​​STUDIU DE CAZ Cat costa salubrizarea si deszapezirea in Sibiu si in Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 9 decembrie 2014, 14:09 Actualitate | Administratie Locala


Utilaj de deszapezire Sector 1
Foto: Primaria sector 1
Primaria Municipiului Sibiu a semnat marti, 9 decembrie, contractul pentru asigurarea serviciilor de salubrizare a domeniului public si a celor de deszapezire pentru urmatorii trei ani. Licitatia a fost castigata de asocierea SC Schuster SRL & Co Ecologic si SC Getesib SA, iar valoarea contractului este de 13.856.205 lei, la care se adauga TVA si o suma de 120.000 lei reprezentand taxa de mediu.

"Conform caietului de sarcini si contractului incheiat, asocierea castigatoare va asigura curatenia pe domeniul public, prin maturat manual si mecanic, curatarea rigolelor, spalarea si stropirea strazilor si gestionarea deseurilor rezultate din cosurile stradale. De asemenea, serviciile de deszapezire vor fi asigurate de aceeasi asociere atat in Sibiu, cat si in statiunea Paltinis prin imprastierea manuala si mecanica a materialelor antiderapante si indepartarea zapezii cu ajutorul utilajelor echipate cu pluguri", potrivit Primariei Sibiu.

Contractul care expira acum a fost semnat in 2010, tot pe o perioada de trei ani, cu aceeasi asociere SC Schuster & Co Ecologic/ SC Getesib SA. In urma licitatiei, valoarea acestuia a fost stabilita la 10.457.100 lei la care se adauga TVA-ul. Data de incepere a contractului a fost  01.11.2011.


In Bucuresti, fiecare sector in parte are incheiat cate un contract pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului. Majoritatea acestor contracte (cu exceptia sector 1 si 5) au fost incheiate in perioada 1997-1999 si de atunci prelungite prin acte aditionale, fara licitatie.


Sibiul are o suprafata de 121 kmp si o populatie de circa 150.000 de persoane. In comparatie, Bucurestiul are 228 kmp, iar un sector - de exemplu sectorul 6 al Capitalei are o suprafata de 37 kmp si 360.000 locuitori, potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei.

Primul contract de prestari servicii de salubrizare din Bucuresti a fost incheiat in data de 10.01.1997, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a semnat cu SC RER - RWE ECOLOGIC SERVICE SA Bucuresti - REBU un contract pentru o perioada de 10 ani. Ulterior, durata contractului s-a modificat printr-o hotarare de Consiliu General care prevedea reorganizarea serviciului public de salubrizare prin organizarea de licitatii pentru sectoarele 2, 3 si 6, urmand ca in sectoarele 1, 4 si 5 aceasta activitate sa fie realizata, in continuare, de REBU SA.

In sectorul 1 al Capitalei, REBU a facut curatenie pana in august 2007 cand, primaria de sector a facut licitatie pentru desemnarea altui operator. Prima licitatie a fost contestata. In decembrie 2007 s-a organizat o noua licitatie, castigata de compania Romprest, contractul fiind incheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fara TVA.

In sectorul 2 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este  concesionata firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 3 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este  concesionata firmei Rosal, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 4, REBU face curatenie din 1997 pana in prezent, contractul initial fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 5, din 1999 pana in in 2001 activitatea de salubrizare a fost facuta de REBU. In noiembrie 2001, Consiliul local a decis ca salubrizarea si deszapezirea pe raza acestui sector sa fie efectuata de catre Administratia Domeniului Public Sector 5. In 2011, Primaria sector 5 a organizat licitatie pentru delegarea serviciului de salubrizare, castigatoarea licitatiei fiind firma ROMPREST.

In sectorul 6, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este  concesionata firmei URBAN, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.


Fiecare sector plateste in medie circa 100 milioane de lei anual pentru salubrizare si deszapezire. Spre exemplu, in 2013 s-au platit urmatoarele sume:

- Sector 1 - 150 milioane lei;
- Sector 2 - 105 milioane lei;
- Sector 3 - 103 milioane lei;
- Sector 4 - 50 milioane lei;
- Sector 5 - nu detinem date;
- Sector 6 - 76 milioane lei;

Consiliul Concurentei a atras atentia de mai multe ori Primariilor de Sector si Primariei Capitalei ca licitatiile pentru serviciul de salubrizare trebuie refacute si nu este in regula prelungirea prin acte aditionale a contractelor. Cel putin deocamdata insa, aceste licitatii nu pot fi facute deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a aprobat strategia de salubrizare care sa stabileasca niste indicatori de performanta in baza carora sa se faca licitatiile.

