RADET are datorii uriase catre producatorul de energie termica ELCEN, de 3,2 miliarde lei, iar sindicalistii se tem ca societatea s-ar putea trezi din nou cu conturile blocate, in proportie de 100%, de la 1 decembrie 2014, iar bucurestenii ar putea sa ramana fara apa calda si caldura. In octombrie, bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda din cauza acestor datorii. Sindicatul Liber Independent din RADET spune ca aceste datorii uriase s-au acumulat si din cauza Primariei Capitalei care nu a platit subventia pentru perioada februarie - octombrie 2014 - 226 milioane lei, dar si datorii mai vechi, de aproape un miliard lei.

Repartitor calduraFoto: AGERPRES

"RADET Bucuresti se afla in situatia de blocare a conturilor inca din anul 2009, dar niciodata ca pana in acest an cand blocarea conturilor de catre ELCEN Bucuresti a fost de 100%. Fapt ce a condus ca regia sa nu poata sa-si desfasoare activitatea in conditii de siguranta si continuitatea serviciului, acesta fiind un serviciu vital pentru populatie ce ar trebui sa aiba prioritate maxima din partea autoritatilor", se arata intr-un comunicat emis de Sindicatul Liber Independent din RADET.

Ioana Stoica, lider sindical la RADET, a declarat pentru HotNews.ro ca daca regia va avea din nou conturile blocate integral, bucurestenii risca sa ramana fara apa calda si caldura.

Potrivit sindicalistilor, Primaria Capitalei are urmatoarele datorii catre RADET:

- 226 milioane lei reprezentand diferenta intre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate catre populatie si pretul local al energiei termice facturate populatiei pentru lunile februarie-octombrie 2014;

- 715 milioane lei reprezentand compensarea cresterii neprevizionate a preturilor la combustibilii utilizati pentru producerea energiei termice pentru perioada 2007-2011, ultima suma achitata fiind de 37 milioane lei efectuata la 19.12.2011;

- 258 milioane lei reprezentand diferenta neachitata din graficul de esalonare aprobat in 2007 intre Primaria Municipiului Bucuresti - RADET si ELCEN;

Luna trecuta bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda din cauza datoriilor uriase pe care RADET le are la ELCEN. Atunci, Guvernul a alocat 85 milioane de lei Primariei Capitalei pentru ca RADET sa isi plateasca datoriile catre ELCEN care la randul sau avea datorii la furnizorii de gaze, insa aceasta suma este insuficienta pentru rezolvarea situatiei.

"Cele 85 de milioane lei acordate ELCEN-ului de catre Guvernul Romaniei din rezerva statului pentru functionarea regiei nu au rezolvat situatia dificila decat pentru o perioada de 15 zile (15-30.11.2014). Poprirea fiind de 50% pe conturile RADET, aceasta nu a rezolvat decat cumpararea combustibilului necesar interventiilor la avarii, iar din 1 decembrie riscam iarasi blocarea conturilor 100%", se mai arata in comunicatul trimis de Sindicatul Liber Independent din RADET.

De unde va plati Primaria Capitalei datoriile catre RADET

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in urma cu cateva saptamani ca Primaria Capitalei trebuie sa faca o rectificare negativa de 500 milioane de lei deoarece Guvernul nu mai poate da sumele promise la inceputul anului, provenite din impozitul pe venit si cote defalcate din TVA. In prezent aceasta suma a crescut la 700 milioane lei, bani care trebuiau sa vina la bugetul Primariei Capitalei si nu au venit.

In aceste conditii ramane de vazut de unde va reusi municipalitatea sa plateasca subventia catre RADET, care in 2014 se ridica la circa 600 milioane lei.

Aceasta situatie critica s-ar putea ameliora daca se finalizeaza procesul de contopire a RADET cu ELCEN, datoriile regiei catre ELCEN urmand sa fie stinse.

Datoriile RADET catre ELCEN

HotNews.ro a scris inca din luna septembrie ca RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei, dupa cum a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat. Pentru a recupera aceasta datorie uriasa, ELCEN s-a adresat instantei si a obtinut deja doua sentinte executorii, una de 250 milioane lei si una de 113 milioane lei.

"In prezent, datoria RADET catre ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 2,5 miliarde lei reprezinta energia termica si dobanzile, iar 700 milioane lei reprezinta penalitatile. In decembrie 2008, dupa ce s-a reesalonat datoria de la vremea respectiva - 743 milioane lei - pe 3 ani, eram aproape pe zero. Din aceasta suma au mai ramas de platit 259 milioane lei care nu s-au mai platit deloc. Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Prcatic, din decembrie 2008 pana in prezent, Primaria Capitalei a platit datoriile vechi de 500 milioane lei si facturile pana in 2012, in rest nimic. Acum avem in executare o decizie judecatoreasca definitiva pentru 250 milioane de lei. Din nefericire nu prea avem ce sa executam acum, fiindca incasarile sunt foarte mici, iar daca punem poprire pe conturi luam circa doua milioane de lei pe luna, plus ca trebuie sa isi plateasca si salariile angajatilor. Dupa ce executam cele 250 milioane lei, vom incerca sa punem in executare si a doua sentinta, de 113 milioane lei", au declarat reprezentantii ELCEN pentru HotNews.ro in luna septembrie.

Raman insa creditele catre furnizori si cele pentru investitii pe care compania le-a luat in ultimii ani, noua societatea ce ar urma sa vina la Consiliul General al Municipiului Bucuresti nascandu-se cu datorii de 1,4 miliarde lei. Odata cu preluarea acestei societati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, aceste datorii vor ajunge in "spatele bucurestenilor".

Mai exact, pentru contopirea cu RADET, ELCEN - care are electrocentrale in Bucuresti si Constanta - este in prezent in proces de divizare, separanu-se in doua: ELCEN Bucuresti si ELCEN Constanta. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti va trece ELCEN Bucuresti.

ELCEN Bucuresti, va prelua o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor facute la finalul anului 2013, iar ELCEN Constanta circa 200 milioane lei.

Potrivit documentelor de pe site-ul ELCEN, ELCEN Bucuresti va prelua mai multe patru credite in valoare de peste 600 milioane lei:

- un credit de 200 milioane lei luat in februarie 2014 de la Alpha Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit nu s-a platit nimic.

- un credit de 150 milioane lei luat in aprile 2011 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 56 milioane lei.

- un credit de 150 milioane lei luat in martie 2012 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 110 milioane lei

- un credit de 50 milioane lei luat in martie 2013 de la Piraeus Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 42 milioane lei.

- un credit de circa 113 milioane euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 47 milioane de euro.

- un credit de 18 milioane de euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, acest credit a fost inchis.

Pe langa aceste credite ELCEN Bucuresti mai are datorii de 80 milioane lei la Ministerul de Finante - fondul de risc, 60 milioane lei la ANAF - impozitul pe profit, 150 milioane lei datorii la furnizorii de gaze.