Sindicatul Liber Independent din Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) cere Guvernului sa urgenteze unificarea RADET cu ELCEN pentru ca datoriile pe care le are regia catre producatorul de energie termica sa se stinga. In plus, pana la realizarea procesului de unificare, RADET cere ELCEN sa nu le blocheze conturile in proportie de 100% deoarece in aceasta situatie regia va intra in colaps de la 31 decembrie 2014. Mentionam ca, pana la acest moment, conducerea RADET (aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti) si Primaria Capitalei nu au facut nici o precizare privind acest subiect.

UPDATE Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca transferul ELCEN catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti se va face in sedinta de Guvern de miercuri. "Ca urmare a conferintei de presa sustinuta astazi de Sindicatul Liber Independent RADET, Primaria Municipiului Bucuresti precizeaza ca toate problemele semnalate vor putea fi solutionate avand in vedere faptul ca in Sedinta de Guvern de maine, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotarare al Guvernului privind transferul pachetului de actiuni emise de Electrocentrale Bucuresti S.A, din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti", spun reprezentantii municipalitatii.

Transferul ELCEN catre CGMB este inca un pas pentru contopirea ELCEN CU RADET. Urmeaza ca si Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa aprobe transformarea RADET in societate comerciala si abia atunci se va putea realiza contopirea celor doua entitati.

Si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) le da asigurari bucurestenilor ca va continua sa furnizeze apa calda si caldura, prin intermediul RADET Bucuresti, la parametri normali de functionare.

"In contextul unor recente articole de presa, ELCEN tine sa precizeze ca nu exista niciun risc ca, incepand cu data de 1 decembrie, furnizarea de agent termic catre populatia din Bucuresti sa fie oprita sau intrerupta. La data de 30.10.2014, RADET Bucuresti datora ELCEN 3,2 miliarde de lei, energia termica fiind achitata cu o intarziere de aproximativ doi ani. Din aceasta cauza, ELCEN a blocat 50% din suma existenta in conturile bancare ale RADET pentru a-si recupera datoriile sau macar o parte din acestea. In prezent, conturile RADET sunt executate silit pentru penalitati de intarziere la plata in valoare totala de 297,5 milioane de lei, in baza unor decizii judecatoresti definitive si executorii obtinute de ELCEN. La ora actuala, conducerile ELCEN si RADET se intrunesc lunar pentru a analiza situatiile financiare si a gasi solutii astfel incat bucurestenii sa nu mai aiba niciun fel de probleme in alimentarea cu agent termic, iar activitatea RADET sa nu fie perturbata in sezonul de iarna. Reamintim ca intentia ELCEN nu este aceea de a bloca activitatea RADET, ci de a gasi impreuna solutii de insanatosire financiara, in baza unui parteneriat solid", precizeaza ELCEN intr-un comunicat de presa emis marti.

.................................................................................

"Daca de la 1 decembrie poprirea conturilor va fi 100%, nu garantam ca toata populatia, acolo unde exista avarii, va avea caldura. Daca sunt blocate conturile 100%, nu vom avea bani sa remediem avariile - nu vom avea benzina sa mergem cu masina la avarie, nu vom avea tevi sa le inlocuim pe cele stricate. Dupa o luna in care nu putem repara avariile, sistemul poate intra in colaps. Deci, practic, bucati cu bucati, blocuri din sistem, zone, se vor intrerupe pana vor exista bani sa reparam avariile. Cu cat partea de intrerupere este mai mare, cu atat intarzierea de repornire creste fiindca masa de apa care trebuie recirculata pentru a se ajunge la temperatura de lucru devine din ce in ce mai mare. De la 1 ianuarie 2014 exista posibilitatea sa se intrerupa cu totul pentru ca vor fi complet blocati in sistem", a declarat Ioana Stoica, presedintele Sindicatului Liber Independent din RADET.