O alta discutie a fost modificarea legii salubrizarii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu cerand ca Primaria Capitalei sa faca licitatiiile pentru atribuirea serviciului, nu sectoarele. Primarii de sector nu au fost de acord. Pana la urma a ramas ca Primaria Capitalei sa faca strategia de salubrizare si sa stabileasca indicatorii de performanta, iar sectoarele sa faca licitatiile.

"Doresc sa crestem performantele, sa fie o licitatie super corecta, generala, facuta la nivelul Primariei, si, sigur, decontat, dupa aceea, serviciul de catre sectoare. Legea spune ca Primaria Capitalei poate sa delege aceste lucruri dar dupa ce tine licitatia. (...) O sa impartim Capitala pe 3 zone - multiplu de 3 - 6 sau 9 zone incat accesibilitatea si transparenta sa fie asigurate. O multime de bani se duc pe curatenie, iar cetatenii nu sunt foarte multumiti - 22 de milioane de Euro pe an de fiecare sector. Nu spun ca sunt multi sau putini, eu spun ca mai pot cobori in functie de dotarile specifice pe care dorim sa le aiba operatorii de curatenie", a spus Oprescu la vremea respectiva.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

39401 vizualizari

 • -17 (31 voturi)    
  Lipsesc date (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:25)

  spectator13 [utilizator]

  ar fi foarte util sa fie prezentata si suprafata totala de spatii verzi. (sibiu vs sectoare) respectiv o alocare a costurilor pe pe diverse tipuri de servicii la suprafata (ma gandesc ca exista totusi niste date in baza carora s-au facut calculele pentru a se ajunge la sumele in discutie -> suma neffind una forfetara. tre sa fie prin caietul de sarcini, sau documentatie costurile pt 1 mp de spatiu verde de ingrijit sau nr puncte de ridicare gunoi, nr de ridicari/punct/zi. etc)
  • +38 (38 voturi)    
   diferenta e uriasa (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:49)

   2shae [utilizator] i-a raspuns lui spectator13

   Bai omule, tu vezi ce diferenta este? Sibiul plateste pentru 3 (trei) ani mai putin de 10 ori decat Sectorul 1 intr-un singur an! Garantat sunt bani negrii aici
   • +14 (16 voturi)    
    Sa nu uitam ca, (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:37)

    FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui 2shae

    Sibiul e zona de munte deci cred ca are mai multa zapada ca Bucurestiul. Dar au multi mai putini hoti edili pe kmp.
 • +22 (24 voturi)    
  Sectorul 4 (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:27)

  freestyle [utilizator]

  Dezapezirea cea mai eficienta din Bucuresti, curetenie acceptabila, pretul cel mai mic.
  Dar diferenta fata de Sibiu este imensa.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Joi, 11 decembrie 2014, 13:27)

   MagnusLucian1320675938794 [anonim] i-a raspuns lui freestyle

   La cati bani se toarna acolo, e de asteptat sa fie eficienta. De asta ne cacam pe noi de ras astia din provincie cand vin zapezile si avem gresala sa pornim televizorul.

   Pai uite un scenariu, vine ditamai Ghertzoiul de capitala cu tancul (pardon, masina personala) si nu poate parca pe jumatatea lui de trotuar deoarece acolo s-a adunat digul de zapada ca sa umble cu masina ceilaltzi oameni. Pune mana pe telefon si iese un scandal monstru!
 • +29 (29 voturi)    
  diferenta (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:41)

  mihai___ [utilizator]

  nu stiu daca Sibiul este mai curat decat Bucurestiul, dar, daca am calculat bine, salubritatea ii costa pe sibieni 21 de lei / an, iar pe bucuresteni 200-300!
  • +34 (34 voturi)    
   da, Sibiul este semnificativ mai curat (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:54)

   IlieBan [anonim] i-a raspuns lui mihai___

   Mihai, ca si sibian care locuiesc in Bucuresti de 5 ani pot spune cu siguranta ca strazile Sibiului sunt mult mai curate si simt asta de cate ori merg acolo in vizita.
   • +2 (2 voturi)    
    dezapezirea (Miercuri, 10 decembrie 2014, 8:17)

    legionarul [utilizator] i-a raspuns lui IlieBan

    D-le ai uitat drumul Sibiu-Paltinis,care toata iarna e practicabil inclusiv statiunea.Da SIBIUL e foarte curat.
 • +33 (33 voturi)    
  INCREDIBIL! (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:43)

  2shae [utilizator]

  In sibiu costa 13 milioane de roni pe 3 ani, iar cel mai ieftin sector din Bucuresti plateste 50 de milioane pe un singur an. Ba chiar asa de chiori sunt astia de la DNA? Normal ca trag cu dintii de contracte primarii din Bucuresti, doar le iese si lor bani frumosi, bani negrii!

