In jur de 250 de persoane au protestat duminica dupa-amiaza, in piata Universitatii din Capitala, fata de Ordonanta de Urgenta care incurajeaza traseismul politic. La actiunea organizata de "Uniti Salvam" isi anmuntasera prezenta circa 1.400 de persoane. Protestul a fost unul pasnici, unii dintre participanti fluturand steaguri tricolore si steaguri cu sigla NATO. Pentru o buna parte a evenimentului, manifestantii au discutat ingrupuri, ulterior incepand sa se scandeze, prin portavoce, mai multe sloganuri care au avut insa un slab ecou in multime.

Protest in Piata UniversitatiiFoto: HotNews.ro
  • "Liviu Dragnea si ai lui, sa se duca dracului", "Viitorul trist este traseist", "Ponta nu rezisti, nici cu mii de traseisti", "Lumea e in strada, legea o sa cada, Lumea nu e mica, ordonanta pica", "Foaie verde gaz de sist, Ponta este traseist!", Ponta, ilegal! Traseist de drept penal",  "ACL si PSD, aceeasi mizerie", "Refuz, rezist, nu sunt traseist".

HotNews.ro a transmis principalele momente al evenimentului.

--------------------

Ora 19:27Protestul s-a incheiat.

Ora 19:19In piata mai sunt circa 60 de persoane, cei mai multi dintre protestari au parasit zona.

Ora 19:12 Protestatarii striga toate partidele aceeasi mizerie. Oamenii au inceput sa plece din zona. Au mai ramas circa 150 de persoane.

Ora 18:50 "Nu ma intristez cand vad ca protesteaza doar doua sute de oameni. Ma bucur! Cand am inceput eu sa protestez erau doar zece oameni", spune unul dintre liderii protestatarilor la portavoce.

Ora 18:38 Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Eocivica, tine un discurs despre distrugerea mediului, exploatarea cu cianuri si fracturare hidraulica.

Ora 18:24 Manifestantii scandeaza: "Liviu Dragnea si ai lui, sa se duca dracului", "Viitorul trist este traseist", "Ponta nu rezisti, nici cu mii de traseisti", "Lumea e in strada, legea o sa cada, Lumea nu e mica, ordonanta pica", "Foaie verde gaz de sist, Ponta este traseist!", Ponta, ilegal! Traseist de drept penal", "ACL si PSD, aceeasi mizerie", "Refuz, rezist, nu sunt traseist".

Scandarile de la portavocea au avut un slab ecou in multime.

Ora 18:19 Multimea s-a grupat in fata la fantana. Au inceput primele scandari "Uniti, salvam toata Romania".

De la o portavoce se prezinta motivele protestului si anume ordonanta de urgenta care permite traseismul politic.

In total, in piata, in fata fantanii, dar si rasfirati prin colturi, sunt circa 250 de protestatari.

Ora 18:00: Prin multime, unele persoane impart fluturasi pentru un festival ce va avea loc in localitatea vasluiana Puiesti, acolo unde Chevron are o licenta de explorare a gazelor de sist, in timp ce alte cateva persoane strang semnaturi pentru candidatura independenta la prezidentiale a Monicai Macovei. O alta persoana strange semnaturi pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

Ora 17:47La aceasta ora in piata, in jurul fantanii, sunt circa 200 de persoane. Manifestantii nu scandeaza, ci discuta in grupuri.

Ora 17:20Prezenta slaba pana la aceasta ora. Circa 150 de persoana sunt la fantana din Piata Universitatii in ciuda unei prezente mult mai mari confirmate pe Facebook. Multimea este una linistita, fara scandari. De asemenea, in afara de cateva steaguri si mesaje, lipsesc bannerele din randul manifestantilor.

Ora 17:00 100 de persoane s-au adunat pana acum la protest. Unii dintre participanti au steaguri tricolore si steaguri cu sigla NATO.

Ora 16:27 Protestatarii incep sa vina in Piata Universitatii. Circa 40 de persoane s-au adunat la fantana de la Arhitectura.

Revendicarile Uniti Salvam sunt:

- Retragerea imediata de catre Guvern a ordonantei de urgenta pentru migratia primarilor

- Semnarea de catre partidele principale si candidatii acestora a unui Pact National impotriva Migratiei Politice, prin care se angajeaza sa nu mai accepte alesi locali si parlamentari ai altor partide

- Simplificarea procedurii de revocare a primarilor (legea 286/2006) prin care cetatenii sa poata solicita in mod real referendumuri pentru demiterea edililor in culpa

- Reformarea legii partidelor si a legilor electorale.

Pe pagina de Facebook a evenimentului scrie ca protestul este unul al societatii civile: "Acesta este un protest civic, in sprijinul unor principii democratice. Nu ne asociem in niciun fel actiunilor diferitelor partide, fie ele de opozitie sau la putere. Nu agream confiscarea protestului in favoarea vreunei campanii electorale. Insemnele partidelor si ale candidatilor nu sunt binevenite".

Anuntul integral postat de Uniti Salvam pe Facebook:

Ordonanta de urgenta care da liber la cumpararea primarilor de catre partidul dominant a trecut! Printr-o suspendare temporara a legii migratiei politice, primarii si consilierii locali au un ragaz de 45 zile sa se mute la care da mai mult, indiferent de votul cetatenilor.

E un fel de baba oarba cu viitorul nostru, un joc al coruptiei care confirma lozinca pe care am strigat-o si toamna trecuta, si in iarna lui 2012: ￯Toate partidele ￯ aceeasi mizerie!￯ E modul Guvernului Ponta de a sarbatori un an de la 27 august 2013, cand a trimis Parlamentului Legea Speciala pentru Distrugerea Rosiei Montane.

Sa inchidem putin ochii si sa ne intoarcem cu spatele cat timp primarii se decid in ce partid vor de fapt sa fie? Sa legitimam dreptul politicianului la oportunism feroce, la pupincurism si la ignorarea cetatenilor? Sa va dam si portofelul vreo 45 de zile sau il luati singuri?

Protestam DUMINICA de la ora 16 in Piata Universitatii (la Fantana) si in pietele centrale ale altor localitati impotriva traseismului politic si a regresului democratic al Romaniei.