Pentru a evita aceasta situatie, sindicalistii cer Guvernului sa finalizeze cat mai repede procesul de contopire a RADET cu ELCEN, adica ELCEN sa treaca de la Guvern la Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

"Guvernul, in procedura de urgenta, sa faca unificarea RADET cu ELCEN pentru a se rezolva problemele financiare si sa intre intr-o functionare normala. al doilea este modificarea cadrului legislativ pentru comunitati care sa rezxolve atat ttintele de mediu la care s-a angajat Uniunea European si Romania dar si sa se aigure un produs de calitate care sa deserveasca cetateanul in viata cotidiana", a declarat Bogdan Hossu, Cartel ALFA.

In acest moment, RADET are datorii de circa 3,2 miliarde de lei catre ELCEN - furnizorul de energie termica motiv pentru care s-a pus poprire pe conturile regiei. O parte dintre aceste datorii s-au acumulat din cauza unui ordin al ANRE care prevede ca prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile si se pun penalitati care in timp a dus la acumularea acestei datorii uriase.

Pe de alta parte, nici Primaria si nici Guvernul nu au platit subventiile la timp catre RADET .

Potrivit sindicalistilor, Primaria Capitalei are in prezent urmatoarele datorii catre RADET:

- 226 milioane lei reprezentand diferenta intre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate catre populatie si pretul local al energiei termice facturate populatiei pentru lunile februarie-octombrie 2014;

- 715 milioane lei reprezentand compensarea cresterii neprevizionate a preturilor la combustibilii utilizati pentru producerea energiei termice pentru perioada 2007-2011, ultima suma achitata fiind de 37 milioane lei efectuata la 19.12.2011;

- 258 milioane lei reprezentand diferenta neachitata din graficul de esalonare aprobat in 2007 intre Primaria Municipiului Bucuresti - RADET si ELCEN;

In plus, Guvernul nu a mai dat din 2007 pana in 2011, cand s-a sistat de tot, subventia catre RADET - circa 700 milioane lei.

Luna trecuta bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda din cauza datoriilor uriase pe care RADET le are la ELCEN. Atunci, Guvernul a alocat 85 milioane de lei Primariei Capitalei pentru ca RADET sa isi plateasca datoriile catre ELCEN care la randul sau avea datorii la furnizorii de gaze, insa aceasta suma este insuficienta pentru rezolvarea situatiei.

"Cele 85 de milioane lei acordate ELCEN-ului de catre Guvernul Romaniei din rezerva statului pentru functionarea regiei nu au rezolvat situatia dificila decat pentru o perioada de 15 zile (15-30.11.2014). Poprirea fiind de 50% pe conturile RADET, aceasta nu a rezolvat decat cumpararea combustibilului necesar interventiilor la avarii, iar din 1 decembrie riscam iarasi blocarea conturilor 100%", se mai arata in comunicatul trimis de Sindicatul Liber Independent din RADET.

Datoriile RADET catre ELCEN

HotNews.ro a scris inca din luna septembrie ca RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei, dupa cum a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat. Pentru a recupera aceasta datorie uriasa, ELCEN s-a adresat instantei si a obtinut deja doua sentinte executorii, una de 250 milioane lei si una de 113 milioane lei.

"In prezent, datoria RADET catre ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 2,5 miliarde lei reprezinta energia termica si dobanzile, iar 700 milioane lei reprezinta penalitatile. In decembrie 2008, dupa ce s-a reesalonat datoria de la vremea respectiva - 743 milioane lei - pe 3 ani, eram aproape pe zero. Din aceasta suma au mai ramas de platit 259 milioane lei care nu s-au mai platit deloc. Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Prcatic, din decembrie 2008 pana in prezent, Primaria Capitalei a platit datoriile vechi de 500 milioane lei si facturile pana in 2012, in rest nimic. Acum avem in executare o decizie judecatoreasca definitiva pentru 250 milioane de lei. Din nefericire nu prea avem ce sa executam acum, fiindca incasarile sunt foarte mici, iar daca punem poprire pe conturi luam circa doua milioane de lei pe luna, plus ca trebuie sa isi plateasca si salariile angajatilor. Dupa ce executam cele 250 milioane lei, vom incerca sa punem in executare si a doua sentinta, de 113 milioane lei", au declarat reprezentantii ELCEN pentru HotNews.ro in luna septembrie.