  Rugam redactia de la Hotnews sa transmita aceste date la Consiliul Concurentei si la DNA!
 • +18 (18 voturi)    
  In plus, in Sibiu se deszapezeste in timp util :) (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:57)

  IlieBan [anonim]

  Din pacate acum o luna (pe vreme buna) in Sectorul 4 defilau zeci de autoutilitare ca sa "isi arate muschii" probabil, iar 2 saptamani mai tarziu cand a nins le-a luat 3 zile sa ajunga pe strada mea! Bine ca au ajuns, e o imbunatatire fata de anul trecut dar parca tot ne vedem "prinsi pe picior gresit" in fiecare an in Bucuresti cand ninge. Toate acestea la un cost enorm pentru buzunarele cetatenilor!
 • -8 (14 voturi)    
  E greu de comparat mere cu pere. (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:01)

  ddutz [utilizator]

  Poate mai amanuntit, cum zice @spectator13 , dar si asa e greu; trebuie un indicator standard, de ex: mii-loc/km = atatia lei, sau altul asemanator.
  Cine-l poate face sa faca calculele si sa ne spuna si noua. MULTUMIRI ANTICIPATE !
  • +10 (16 voturi)    
   DA ASA ESTE! (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:07)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

   Zapada cade in cantitati echivalente functie de mii-loc/km!
   Tu de unde ai mai aparut?
   • +5 (5 voturi)    
    baietii astia (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:46)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Au deprins arta furtului prin contracte supraevaluate cu un singur candidat la licitatie..si totusi nu se intampla nimic de ani de zile.se fura in toate domeniile si nimeni nu protesteaza
   • +1 (1 vot)    
    logica? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 8:59)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    A pus o intrebare normala, nu trebuie sa te inflamezi proletar da dreapta. Compara un bloc cu un sat si poate o sa intelegi sensul ei.

    Mai degraba as compara kmp domeniu public. Oricum manevrele din buc sunt mai mult decat evidente pentru oricine, mai putin institutiile de control. Numai cate panselute se planteaza sau iarba cu pret per fir.
   • +1 (1 vot)    
    corect: (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:25)

    spectator13 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    zapada nu dar costurile de salubritate da. in articol sunt la comun si nu se intelege clar ce sume pe ce servicii sunt alocate. Ce incercam sa spun si mai sus e ca, daca tot are acces la documente, autorul putea sa munceasca putin sa dea niste informatii relevante comparabile:
    km totali de strazi de dezapezit si/sau pret/km de dezapezit, respectiv mp spatii verzi de administrat <-> cost/mp spatiu verde/an. oricum, este evident ca diferentele sunt uriase si ca se capuseaza la greu.
 • +15 (15 voturi)    
  Bun așa! (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:04)

  Wan Ted [utilizator]

  Grosso modo bucureștenii plătesc de aprox. 60 (șaizeci)!!!!!!! de ori mai mult ca sibienii pe deszăpezire. Ar fi cazul să extirpați cancerul înainte să vă omoară el pe voi.
 • +12 (12 voturi)    
  Coruptia! (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:26)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Avem peste 380 de cladiri incardate la clasa A de risc seismic, ce conform legii ar trebui consolidate de autoritatle locale, iar banii returnati de proprietari intr-o anumita perioada de timp. In caz contrat la un cutremur mai important sa fie carnagiu. Nu avem spatii verzi suficiente. Mai exista inca strazi fara apa curenta si canalizare. etc...etc... Banii platiti pentru salubrizare sunt insa fara numar, iar rezultatele sunt execrabile! Si mai sunt unii care cred ca existenta acestor sectoare este benefica. Oprescu este un netrebnic, dar cu inca sase primarii de sector netrebnicia creste exponential.
 • +23 (25 voturi)    
  Votati (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:56)

  Cristian LucretiuEpure [anonim]

