​VIDEO Sorin Oprescu: Am gasit investitor pentru autostrada suspendata, o firma din Coreea de Sud / Bucurestenii vor plati o taxa de cel mult 20 de euro/an ca sa circule pe acest drum

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 15 ianuarie 2015, 10:19 Actualitate | Administratie Locala


Simulare a unei portiuni din autostrada suspendata
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei a gasit investitor pentru realizarea autostrazii suspendate, o firma sud - coreeana, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro primarul general Sorin Oprescu. Edilul spune ca investitia evaluata la circa 1,6 miliarde de euro va fi facuta pe banii investitorului privat, ce va fi desemnat in urma unei licitatii, iar pentru a circula pe ea, bucurestenii vor plati o taxa de cel mult 20 de euro/an, astfel firma recuperandu-si banii.


Video: Nitsch-Petioky Balazs . VIDEO realizat cu echipament Nikon

"Am gasit investitorul pentru autostrada suspendata, niste sud coreeni. O vom face in parteneriat public-privat. Sigur, vom face o licitatie, dar ne-am bucurat ca oamenii au fost dispusi sa faca asta si s-au asigurat de fonduri. Vom face licitatia imediat ce Consiliul General al Municipiului bucuresti va aproba studiul de oportunitate. Planul Urbanistic Zonal este aprobat. La licitatie poate vor participa si alte firme. Autostrada suspendata este al patrulea inel de circulatie si va uni toate cele trei autostrazi - A1, A2 si A3 - si DN1.Returnarea banilor va veni din mentenanta si urmeaza ca in momentul in care se va circula pe ea, bucuresteanul sa plateasca o buvinieta de cel mult 20 de euro pe an, dupa primele socoteli", a declart Oprescu.


In campania electorala din 2008, Sorin Oprescu, candidat la primarie, promitea bucurestenilor ca va face in 2 ani o autostrada suspendata care va traversa Capitala de la Nord la Sud  pentru a scapa urbea de traficul sufocant. Dupa ce a fost ales primar general, Oprescu a mutat proiectul autostradazii suspendate la sol, pe bd. Buzesti, unde se faceau lucrari de largire a strazii, pana la Vasile Parvan. Intrucat presa si electoratul nu au fost multumiti de aceasta varianta, dupa 4 ani de mandat Oprescu a prezentat alt proiect - inelul median al Capitalei - o sosea de 13,5 km,  paralela cu inelul de cale ferata, intre Colentina si Lacul Morii. Acest proiect a fost aprobat de Consiliul General al municipiului Bucuresti in noiembrie 2013 si costa nu mai putin de 1,6 miliarde de euro. Intrucat este o suma colosala pentru bugetul Capitalei, Oprescu a declarat ca o va face cu investitori chinezi. Dupa noiembrie 2013 nu s-a mai auzit insa nimic de proiect.

Proiectul inelului median este realizat de un consortiu de 5 birouri de proiectare: Proiect Bucuresti, Ecoterra, Metroul SA, Western Outdoor si Alpha Studio. Acest consortiu a fost desemnat in urma unei licitatii publice, valoarea de proiectare fiind de circa 12 milioane de lei. La firmele Wester Outdoor si Alpha Studio sunt actionari doi dintre membri Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei: Sorin Gabrea si Vlad Cavarnali.

Traseul autostrazii suspendate, aprobat in 2013 de Consiliul general:


- autostrada suspendata incepe de la capatul Soselei Colentina, la intersectia cu calea ferata, si continua de o parte si de alta a caii ferate, cate un sens de circulatie pe fiecare parte, pana la intersectia cu Soseaua Stefanesti si Soseaua Andronache. Aici, inelul median ramane la sol, iar peste el este construit un pasaj suprateran care leaga Soseaua Andronache cu Soseaua Stefanesti.

- la circa 100 de metri de aceasta intersectie, pe partea cu Cimitirul Andronache, se construieste un pasaj suprateran, de circa 900 metri lungime, pentru a traversa cimitirul. Partea inelului din Nordul caii ferate ramane la sol.

