Un grup de locuitori din cartierul Titan a anuntat ca vor protesta sambata impotriva initiativei Primariei sectorului 3 de a construi o sala polivalenta pe 3.000 mp din parcul IOR. Protestul a fost anuntat pe Facebook, iar pana acum si-au anuntat prezenta aproape 300 de persoane. Cetatenii au trimis si o scrisoare deschisa primarului sectorului 3, Robert Negoita, cerandu-i acestuia sa renunte la proiect si acuzandu-l ca nu si-a respectat promisiunile electorale.

Afis protest IORFoto: Hotnews

Actiunea de vineri este organizata de CERE si Prietenii Parcului IOR.

"Dorim sa va atragem atentia ca nimic din ce ati promis nu ati indeplinit ba, mai mult, ati inceput un adevarat asalt atat al betonarii asidue a sectorului 3 si a multor zone din Parcul IOR si din celelalte parcuri ale sectorului, cat si al "planurilor de dezvoltare" care, de fapt, nu inseamna nimic altceva decat noi constructii din beton in parcurile noastre - de exemplu, sala de spectacole pe care vreti sa o construiti in Parcul IOR. Spre stiinta dumneavoastra, Bucurestiul este plin de sali de spectacole, deci nu este nevoie de inca una, mai ales in parcul nostru, unde veti distruge inca o bucata de spatiu verde! Adica, in loc sa mariti suprafata verde de DOAR 16,27 mp./locuitor, de care "va plangeati" in campania electorala, dumneavoastra DISTRUGETI si ce ne-a mai ramas. Consideram asta o mare obraznicie si va somam sa va opriti", au scris cetatenii in scrisoarea adresata primarului Robert Negoita.

In plus, pe internet a fost creata o petitie "Spune NU betonarii parcului IOR" care pana acum a fost semnata de peste 1000 de persoane.

Primaria Sectorului 3 vrea sa construiasca pe 3.000 mp din Parcul Titan o sala de spectacole de 1.200 de locuri, potrivit unei hotarari adoptate la inceputul lunii octombrie de Consiliu Local Sector 3. Construirea acestei sali ar urma sa coste circa 10,5 milioane de euro, 90% din suma urmand sa fie suportata de Compania Nationala de Investitii, iar restul de administratia locala.

Potrivit hotararii adoptate la inceputul lunii octombrie, sala ar urma sa fie construita pe 3.000 mp din Parcul Titan, va avea o amprenta la sol de circa 2.500 mp, iar suprafata defsasurata a cladirii va fi de 5.600 mp. In ceea ce priveste regimul de inaltime, imobilul va avea o parter si doua etaje, o inaltime maxima de 26,5 m. Pe terasa cladirii va putea fi amenajat un teatru de vara pentru 200 de spectatori.

"In exterior, expresia arhitecturala propusa este una simpla cu suprafate pline si vitraj puternic la parter, cu o copertina ampla care ca proteja publicul la intrarea si iesirea din cladire. Foayer-ul dezvoltat pe mai multe niveluri, cu scari monumentale pentru public, va fi luminat prin ferestre verticale pe latura dinspre lac si pe partea opusa acesteia, oferind perspective generoase din interior", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Scrisoarea deschisa trimisa de cetateni primarului Robert Negoita

Domnule primar Robert Negoita,

Domnule viceprimar Andrei Tudorache,

Grupul civic ¬Cetatean Sector 3¬ doreste sa va reaminteasca cateva dintre promisiunile care v-au propulsat in functiile publice pe care le ocupati in prezent in cadrul primariei noastre.

Locuitorii sectorului 3 v-au legitimat democratic, prin vot, sa preluati administrarea sectorului, avand in vedere ¬Programul electoral¬ pe care ni l-ati prezentat, program generat de partidele pe care le reprezentati (PSD si PNL) si ai carui exponenti ati fost desemnati dumneavoastra, girand unul pentru celalalt. Nu ne intereseaza transformarile pe care partidele dumneavoastra le-au suferit dupa castigarea alegerilor. Ati garantat unii pentru ceilalti, ati facut niste promisiuni, vi le-ati asumat reciproc, sunteti responsabili de respectarea acestora.

Avand in vedere ca reprezentati vectorii centrali ai Programului electoral, va atragem atentia ca sunteti direct raspunzatori, atat ca persoane fizice, cat si ca institutii politice, de transformarea dumneavoastra in sarlatani (SARLATAN, sarlatani, s. m. Persoana necinstita care profita de naivitatea sau de buna-credinta a cuiva; inselator, impostor, farsor, escroc. Din fr.charlatan. Sursa: DEX) si, ca urmare, de inselarea bunei noastre credinte.

In speranta ca prin comportamentul dumneavoastra veti demonstra totusi responsabilitate si respect fata de noi, cetatenii sectorului, va reamintim cateva promisiuni publicate in Programul cu care ati castigat Primaria sectorului 3, ¬Schimbarea in bine, cu respect pentru oameni¬:

  • Citam din Capitolul 8 - Sectorul verde:

- ¬Actualul primar, Liviu Negoita, a preferat sa aprobe constructia de cladiri si de ansambluri rezidentiale pe zone care ar fi trebuit sa devina zone verzi. Inca o data, interesele financiare au fost mai importante decat sanatatea cetatenilor¬.

