Firma care detine turnul unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea a cerut in instanta evacuarea institutiei. Potrivit municipalitatii, Apatel Properties, proprietarul cladirii, refuza recunoasterea prelungirii de drept a contractului de inchiriere ulterior datei. 01.02.2014 refuzand si emitere facturilor fiscale pentru contravaloarea chiriei, precum si pentru utilitati. Primaria se judeca si ea cu Apatel pentru recunoasterea contractului de inchiriere. Acum municipalitatea sta in cladire fara contract de inchiriere, alesii locali refuzand prelungirea dupa data de 1 octombrie 2014.

Sorin OprescuFoto: HotNews / DP

Primarul general al Capitalei a cerut marti Consiliul General al Municipiului Bucuresti prelungirea pana pe 15 martie 2015 a contractului de inchiriere pentru cladirea in care Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea, insa consilierii nu au aprobat proiectul. Astfel, de la inceputul lunii octombrie pana in prezent, Primaria Capitalei sta in cladirea de pe Splaiul Independentei 291-293 fara contract de inchiriere.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat ca scopul hotararii de Consiliu General de astazi era consolidarea pozitiei Municipiului Bucuresti in litigiile cu proprietarul cladirii:

- Vizand evacuarea Primariei din sediul inchiriat.

- Constatarea prelungirii de drept a contractului de inchiriere, care se face UNILATERAL, prin SIMPLA CERERE, conform contractului de baza, articolul 2.1.

- Pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.

Consilierii nu aprobat doar plata facturilor la intretinere pentru perioada in care ocupa cladirea.

La ultima sedinta de CGMB, Oprescu a declarat ca firma care detine cladirea, Apatel Properties, a intrat in insolventa, iar acum se judeca cu Primaria Capitalei pentru ca sumele platite pana acum de institutie drept chirie sa se constituie in leasing operational, asa cum prevedea contractul de inchiriere. Mai mult, Oprescu a declarat ca imobilul unde municipalitatea isi desfasoara activitatea este pusa gaj la banca, proprietarul, firma Apatl Properties, avand datorii de 6 milioane de euro.

"Sunt sase luni de cand firma si-a declarat insolventa ca sa nu respecte punctul nr. 8 din contractul initial. Am intrat intr-un proces privind leasingul financiar. Banca la care proprietarul are de dat de 6 milioane euro nu doreste sa primeasca banii de chirie", a declarat Oprescu. Acesta spune ca Primaria risca sa piarda banii dati pana acum pentru chirie si care trebuie sa se constituie avans la cumpararea cladirii fiindca nu s-a prelungit contractul de inchiriere.

Oprescu spune ca lucrarile la sediul Primariei Capitalei de vizavi de Cismigiu sunt aproape gata, urmand ca in urmatoarele 6-7 luni institutia sa se mute acolo. La Primaria veche suntem la nivel de finisaje, in 6-7 luni putem sa ne mutam in liniste acolo. Cladirea in care stam acum este mai mult de jumatate cumparata si in aceata cladire dorim sa adunam toate serviciile de utilitatii publice din Bucuresti", a declarat Oprescu.

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei. Edilul spune ca a platit chirie doar 1,2 milioane de euro pe an.

In total, pana acum, s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 11,6 milioane de euro, varianta din contract si circa 5 milioane de euro - varianta primarului Oprescu. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii. Apatel este un off shore, deci nu se cunoaste cine sunt actionarii.

La sfarsitul anului 2012, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna. La sfarsitul anului 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului, cu inca un an, insa consilierii au aprobat prelungirea doar pana pe 1 februarie 2014.

Pe 30 ianuarie 2014, CGMB a aprobat prelungirea cu inca 8 luni contractului de inchiriere pentru cladirea de birouri de pe Splaiul, aceasta prelungire expirand in luna octombrie.

Consilierii generali i-au cerut Primarului General ca pana in februarie 2014 Sorin Oprescu trebuia sa perfecteze cumpararea cladirii, chiria platita in ultimii 4 ani, urmand sa se constituie avans la achizitionarea imobilului. Oprescu spune ca Ministerul de Finate nu i-a permis cumpararea cladirii pana la data respectiva deoarece gradul de indatorare al municipalitatii depasea 30%.

Abia dupa aparitia Legii 6/2014, care reduce gradul de indatorare al municipalitatii cu 500 de milioane de euro, Primaria poate cumpara cladirea, a declarat Oprescu.

Edilul declara in ianuarie 2014 ca Primaria Capitalei a instiintat proprietarul cladirii ca municipalitatea vrea sa cumpere cladirea si ca s-a infiintat o comisie de negociere, iar dupa parcurgerea tuturor pasilor, pretul negociat va fi prezentat consilierilor generali.

Pe 27 februarie 2014, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca a evaluat cladirea in care isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei (pe Splaiul Independentei), valoarea acesteia ridicandu-se la 13,5 milioane euro. Edilul a fost mandatat de Consiliul General sa cumpere cladirea, insa Oprescu a declarat ca proprietarul, firma Apatel Properties, nu doreste nici sa vanda cladirea, nici sa prelungeasca contractul de inchiriere, astfel incat Primara sta deocamdata in aceasta cladire, din februarie, fara contract.

Reamintim ca, in 2009, aceasta cladire a fost evaluata la circa 11-12 milioane de euro.

Potrivit unei investigatii realizate de Rise Project, firma Apatel ar fi cerut Primariei suma de 26 de milioane de euro pentru a vinde cladirea, iar Primaria Capitalei a respins aceasta oferta.

Mai mult Rise Project scrie ca in 2010, cand firma Iliotomi Grup a vandut cladirea de birouri in care municipalitatea isi are sediul desi Primăria avea drept de cumpărare. Dupa tranzactie, Apatel Properties a luat un împrumut de 11 milioane de euro de la banca Bancpost, pe care l-a garantat chiar cu chiria încasată de la Primărie. Noul proprietar avea asociați și administratori ciprioți. Aceștia erau afiliați cu cei doi frați greci care le-au vândut clădirea, potrivit documentelor din Cipru și România obținute de RISE Project.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca firma Apatel a cerut pentru cladire circa 20 milioane de euro.