- dupa terminarea pasajului, inelul de pe ambele parti ale caii ferate merge la sol inca 500 de metri, pana la intersectia cu Autostrada Bucuresti Brasov. Si aici inelul ramane la sol, iar autostrada il va traversa printr-un pasaj suprateran conectat prin bretele cu acesta. Dupa aceasta intersectie, inelul mai merge inca circa 700 de metri la sol, paralel cu Pepiniera Petricani, pe ambele parti ale caii ferate.- la intersectia cu Soseaua Petricani, inelul ramane la sol, iar Soseaua Petricani il sub-traverseaza. De asemenea va mai exista un al doilea pasaj subteran, care il subtraverseaza pe primul, si care face legatura intre soseaua Petricani si inel. La aceasta intersectie, proiectantii au prevazut si o gara. La circa 600 metri de aceasta intersectie urmeaza intersectia cu Soseaua Pipera Tunari. Inelul ramane la sol iar Soseaua Pipera-Tunari il traverseaza prin pasajul suprateran existent.

- dupa aceasta intersectie inelul mai merge circa 900 de metri la sol pana la intersectia cu strada Avionului, care va fi largita. Aici, inelul ramane la sol, iar strada Avionului il traverseaza printr-un pasaj suprateran.

- la circa 200 de metri de intersectia cu strada Avionului, partea inelului aflata la Nordul caii ferate intra in subteran. Partea Sudica ramane la sol pana dupa intersectia cu bulevardul Aerogarii, dupa care va intra si ea in subteran. Linia de cale ferata ramane la suprafata si este traversata de bd Aerogarii si Soseaua Nordului prin doua pasaje supraterane. Pasajul de la bd Aerogarii deja exista.  Cele doua ramuri ale inelului median, o data intrate in subteran vor subtraversa parcul Herastrau si vor iesi din nou la suprafata, cu ambele sensuri pe partea de Nord a caii ferate, inainte de intersectia cu bd. Poligrafiei. Tunelul lung are circa 3 km, iar cel scurt 2,2 km. Relatiile intre inel si bd Poligrafiei se vor face prin doua pasaje, unul subteran pentru directia E si unul suprateran pentru directia Vest.

- dupa ce iese la suprafata, inelul isi continua traseul pe langa calea ferata pana la intersectia cu Calea Grivitei pe care o va supratraversa prin modificarea podului existent.

- la intersectia cu liniile de cale ferata, inelul le va traversa printr-un pasaj suprateran si va forma un mare nod rutier. Aici proiectantii au discutat si amplasarea unei gari internationale. Dupa traversarea liniilor de cale ferata inelul va intra pe bd. Constructorilor si ajunge in Soseaua Virtutii la Piata Crangasi. Proiectantii au propus si varianta de a ocoli Lacul Morii pe la Vest, ca sa existe o alternativa la Soseaua Virtutii si sa ajunga in viitoarea penetratie spre A1.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18321 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Miros in zona V si NV a Bucurestiului si Ilfov (Joi, 15 ianuarie 2015, 10:13)

  Andystef [utilizator]

  Domnule primar, dar cu mirosul care vine de la statia de ardere a deseurilor de la IRIDEX de ce nu luati masuri. Polueaza aproape jumate de Bucuresti. Spre exemplu aseara in jurul orelor 20:30 mirosea groaznic in zona de vest si nord vest. Chiajna si Militari. Baietii care sunt mana in mana cu Garda de Mediu dau drumu intentionat la aceste mirosuri insuportabile la anumite ore, spre exemplu 20-21. De multa vreme cei de la IRIDEX nu mai folosesc filtre si toata polarea chimica se raspandeste peste Bucuresti, cateodata pana la Politehnica si dupa cum bate vantul, in Crangasi. Toata partea aceea de Bucuresti este sub poluare cu tot felul de substante nocive si toti primari inchid ochii. Pana si ziarele nu se implica intr-un reportaj. Sunt petitii online si cateva forumuri care discuta problema asta, in rest nimic.
  • +7 (7 voturi)    
   Trebuie 67 ani pt. recuperarea banilor de coreeni (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:32)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Andystef

   Coreenii dau 1.6 mld. Euro fara sa vada un leu citiva ani pina la terminarea drumului?!!

