Cu 5 zile inainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, Consiliul Local Constanta scade pretul la gigacalorie de la 358 lei la 310 lei pentru iarna 2014-2015, diferenta de tarif urmand sa fie suportata de municipalitate dupa ce a primit de la Guvern suma de 19 milioane lei. Incepand cu iarna 2015-2016, mentinerea noii subventii de 14% si pentru constanteni urmeaza sa fie stabilita in urma consultarii populatiei, potrivit lui Radu Mazare, primarul Constantei.

Radu Mazare, la reuniunea PSDFoto: Agerpres

"Am avut discutii in mai multe randuri cu Guvernul pentru patania pe care Constanta a suferit-o, in sensul ca am pierdut cele 20% procente pe care le aveam la port si implicit banii care ne-ar fi revenit si care urmau sa intre in subventii, precum si pentru faptul ca nu ne-au venit cele 13% procente suplimentare pe care Guvernul Ponta ni le-a promis. Drept urmare, pana va fi refacuta legea si o sa scrie in ea ca procentele apartin municipiului si nu consiliului local, Guvernul a fost de acord sa ne dea o compensare financiara pentru aceasta iarna, ca aceasta compensare sa mearga direct in subventie in locul sumelor de care am fi beneficiat in urma actiunilor pe care le detineam la port. Aceasta compensare insa, la maniera la care ne-a fost acordata, poate fi data doar sub forma de reducere, pentru toata lumea, a pretului gigacaloriei. Asta inseamna ca pretul gigacaloriei se va reduce de la 358 de lei cat este acum, la 310 lei pentru toata populatia. Si pentru cei care primesc ajutoare de la primariei si au primit in ultimii ani si pentru cei care nu primesc. Ca atare, pe langa ajutoarele pe care le dam noi, o sa mai fie diminuata factura cu inca 13% atat pentru cei care primesc ajutoare, cat si pentru cei care nu primesc", a declarat primarul Constantei, Radu Mazare, in timpul sedintei de Consiliu local, citat de Agerpres.

Acesta a mai declarat ca, din 2015, parlamentarii social-democrati au "sarcina" sa rectifice si modifice legea privind actiunile detinute de municipalitate in Portul Constanta, astfel incat administratia locala sa beneficieze nu doar de cele 20% procente pierdute ca urmare a declararii actului normativ ca fiind neconstitutional, dar si de un plus de 13% actiuni.

Astfel, potrivit lui Radu Mazare, municipalitatea va avea bani pentru acordarea de subventii la caldura.

"De la anul, parlamentarii nostri au ca sarcina sa repuna pe tapet in Parlament legea, sa modifice destinatarul si beneficiarul actiunilor, sa nu mai scrie acolo consiliul local, ci municipiul local si sa modifice procentajul de la 20%, la 33%, asa cum am agreat. Daca va trece aceasta lege, asa cum eu sper si cum avem asigurari dintr-o anumita parte a politicienilor, atunci Constanta va beneficia inapoi de bani pentru subventie", a afirmat primarul Constantei.

Pe 20 octombrie, subventiile pentru plata facturilor la caldura din apartamente acordate de CLM Constanta persoanelor cu venituri reduse au fost majorate luni cu inca 10%.

Radu Mazare a precizat la data respectiva ca de subventia suplimentara la caldura vor beneficia, numai pana la sfarsitul lunii decembrie a anului in curs, familiile ai caror membri au fiecare venituri de pana la 1.800 de lei, precum si persoanele singure care au un venit de cel mult 2.100 de lei, urmand ca cei cu venituri mai mari decat sumele mentionate sa plateasca in continuare integral pretul de 358 de lei pentru o gigacalorie consumata.