- ¬Un cetatean din Sectorul 3 dispune, in medie, de o jumatate din spatiul verde al unui European. Recomandarea europeana este de 26 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor. In Sectorul 3, suprafata este de doar 16,27 metri patrati. Din cauza ca multe spatii verzi dintre blocuri nu sunt folosite sau au fost distruse, rezulta ca suprafata este, in realitate, mult mai mica¬.

Dorim sa va atragem atentia ca nimic din ce ati promis nu ati indeplinit ba, mai mult, ati inceput un adevarat asalt atat al betonarii asidue a sectorului 3 si a multor zone din Parcul IOR si din celelalte parcuri ale sectorului, cat si al "planurilor de dezvoltare" care, de fapt, nu inseamna nimic altceva decat noi constructii din beton in parcurile noastre - de exemplu, sala de spectacole pe care vreti sa o construiti in Parcul IOR. Spre stiinta dumneavoastra, Bucurestiul este plin de sali de spectacole, deci nu este nevoie de inca una, mai ales in parcul nostru, unde veti distruge inca o bucata de spatiu verde! Adica, in loc sa mariti suprafata verde de DOAR 16,27 mp./locuitor, de care "va plangeati" in campania electorala, dumneavoastra DISTRUGETI si ce ne-a mai ramas. Consideram asta o mare obraznicie si VA SOMAM sa va opriti!

  • Citam din Capitolul ¬Ce voi face - Angajamentul meu¬:

- ¬Voi lua decizii numai dupa consultarea cetatenilor din Sectorul 3¬.

- ¬Voi avea grija de fiecare loc, de fiecare copac, de fiecare alee din Sectorul 3¬.

Va informam ca in acest moment, desi NU NE-ATI CONSULTAT!, optiunea noastra ferma este "NU betoanelor si constructiilor in Parcul IOR!", motiv pentru care am initiat si o petitie in acest sens. Si, in general, suntem IMPOTRIVA oricaror constructii in oricare parc al sectorului 3!

De asemenea, am aflat din presa ca ati incheiat un contract de concesiune pentru toate parcurile si lacurile din sector cu societatea Cris Garden SRL, care a facut multiple (si proaste) afaceri si cu fostul primar Liviu Negoita. In schimbul celor 67 de hectare de parcuri si 48 de hectare de luciu de apa, Primaria Sectorului 3 (adica noi, cetatenii acestui sector!) va primi o redeventa anuala de DOAR 6.500 de euro, o adevarata bataie de joc!!! Proiectul nu a fost supus votului Consiliului Local decat dupa ce contractul fusese deja atribuit firmei Cris Garden. Mai mult, concesionarea nu a fost anuntata pe site-ul de licitatii publice, ceea ce inseamna ca ati incalcat legea.

Va solicitam clarificarea acestei informatii si va reamintim ca Parcul IOR si celelalte parcuri ale sectorului 3 ne apartin noua, locuitorilor acestui sector, nu dumneavoastra, iar noi nu suntem de acord cu ce ati facut si continuati sa faceti.

  •   Citam din Capitolul 9 - Relatia cu cetatenii:

- ¬Nimic nu poate fi facut, nici macar asfaltarea unei alei, fara o relatie stransa intre primar si cetateni. Cetatenii sunt aceia care, in fond, conduc primaria. Proiectele le apartin in totalitate. Primaria nu trebuie sa faca nimic din ceea ce nu constituie o prioritate a cetateanului. (...) Toate contractele Primariei Sectorului 3 vor fi publicate pe site-ul Primariei, iar primarul va oferi justificarea rationala pentru fiecare leu cheltuit. Pe langa aceasta, cetatenii vor putea participa la deciziile administrative printr-un proces de reprezentare (1 cetatean la 10.000), care va fi construit astfel incat sa fie eficient si echitabil¬.

Stiti la fel de bine ca si noi ca absolut nimic din toate acestea nu s-a intamplat, ceea ce ne face sa credem ca intentia dumneavoastra, domnilor politicieni, nu a fost nici pe departe sa actionati in spiritul legii si in beneficiul oamenilor, ci doar al dumneavoastra personal. Iar noi ne-am saturat sa fim bataia de joc a celor ce isi spun politicieni.

Cu dreptul cetatenilor care va platesc salariile, va somam sa faceti public contractul de concesiune a parcurilor si lacurilor din sectorul 3 catre firma Cris Garden SRL, insotit de toate anexele existente in acest moment.

Incheiem atragandu-va inca o data atentia, domnule Robert Negoita, domnule Andrei Tudorache, ca pana in prezent nu suntem multumiti de ceea ce faceti de doi ani de zile in sectorul nostru si ca depinde doar de dumneavoastra consolidarea sau compromiterea conceptului de Democratie, consolidarea sau compromiterea relatiei cu noi, locuitorii acestui sector, precum si posibilitatea de a mai conduce aceasta primarie dupa ce vi se incheie actualul mandat.

Mesajul nostru este: FITI RESPONSABILI, RESPECTATI-VA PROMISIUNILE SI, MAI ALES, RESPECTATI CETATENII SECTORULUI 3!

Asteptam cu interes raspunsul la observatiile noastre indreptatite, cu speranta ca el va contribui la cresterea increderii pe care v-o acorda cetatenii din sectorul 3.

Grupul Civic "Cetatean Sector 3"