   Calcule simple arata ca investitorul isi va recupera teoretic cheltuiala de 1.6 mld. Euro in ~67 ani la costuri cu intretinerea zero.

   Demonstratie:

   - 1.2 mil. masini Bucuresti x 20 Euro/an/masina = 24 mil. Euro/an incasari.

   - 1.6 mld. Euro cost autostrada / 24 mil. Euro/an = 66.7 ani.

   Ce privat baga 1.6 mld. Euro fara sa vada un ban de la statul Roman ani de zile, pina la terminarea proiectului, doar pentru promisiunea de obtinere a maxim 24 mil. Euro/an si probabil a unei plati guvernamentale undeva la 325,2 mil. Euro/an, asa cum era intelegerea pentru Comarnic - Brasov?! Exista atitea riscuri datorate instabilitatii politice, razboiului din Ucraina, etc..

   Mai degraba, asa zisul concesionar al lui Oprescu urmeaza sa fie imprumutat avantajos, la dobinda derizorie, de Romania cu 1.6 mld. Euro. Adica construieste pe cheltuiala tarii, o parte a banilor bagindu-i in buzunar, dupa care, in situatia improbabila cind ar termina lucrarea, mai ciupe 24 mil. Euro/an plus platile de disponibilitate anuale efectuate de guvern pina vine DNA-ul peste artizanii afacerii.

   Investitorul este fals in realitate. Autostrada urmeaza sa fie realizata mascat in exclusivitate cu bani din buget.

   Citat: "Primaria Capitalei a gasit investitor pentru realizarea autostrazii suspendate, o firma sud - coreeana, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro primarul general Sorin Oprescu. Edilul spune ca investitia evaluata la circa 1,6 miliarde de euro va fi facuta pe banii investitorului privat, ce va fi desemnat in urma unei licitatii, iar pentru a circula pe ea, bucurestenii vor plati o taxa de cel mult 20 de euro/an, astfel firma recuperandu-si banii."
   • +4 (4 voturi)    
    Lui domn' primar.. (Joi, 15 ianuarie 2015, 14:03)

    TRAHANACHE [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    i-a scazut in ultimul timp popularitatea si s-a gandit sa arunce inca o gogoasa pe piata. Dar la alegatorii lui merge. Putea sa le promita si ca face cosmodrom pentru fiecare. N-ati auzit mereu: ' Saracu domnu' primar, el ar face dar nu-l lasa lichelele de consilieri!" ...
   • +3 (3 voturi)    
    Cum ce privat baga bani...? (Joi, 15 ianuarie 2015, 14:53)

    MyGame [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Cum ce privat baga 1,6 miliarde? Daca il citam pe Oprescu "niste sud coreeni". "Niste". Cumva aveau unii "niste" maruntis prin buzunar si nu aveau ce sa faca cu el, au zis, hai ca doctorul e simpatic, sa-i facem o autostrada, ca e baiat bun, ne da el banii..... Sau o alta varianta s-a gandit omul sa isi repatrieze banii castigati cu sudoarea fruntii, sa-i spele si sa-l mai si alegem in 2016. Varianta 3: PPP cu 99% bani publici si 1% privati. Taxele se duc catre privat.....:). Asta a luat-o razna de cand DNA-ul ii da tarcoale. Desi vad ca si astia au lasat-o mai moale dupa alegeri...
  • +7 (7 voturi)    
   Victor Viorel Oprescu (Joi, 15 ianuarie 2015, 13:23)

   AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui Andystef

   Oparescu a luat-o pe urmele lui Viorel, minte cu nerusinare ori de cate ori are ocazia.
   Atata i-a aburit pe bucuresteni, incat au inceput si aia sa-si inchipuie ca au autostrazi suspendate prin tuneluri...
  • 0 (0 voturi)    
   ai gresit rubrica! (Vineri, 16 ianuarie 2015, 13:06)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Andystef

