matache ar fi concesionat, este un neadevar. Terenul in cauza, parte a Pietei Matache, nu este concesionat, pe el fiind amplasate constructii pentru desfasurarea activitatilor comerciale. Acestea au fost ridicate in anul 2007 de Administratia Pietelelor din Sectorul 1, in cadrul proiectului de modernizare a Pietei Matache, finantarea lucrarilor fiind asigurata printr-un contract de imprumut pe o durata de 20 de ani, incheiat de aceasta institutie cu Banca Comerciala Romana", se arata intr-un punct de vedere trimis de Primaria sector 1 la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentantii institutiei spun ca sunt de acord sa dea Primariei Capitalei terenul doar daca vor prelua imprumutul luat in 2007 pentru modernizarea Pietei Matache.

"Intrucat reconstruirea Halei Matache pe o parte din aceasta suprafata de teren implica demolarea unor constructii noi, acordul nostru pentru reconstruirea Halei Matache pe suprafata de teren in cauza este conditionat de preluarea imprumutului de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, in conditiile legii. De altfel, i-am transmis acest punct de vedere primarului general intr-o discutie pe care, din pacate, am purtat-o abia dupa demolarea Halei Matache", sustin reprezentantii Primariei sectorului 1.

Altfel, Andrei Chiliman spune ca ii acorda tot sprijinul necesar primarului Sorin Oprescu pentru reconstruirea Halei Matache.

"Il reasigur pe primarul general, Sorin Oprescu, ca are tot sprijinul meu si al colegilor mei din administratia Sectorului 1 pentru reconstructia Halei Matache (monument istoric), insa numai in limitele legii si fara pagubirea cetatenilor. De asemenea, imi exprim regretul ca, inainte de demolarea acesteia, Sorin Oprescu nu a gasit timpul necesar unei dezbateri aplicate cu Primaria Sectorului 1 pe subiectul Halei Matache. Am fi gasit, astfel, mai usor, solutia pentru ca acest monument istoric sa fie redat mai repede bucurestenilor", a declarat Andrei Chiliman.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca terenul pe care Primaria Capitalei a stabilit sa reconstruiasca Hala Matache, cu circa 50 de metri mai in spate fata de amplasamentul initial, a fost concesionat de Primaria sectorului 1 unui investitor privat care l-a pus gaj la banca. Edilul a spus ca vrea sa reconstruiasca hala, cladire monument istoric demolata in 2013 pentru largirea strazii Buzesti, si a gasit chiar investitori dispusi sa faca acest lucru, dar daca Primaria sectorului 1 a concesionat terenul, nu mai are unde.

"La Hala Matache am gasit unul-doi oameni care vor sa o reconstruiasca pe banii lor. I-am chemat, le-am explicat, dupa care am aflat ca terenul pe care vroiam sa reconstruim hala a fost dat in concesiune de Primaria sectorului 1. Mai mult decat atat, primarul sectorului1, Andrei Chiliman, mi-a spus ca cel care a concesionat terenul l-a pus gaj la banca. L-am rugat ca pana la sfarsitul anului 2014 sa rezolve. Acum grija mea este sa mai vrea investitorii pe care i-am gasit sa reconstruiasca hala. Vom incerca sa gasim o solutie", a spus Oprescu.

Hala Matache a fost demolata de Primaria Capitalei in martie 2013 pentru largirea straziii Buzesti. Demolarea s-a facut dupa lasarea noptii si pe cod portocaliu de ninsoare. Mai mult, actiunea a avut loc la cateva ore distanta dupa ce tot Primaria Capitalei ii intreba pe cetateni si pe ONG-isti ce parere au de "demontarea" halei si mutarea pe alt amplasament, dezbatere la care nimeni de la Primarie nu a pomenit nimic despre ce avea sa se intample cu cateva ore mai tarziu. Primarul Oprescu a promis ca o va reconstrui pe alt amplasament.

Hala Matache era monument istoric, fiind construita in 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei, fiind expropriata in urma cu cativa ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzesti Berzei Uranus. Pana sa fie cumparata de Primaria Capitalei, in cladire functiona o piata de carne. De cand a intrat in proprietatea Primariei Capitalei monumentul istoric este devastat de hotii de fier vechi, desi municipalitatea trebuia sa asigure paza cladirii. In urma protestelor ONG-urilor, in august 2011, Primaria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata.