Soferii care isi lasa masina, in sectorul 4 al Capitalei, pe locul de parcare de resedinta al altei persone ar putea sa plateasca o amenda cuprinsa intre 200 si 400 lei si risca sa li se ridice masina, potrivit unui proiect de Hotarare al Consiliului local sector 4 aflat in dezbatere publica. In plus, se doreste interzicerea expunerii pe domeniul public a masinilor cu inscrisuri ori insemne privind intentia de vanzare/inchiriere.

Parcare resedinta Foto: Primaria sector 1

Primaria sector 4 doreste sa interzica printr-un regulament referitor la exploatarea si utilizarea locurilor de parcare de resedinta situate pe raza administrativa a sectorului "blocarea locului de parcare de resedinta atribuit regulamentar unei persoane, prin ocuparea acestui loc cu un alt autovehicul, apartinand unei alte persoane decat utilizatorul".

Soferii care nu vor respecta aceasta prevedere risca sa le fie ridicata masina.

documente

Regulament parcare sector 4-doc

(9 Ian 2015) DOC, 28KB

"In situatia in care nu este respectata deplina folosinta a locului de parcare atribuit regulamentar unei persoane, autovehiculul care obstructioneaza folosinta acestui loc va fi ridicat, transportat si depozitat intr-un loc special amenajat, de catre Politia Locala Sector 4. Terenul se afla situat in Bucuresti, str. Drumul Jilavei, nr.2, sector 4 si este atribuit, in folosinta gratuita, pe o durata de cinci ani, Politiei Locale Sector 4. Autovehiculele ridicate vor fi depozitate pe terenul respectiv, intrand in paza materiala a Politiei Locale Sector 4, timp de maximum un an", se mai arata in regulament.

Pe langa faptul ca le va fi ridicata masina, soferii risca sa plateasca si o amenda cuprinsa intre 200 si 400 lei.

"Luand in considerare faptul ca legislatia aflata in vigoare, mai sus amintita, nu clarifica in mod expres situatia ocuparii, fara drept, a locurilor din parcarea de resedinta si pentru asigurarea unui climat de ordine si incredere a relatiilor sociale, deschidere catre interesele cetateanului si principiile care guverneaza activitatea autoritatilor publice, este necesar a se crea un standard legislativ care sa asigure respectarea deplinei folosinte a locurilor de parcare atribuite, in mod valabil, in parcajele de resedinta, pe raza administrativa a sectorului 4", se arata in expunerea de motive a regulamentului.

In plus, noul regulament de parcare, daca va fi aprobat interzice expunerea vehiculelor/autovehiculelor cu inscrisuri ori insemne privind intentia de vanzare/inchiriere pe domeniul public si privat al Sectorului 4 (trotuar, scuaruri, spatiu verde, locuri de joaca, parcuri, gradini publice, piete si oboare, altele decat cele amenajate si autorizate in scopul expunerii spre vanzare/inchiriere, esplanade, etc.).

"Nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 15 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 50 de lei la 100 de lei, pentru persoane fizice si de la 60 de lei la 120 de lei, pentru persoane juridice", se mai arata in proiectul de regulament.

"In toate zonele Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, dar cu o frecventa mai mare in zona centrala, au aparut in ultima perioada expuse spre vanzare sau inchiriere pe domeniul public si privat al Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti (trotuar, scuaruri, parcari, spatiul verde, locuri de joaca, parcuri, gradini publice, piete si oboare altele decat cele special amenajate si autorizate in scopul expunerii spre vanzare/inchiriere, esplanade) multe autovehicule. Acestea, inmatriculate sau nu, pot fi recunoscute dupa afisele, insemnele sau alte inscrisuri prin care proprietarul/detinatorul/utilizatorul isi semnaleaza intentia de vanzare sau de inchiriere. Expunerea acestor autovehicule spre vanzare/inchiriere pe domeniul public si privat al Sectorului 4 contribuie, pe de-o parte, la cresterea gradului de disconfort al celorlalti participanti la trafic (chiar si a pietonilor), iar pe de alta parte, creeaza mari probleme societatii care se ocupa cu salubrizarea Sectorului 4", se arata expunerea de motive a proiectului.

Termenul limita pana la care Primaria sectorului 4 va primi propuneri si sugestii de la cetateni cu privire la propunerile din acest regulament este 19 ianuarie 2015. Dupa aceasta data, proiectul va fi supus aprobarii Consiliului local sector 4, iar daca alesi locali il vor aproba, toate aceste sanctiuni se vor aplica soferilor dupa intrarea in vigoare a hotararii.