   Articolul preia dclaratai Primarului General, deci NU este ruprica "primarul asculta problemele / sesizarile cetatenilor", ci cu totul alta categorie: "Primaria se lauda cu ce promite ca va face!"
 • +16 (16 voturi)    
  Omul asta nu e intreg la cap! (Joi, 15 ianuarie 2015, 10:30)

  Chiar Eu [utilizator]

  A gasit alti investitori, dupa chinezi si klingonieni in sfarsit o frima sud correana va face autostrazile suspendate prin tuneluri (pe sub Herastrau) ale lui Oprescu! Omul asta, primar cica, nu are in cap decat autostrazi, pasaje si tarate... nimic altceva!
  • 0 (0 voturi)    
   NU ESTE DUMNEALUI DE VINA! (Vineri, 16 ianuarie 2015, 13:10)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

   NU este d evina Dr. Oetker, ci cei care l-au votat, si nu o singura data, ci de doau ori!

   Chiar numai faza cu "niste coreeni" si ar fi de ajuns!
 • +15 (15 voturi)    
  Investitorul? (Joi, 15 ianuarie 2015, 10:30)

  Close [utilizator]

  Deci investitorul baga 1,6mld Euro si cere apoi 20E/an de la (sa zicem) toate cele sub 3mil de masini din Bucuresti (le includ si pe cele in tranzit). Asta inseamna ca dupa 30 de ani isi recupereaza investitia initiala.

  Oparescu este una dintre cele mai bune dovezi ca alegatorii isi lasa creierul acasa cand se duc la vot. Asta daca-l au.
  • +2 (4 voturi)    
   atentie, BUCURESTEANUL va plati cel mult 20 euro! (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:31)

   dpop23 [utilizator] i-a raspuns lui Close

   Pare sa fie o lucrare "de legatura" pe care o sa o foloseasca multi care tranziteaza si in mod sigur o sa fie mai scump (plus ca o sa fie mai multi care platesc).

   De asemenea in mod sigur suma se refera la autoturismele "normale", pentru masinile "mari" o sa fie abonamente mult mai scumpe. Nu m-ar mira sa fie chiar si pentru autoturismele care sint pe firma.

   Diavolul e in detalii...
   • 0 (0 voturi)    
    Nu prea cred (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:40)

    Close [utilizator] i-a raspuns lui dpop23

    Daca asta e un "drum expres" peste bucuresti si atat atunci traficul o sa fie o fractiune din numarul total de masini. Daca doar traverseaza atunci 80% din bucuresteni nu mai sunt vizati, iar traficul "national" nu o sa acopere niciodata gaura aia.

    E inca un calcul scos intr-o maniera tipica marelui lider oparescu: a bagat mana adanc in fund si ce a iesit a servit presei si alegatorilor.

    O autostrada suspendata peste Bucuresti e o imbecilitate fara margini in conditiile in care si cele mai amarate pasaje stagneaza ani de zile, orice lucrare de genul se inpotmoleste in exproprieri si cresteri enorme de costuri. Dar cumva cremwustiul asta votat de toti zevzecii o sa reuseasca sa construiasca o autostrada printre blocuri, o sa se fereasca de orice proces care se va intenta primariei pentru balaria asta si in final o sa se recupereze banii din traficul de tiruri? Cine o sa dea 20E ca sa traverseze o data sau de doua ori Bucurestiul? Doar transportatorii si Bucurestenii.
   • +2 (2 voturi)    
    bechtel de bucuresti (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:41)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui dpop23

    Dottore Adelu aka Adrian Nastase a predate Bine lectia la prozelitzii p$d !!!
  • +10 (10 voturi)    
   pai alegatorii lui oprescu (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:38)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Close

   nu pot fi suspectati ca prezentau interes pentru calculele matematice atunci cand se duceau la scoala, daca se duceau :)
 • +12 (12 voturi)    
  Doamne fereste (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:00)

