Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, nu permite accesul cetatenilor si al presei la sedintele Consiliului local sector 5, desi legea spune ca acestea sunt publice. Reporterul HotNews.ro a vrut sa asiste la sedinta de vineri, insa nu i s-a permis accesul in sala si a fost tinut pe holul primariei pana ce aceasta s-a terminat. In aceeasi situatie a fost si un grup de cetateni care a venit sa isi exprime nemultumirea fata de lipsa de transparenta a acestei primarii.

Marian VanghelieFoto: Captura Realitatea TV

In plus, pe site-ul institutiei nu este afisata data si ora la care au loc aceste sedinte, ordinea de zi si proiectele de hotarare, asa cum prevede legea. Astfel, cetatenii si presa nu pot afla nicio informatie despre ce decizii iau Vanghelie si Consiliul Local.

Nici bugetul local nu este publicat pe site-ul institutiei. Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) a dat in judecata in septembrie Primaria sectorului 5 si pe primarul Marian Vanghelie, cerand instantei sa il oblige pe acesta sa publice pe site bugetul institutiei pe care o conduce. Organizatia spune ca a facut numeroase cereri si a dat zeci de telefoane la Primaria sectorului 5 pentru a obtine publicarea documentului, insa nu au primit niciun raspuns. Potrivit legii, bugetele institutiilor publice sunt documente publice si trebuie afisate pe site.

Alaturi de reporterul HotNews.ro, la sedinta de Consiliu local de vineri au vrut sa participe si reprezentanti ai Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) si cetateni din sector pentru a cere socoteala alesilor locali pentru lipsa de transparenta. Reprezentantii Politiei Locale nu le-au permis nici acestora accesul in sala, invocand ordine de la conducere.

"Am incercat sa participam astazi la sedinta Consiliului Local care este publica, asa cum prevede legea, si am fost impiedicati de Politia locala. Ei spun ca au ordine de sus, presupunem ca de la primar. Sedinta a durat fix 5 minute. Scopul nostru era sa obtinem bugetul local. Nu ni s-a dat si am actionat Primaria in judecata, aceasta fiind o informatia publica. Acum vroiam sa ii intrebam pe consilieri de ce nu publica bugetul local si ce planuri sunt pentru 2015. Faptul ca nu ni s-a permis accesul la sedinta este o incalcare flagranta a legii. Noi avem subiecte reale pe care vrem sa le punem pe masa Consiliului si a primarului si este foarte frustrant sa nu poti face asta. Este o institutie foarte inchisa. Vom vorbi cu un avocat sa vedem ce se poate face in acest caz", a declarat Lavinia Chiburte, coordonator proiecte CeRe.

Dupa sedinta de Consiliu local, Marian Vanghelie a primit un singur cetatean din grupul care astepta sa participe la intalnirea Consiliului local sa isi spuna pasul.

"Legat de sendintele de Consiliu, problema domnului primar este ca o sa vrea prea multa lume sa participe si nu o sa avem loc in sala, o sa fie scandal. Am discutat despre faptul ca poate sa existe o procedura simpla si ca nu o sa se inghesuie lumea, deci poate fi civilzat. Despre bugetul local, domnul Vanghelie a spus ca stie ca este public, ca nu ascunde nimic, dar ca avea prea mult de copiat, ceea ce era complicat. I-am spus ca daca ni-l trimite noua in format electronic, il punem noi pe site, pentru ca dansii au probleme cu site-ul si de asta nu il pot pune. Aparent, dansul a fost de acord sa il publicam noi", a explicat Oana Preda, reprezentant CeRe, singurul cetatean care a vorbit vineri cu Marian Vanghelie.

Florin Manole, consilier local, spune ca a fost o greseala ca presa si cetatenii nu au putut participa la sedinta Consiliului local.

"Cred ca a fost o neintelegere si o mica greseala care se va corecta la urmatoarea sedinta de Consiliu local. Eu nu am stiut ca presa a venit la sedinta. Nici conducerea Primariei nu cred ca a stiut ca presa este aici. A fost o greseala daca nu vi s-a permis accesul si se va repara la urmatoarea sedinta", a declarat acesta.

Alaturi de CeRe au cerut sa participe la sedinta de Consiliu local un grup de cetateni care doresc stoparea evacuarilor din str. Iacob Andrei. Acolo sunt 150 de garsoniere, proprietarii doresc sa le vanda, iar chiriasii spun ca nu au bani le cumpere.