  Votati-l pe Oprescu in continuare.
  • +2 (4 voturi)    
   Cine? (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:10)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Cristian LucretiuEpure

   Nu cred ca foarte multa lume care frecventeaza acest site a votat Oprescu! Eu personal am repulsie fata de acest individ! E adevarat ca a fost de peste 50% din alegatori din primul tur, dar votantii trebuie cautati in alt parte, nu aici! Eu sper sa se destepte pana in 2016, ca mai este un an jumatate!
 • +2 (2 voturi)    
  Ce legatura (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:58)

  gigifisiune [utilizator]

  are numarul de locuitori cu zapada? Ninge pe cap de locuitor sau cum? E de la guvern, o da ponta?
 • +4 (4 voturi)    
  Sibiu (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:47)

  CiciNoka [anonim]

  Sibiul este curat vara (chiar nesperat de curat), iar iarna doar in prima zi cu ninsoare sunt ceva probleme (pana isi intra in ritm masinile de curatat), dar apoi se stabilizeaza si e bine. Nu ne putem plange. Strazile dintre blocuri/alei nu se prea curata, dar pe arterele care ne intereseaza nu sunt probleme. Ce se intampla este alt fenomen. Pana in luna martie se aduna la sare si mizerie pe sosele de se murdareste masina in 5 minute. Avantajul este ca nu alunecam cum masinile.
 • +2 (4 voturi)    
  probabil e scump (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:12)

  td28354 [utilizator]

  De furat e clar ca se fura; totusi legat de diferenta intre sibiu si un sector; un sector are cel putin dublu locuitori decat sibiul, asta inseamna ori mai multe cosuri de gunoi de curatat ori acelasi numar dar curatate mai des. Asta presupune personal mai mult, mai multe utilaje etc. Sunt convins ca se fura dar sa nu exageram cu diferenta. Apropo, sunt din cluj. Una e sa circule 100 de oameni pe o strada si alta e sa circule 1000. In incheiere cinste sibiului pentru cum arata si e ingrijit
  • +3 (3 voturi)    
   Poa sa circule si milioane (Marţi, 9 decembrie 2014, 21:17)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui td28354

   Nu vad care e problema, jumuleala tot jumuleala ramane.
 • +1 (1 vot)    
  apel la Catiusa... si nu numai... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 0:46)

  mihai58 [utilizator]

  Poate adaugati o errata si ne spuneti daca sumele mentionate pt Sibiu sunt pe cate trei ani sau "pe an"...
  Nu de alta dar a inceput lumea sa exerseze tabla impartirii si sa nu apara "erori de calcul" :)
  Oricum e jaf pe fata dar ca sa nu se trezeasca vreu Avocat al Diavolului o sa o spun eu: probabil ca mai e o diferenta intre Sectorul 1 si Sibiu: la Chiliman este inclus (banuiesc) si colectatul "gratis" al gunoiului de la cetateni (poate ca la Sibiu nu e).
  Oricum, eu ma intrebam "retoric" de prin 2008 cand a "bagat" Chiliman colectarea gratuita a gunoiului: Oare cat de "gratis" o fi aceasta colectare?
  La vremea cu pricina multi se bucurau fara sa se gandeasca o clipa ca pe circuitul impozitelor (care's tot banii nostri) probabil ca acelasi colecta de gunoaie costa de n ori fata de cat costa "cu chitanta"... macar ca banii cu pricina ar putea ajunge la Spitale, Scoli, profesori, doctori si, de ce nu, Politie locala si atatea altele... in loc sa ajunga... "la gunoi" :)
 • 0 (0 voturi)    
  HOTIE (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:12)

  Belbek [utilizator]

  Pai,vedeti de ce nu are ursul coada?TOTI LA PUSCARIE SI CONFISCAREA AVERILOR.In tara asta este cea mai mare densitate de hoti pe metru patrat.
 • 0 (0 voturi)    
  salubritate (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:27)

  lisandra [utilizator]

  sa nu uitam de SUPERCOM din sectorul 2...cel mai murdar sector : noroi, praf, lipsa spatii verzi, gunoaie, ambalaje, borduri sparte sau lipsa, fara marcaje rutiere, lampi arse neschimbate...totul facut de mantuiala, neverificat...o mizerie generalizata. Muncitorii de la SUPERCOM vin cate 3-4 intr-o plimbare, cu galagie dar, gunoaiele raman, bine merci, in urma lor...Sos. Pantelimon cu zeci de mii de locuitori zace in mocirla...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by