  Hans Metter [utilizator]

  Daca citesti traseul proiectului si ce ar trebui sa faca zici ca esti in literatura SF... ei nu sunt in stare sa faca un trotuar ... efectiv isi bat joc de noi
 • +12 (12 voturi)    
  CENTURA (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:21)

  nick24 [utilizator]

  Centură pe 3 benzi, tip autostradă, cu străpungeri spre toate cartierele, cu descurajarea traficului spre centru, piste de biciclete, fără întreruperi, mai multe zone verzi, turnuri imobiliare, moluri și supermarket, după centură.
  În lcul fabricilor demolate din București - parcuri (Electrotehnica, Electroprecizia, Timpuri Noi, Aversa, Apaca, Electroaparataj, Umeb, FEA, etc)
 • +11 (11 voturi)    
  Eu propun un tunel suspendat (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:27)

  banel [utilizator]

  Pe langa faptul ca va fluidiza circulatia, va putea fi folosit si ca tobogan de gunoi pentru cei care arunca gunoiul de la fereastra.
 • +9 (9 voturi)    
  Eh (Joi, 15 ianuarie 2015, 11:27)

  mikeyu [utilizator]

  Cand o sa detalieze costurile, o sa vedem ca si la Comarnic-Brasov niste aberatii financiare care put a spaga :) Lasa-ne bai nene.
 • +9 (9 voturi)    
  primari megalomani (Joi, 15 ianuarie 2015, 12:03)

  I [utilizator]

  au mai facut si altii autostrazi prin oras si acum nu stiu cum sa le ingroape sau sa le desfiinteze. Degeaba faci tot mai multe autostrazi prin oras. Traficul va creste si mai mult si se va ajunge la situatia in care nici acele autostrazi nu mai ajung. Daca vrei sa scapi de traficul din oras atunci trebuie sa extinzi orasul, adica sa construiesti infrastructura la marginea lui. Atunci tot mai multi oameni nu vor avea nici un motiv sa vina in mijlocul orasului si traficul va scadea.
 • +12 (12 voturi)    
  o poveste ca si cu autostrada suspendata (Joi, 15 ianuarie 2015, 12:07)

  strelka [utilizator]

  DAR banii pe studiu de "fezabilitate" sint cit se poate de reali si prietenii lu dom doctor or sa se bucure foarte tare de ei....
 • +10 (10 voturi)    
  D-le Oprescu,pleaca! (Joi, 15 ianuarie 2015, 12:56)

  vali47 [utilizator]

  Ai inceput sa aberezi jalnic si faci de rusine cel mai mare oras al Romaniei.@0 de euro zici de fiecare bucurestean?Si cei care nu vor circula niciodata pe minunea ta suspendata de ce sa plateasca?Ca au fost fraieri si te-au ales primar,sperand ca,medic fiind vei face un oras curat si civilizat?Te-ai si laudat ca vei face asta si ai umplut orasul de cacati de caine dizolvati in baltoacele create de ploaie si aruncati in ochii trecatorilor.Nu sunteti in stare nici sa asfaltati o strada dand o panta de scurgere a apelor pluviale.
 • +3 (3 voturi)    
  asta va strica fata stricata a Bucurestiului (Joi, 15 ianuarie 2015, 13:49)

  cladob [utilizator]

  urat proiect :( Autostrazile suspendate nu fac decat rau orasului. Ce va fi sub autostrada aia ? credeti ca vor sta cei de la primarie in apartamentele de acolo ? Daca orasul are probleme de trafic se pot proiecta mai multe sensuri unice lasand numai mijloacele de transport in comun (poate si taxiurile) pe arterele mai late sa circule in ambele sensuri.

  - Marcajul pe strazi inexistent sau prost facut! Dispare in scurt timp. De asemenea intersectiile sunt prost marcate cu o matrice, ceva de genul fiecare cum crede si cum poate..