Raman insa creditele catre furnizori si cele pentru investitii pe care compania le-a luat in ultimii ani, noua societatea ce ar urma sa vina la Consiliul General al Municipiului Bucuresti nascandu-se cu datorii de 1,4 miliarde lei. Odata cu preluarea acestei societati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, aceste datorii vor ajunge in "spatele bucurestenilor".

Mai exact, pentru contopirea cu RADET, ELCEN - care are electrocentrale in Bucuresti si Constanta - este in prezent in proces de divizare, separanu-se in doua: ELCEN Bucuresti si ELCEN Constanta. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti va trece ELCEN Bucuresti.

ELCEN Bucuresti, va prelua o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor facute la finalul anului 2013, iar ELCEN Constanta circa 200 milioane lei.

Potrivit documentelor de pe site-ul ELCEN, ELCEN Bucuresti va prelua mai multe patru credite in valoare de peste 600 milioane lei:

- un credit de 200 milioane lei luat in februarie 2014 de la Alpha Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit nu s-a platit nimic.

- un credit de 150 milioane lei luat in aprile 2011 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 56 milioane lei.

- un credit de 150 milioane lei luat in martie 2012 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 110 milioane lei

- un credit de 50 milioane lei luat in martie 2013 de la Piraeus Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 42 milioane lei.

- un credit de circa 113 milioane euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 47 milioane de euro.

- un credit de 18 milioane de euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, acest credit a fost inchis.

Pe langa aceste credite ELCEN Bucuresti mai are datorii de 80 milioane lei la Ministerul de Finante - fondul de risc, 60 milioane lei la ANAF - impozitul pe profit, 150 milioane lei datorii la furnizorii de gaze.

RADET necesita investitii de peste 3 miliarde de euro

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in luna septembrie studiul de oportunitate privind transformarea RADET din regie in societate comerciala in vederea fuzionarii cu ELCEN. Studiul de oportunitate prezinta situatia dezastruoasa in care se afla RADET: datorii de circa 3,5 miliarde de lei, circa 85% din reteaua de distributie si transport nu este modernizata, iar anul trecut s-au produs peste 4.000 de avarii.

Potrivit Sindicatul Liber Independent din RADET, sistemul de distributie a energiei termice din Bucuresti necesita investitii de circa 3 miliarde de euro. "Aceste investitii nu se pot face intr-un an. Trebuie planificate in 5-10 ani si pot fi facute pe bani europeni daca acest lucru va constitui o prioritate pentru Guvern", au spus sindicalistii.

Datorii RADET

In prezent, RADET are datorii de 3,5 miliarde de lei, dintre care circa 3 miliarde lei catre ELCEN.

Din vanzarea energiei termice, regia a incasat anul trecut 852 milioane. Anual, Regia primeste de la Primaria Capitalei circa 600 milioane lei pentru subventionarea diferentei de tarif intre pretul real al gigacaloriei si pretul platit de populatie. In prezent, pretul gigacaloriei este de 350 lei. 180 de lei din pret este subventionat de Primarie, restul este platit de populatie. RADET are 3678 de angajati, iar pentru plata salariilor s-a platit in 2013 - 164 milioane lei.

De unde va plati Primaria Capitalei datoriile catre RADET

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in urma cu cateva saptamani ca Primaria Capitalei trebuie sa faca o rectificare negativa de 500 milioane de lei deoarece Guvernul nu mai poate da sumele promise la inceputul anului, provenite din impozitul pe venit si cote defalcate din TVA. In prezent aceasta suma a crescut la 700 milioane lei, bani care trebuiau sa vina la bugetul Primariei Capitalei si nu au venit.

In aceste conditii ramane de vazut de unde va reusi municipalitatea sa plateasca subventia catre RADET, care in 2014 se ridica la circa 600 milioane lei.

Aceasta situatie critica s-ar putea ameliora daca se finalizeaza procesul de contopire a RADET cu ELCEN, datoriile regiei catre ELCEN urmand sa fie stinse.