Proprietarii care isi lasa cladirile sau terenurile in paragina ar putea plati impozite de pana la cinci ori mai mari decat restul proprietarilor. Asociatia Municipiilor din Romania a propus deja Guvernului aceasta masura, modificarea urmand sa fie discutata in luna decembrie. Guvernul ar urma sa aprobe cota maxima de supraimpozitare, urmand ca administratiile locale sa decida care va fi majorarea in functie de situatia din fiecare oras.

"Suntem interesati sa eliminam aceste pete de pe obrazul oraselor. Aceasta masura nu urmareste sa aduca bani in plus la bugetul local ci sa rezolve problema cladirilor si terenurilor abandonate, proprietarii fiind siliti fie sa le repare fie sa le vanda, fie sa discute o solutie de finantare cu primaria pentru a le putea reabilita. Orasele vor arata mai bine anul viitor daca aceasta initiativa legislativa va fi aprobata", a declarat Ilie Bolojan, presedintele executiv al Asociatiilor Municipiilor din Romania.

Robert Negoita, primarul sectorului 3, a declarat ca ca in cazul Bucurestiului doreste o crestere cat mai mare a impozitelor pentru cei care isi lasa casele si terenurile in paragina.

"Singurul mod de a-i determina pe proprietari sa respecte orasele si cetatenii este aplicarea de amenzi. Aceste amenzi insa nu functioneaza deoarece proprietarii le contesta si stam ani de zile in judecata, timp in care cladirile raman in paragina iar cetatenii suporta aceasta situatie. Aceste terenuri sunt adevarate crescatorii de soareci si sobolani, cresterea impozitelor este o solutie foarte buna", a declarat Robert Negoita.

Cei doi spun ca, in cazul in care se aduna valori mari de impozite neplatite, se poate ajunge pana la confiscarea proprietatii.