  - Virajul la stanga blocheaza intersectiile, masinile ocolindu-se. Alternativa este sa nu se ocoleasca ci sensul opus sa treaca prin dreapta si nu prin stanga.

  - Strazi de calitate, mai putine stalpuri si cablurile de telecomunicatii subterane.

  - Mijloace de transport in comun mai moderne si mai predictibile.

  - trasee de calitate pentru biciclisti, nu asa o linie trasa pe ici pe colo.

  Daca nu va pricepeti lasa-tii pe alti..
 • +3 (3 voturi)    
  sa faca transportul in comun calumea (Joi, 15 ianuarie 2015, 14:32)

  mihaitzateo [utilizator]

  Capitalele europene civilizate au transport in comun foarte decent.
  La noi,lipsa.
  Ce e asa greu sa se faca linii de tramvai calumea,sa se trimita autobuzele alea de a dat dl Oprescu 300 milioane de euro la revizie?
  Am auzit ca stau in garaj,ca nu sunt piese de schimb,multe.
  De ce nu mai merge tramvaiul pe linia 34?
  Mie nu imi place sa merg cu masina mica,sa conduc,e aiurea.
  Inteleg,daca mergi undeva si nu e tren sau mijloace de transport in comun,folosesti masina mica,sau daca esti cu dizabilitati si nu poti merge,dar altfel,de ce sa nu mergi cu transportu in comun sau bicicleta?
  Ca tot veni vorba,cu pistele de bicicleta ce se mai aude?
  Cu 1.6 miliarde de euro,se fac linii de tramvai prin tot Bucurestiu.
  Metrou,nu e eficient,pentru ca e solul nisipos/pamantos,e moale,e scump sa faci metrou.
  Bolsevicii de erau la putere in Romania,au facut metrou din grandomanie.
  Faci tramvai,interzici sa mearga altceva decat salvarea ,pompieri sau politia pe linia de tramvai.
  Unde e drumu prea ingust si nu incape masina mica,pe acolo merge politia,pompieri,salvarea.
  Nu mai e voie cu masina mica.
  Si uite asa se rezolva problema traficului din capitala.
 • +3 (3 voturi)    
  O alta propunere pentru d-l Oprescu (Joi, 15 ianuarie 2015, 14:43)

  EllySt [utilizator]

  Ii propun d-lui Oprescu sa mearga pe trotuarul de vis-a-vis de kilometrul 0 al orasului in care este primar.
  O sa-si rupa picioarele prin denivelari si se va impiedica de masinile care sunt parcate pe acel trotuar. In acest fel sper ca o sa-i vina mintea la cap si sa faca niste propuneri realizabile.

  in alta ordine de idei, parca trebuia sa se fi terminat acea autostrada suspendata cu raza (citez din memorie ceea ce a spus d-l Oprescu in campania electorala din 2008).
  • 0 (0 voturi)    
   popunere gresita! (Vineri, 16 ianuarie 2015, 13:16)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui EllySt

   Primarul zice ca va face, cu banii de la "niste" coreeni, autostrada suspenadata prin tunele, TOCMAI ca sa se poata merge numai cu masina. Cand va fi gata suspendata, NIMENI nu va mai fi nevoit sa maerga pe trotuarul de la Piata Unirii sau de la Sf. Gehorghe Nou, asa ca dispare problema mentionata ...
 • +3 (3 voturi)    
  Domnule Moprescu, (Joi, 15 ianuarie 2015, 16:20)

  Ponta [utilizator]

  Domnule ganditi exact ca o sula cu urechi.
  Cred ca apanajul gandirii nu face parte din arsenalul intelectual si asa foarte slab.
  Daca dumneata crezi ca o sa-ti platesc 20 EURO /an ca sa traversez ratul suspendat, rod al tembelismului patologic sunteti intr-o mare eroare.
  Cred ca a venit timpul sa va efectuati un transplant de creier, dar mare atentie nu de la vreun padoc comunitar. Va ma auzind si latrand la luna maine poimaine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by