Primaria Capitalei este obligata de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) sa reanalizeze ofertele depuse la licitatia pentru construirea Salii Polivalente din Bucuresti. Comisia de licitatie din cadrul municipalitatii a declarat castigatoare oferta depusa de consortiul Astaldi SPA - Euro Construct Trading 98 in valoare de circa 65 milioane euro - pentru circa 40.000 mp de sala. Initial a fost declarat castigator consortiul Strabag - Aecom Ingenieria - Comnord care a prezentat o oferta de 55 milioane euro pentru o suprafata de 37.941 mpm, dar a fost descalificat. Tot scandalul a pornit de la cuvantul "circa".

La inceputul anului 2014, Primaria Capitalei a introdus in caietul de sarcini pentru licitatie suprafete orientative pentru Sala polivalenta, respectiv 40.000 mp. Consortiul condus de Astaldi a pastrat si in oferta de licitatie cuvantul circa atat pentru valori, cat si pentru pretul constructie. Consortiul condus de Strabag a venit cu valori clare atat in ceea ce priveste suprafata, cat si pretul.

Dupa o serie de controverse birocratice legate de termenii din caietul de sarcini, Strabag - care avea o oferta mai mica ca pret cu 10 milioane de euro decat Astaldi - a fost descalificat si a castigat Astaldi. Printre motivele invocate se numara faptul ca Strabag a redus suprafata salii, a majorat procentul de ocupare a terenului prin marirea parterului si nu a respectat cerintele de functionalitate.

Strabag spune ca cifrele din caietul de sarcini erau orientative, afirmatiile referitor la functionalitate sunt subiective, iar oferta in ansamblul ei respecta cerintele din caietul de sarcini.

Strabag s-a adresat CNSC cerand reevaluarea ofertelor si a avut castig de cauza, Primaria Capitalei fiind obligata sa reanalizeze ofertele. Decizia poate fi contestata.

Jurnalistul Catalin Tolontan a scris in urma cu doua saptamani pe blogul sau despre acest caz, atragand atentia asupra faptului ca licitatia e castigata de o oferta cu 10 milioane de euro mai scumpa decat concurenta.

Informatii de context

Primaria Capitalei a lansat la inceputul acestui an licitatia pentru proiectarea si construirea Salii Polivalente din complexul Lia Manoliu, valoarea lucrarilor fiind estimata la circa 290 milioane de lei plus TVA (65 milioane de euro). Potrivit caietului de sarcini, sala ar urma sa aiba minim 12.000 de locuri si o parcare de circa 10.000 mp.

Din cele 290 milioane lei alocate pentru "Sala Multifunctionala –Complex Sportiv Lia Manoliu”, circa 200 milioane sunt prevazuti pentru constructie si montaj, 20 milioane lei pentru proiectare si asistenta tehnica, iar 20 milioane cheltuieli neprevazute. Durata estimata a contractului este de 36 luni, din care 24 luni pentru proiectare si executia lucrarilor si 12 luni pentru servicii tehnice de operare si mentenanta dupa receptia la terminarea lucrarilor a obiectivului de investitie.

Potrivit descrierii din caietul de sarcini, sala polivalenta va avea 4-5 niveluri, o inaltime de maxim 31 metri si circa 10.000 mp de spatii pentru parcare. In total, suprafata desfasurata va fi de circa 40.000 mp. Capacitatea minima a salii va fi de 12.000 de persoane dintre care 400 fotolii VIP.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat, in aprilie 2013, suma de 80 de milioane de euro pentru construirea Salii Polivalente din complexul sportiv "Lia Manoliu". Potrivit proiectului adoptat, plata celor 80 de milioane de euro ar urma sa fie esalonata pe doi ani: 50 milioane euro in primul an si 30 in anul doi.

"Obiectivul principal consta in posibilitatea de organizare a competitiilor internationale europene sau mondiale pentru diferite discipline sportive, sporirea numarului de spectacole sustinute de celebritati, precum si imbunatatirea conditiilor in domeniul ospitalitatii corporatiste si a sponsorizarilor. Datorita unui solid concept organizatoric si gastronomic, sala multifunctionala Bucuresti va deveni unul din punctele de referinta ale orasului in domeniul sportiv si al evenimentelor culturale pe plan international", se arata in expunerea de motive a proiectului.