Primaria Municipiului Bucuresti a autorizat in iulie 2014 demolarea bazinului aflat in punctul central al gradinii din Sos. Kiseleff nr. 45, construita dupa modelul gradinilor de la Versailles, potrivit unui comunicat emis de asociatia Salvati Bucurestiul. In plus, s-a autorizat si demolarea a trei anexe aferente celor doua case de pe parcela, construite in perioada interbelica. Cele doua cladiri se vor pastra, dar proprietarii vor sa construiasca in locul gradinilor un cartier de blocuri de trei etaje.

Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la VersaillesFoto: Hotnews

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul este de parere ca autorizatia de demolare pentru bazin si anexe, emisa de Primaria Municipiului Bucuresti, este ilegala, intrucat nu are un aviz valabil al Ministerului Culturii. "Pentru acelasi motiv, Curtea de Apel Bucuresti a anulat in mod irevocabil o autorizatie de desfiintare anterioara pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronuntata in dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul. Singura institutie care poate salva in timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului Bucuresti. Asociatia Salvati Bucurestiul a solicitat acestuia atacarea in instanta a autorizatiei de desfiintare", se arata intr-un comunicat trimis de Asociatie.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca autorizatia de demolare este legala. "Exista aviz de la Ministerul Culturii emis in iulie 2014, in care este prevazuta demolarea constructiilor anexa, inclusiv a bazinului. De asemena, in dosar se regaseste si toata documentatia (avize, studii, proiect) ceruta prin certificatul de urbanism", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

In locul gradinilor de pe Kiseleff 45 ar putea aparea un ansamblu de blocuri de trei etaje, potrivit unui Plan Urbanistic de Detaliu aflat in procedura de aprobare la Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Docamdata CGMB nu a dat unda verde acestui proiect.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu aflat pe site-ul municipalitatii, cele doua case construite in perioada interbelica se pastreaza, blocurile urmand sa fie construite in spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate gradinile. Primaria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, desi terenul pe care se vor ridica cladirile figureaza ca spatiu verde.

Terenul se afla in zona protejata Averescu si figureaza partial ca spatiu verde. Cladirile propuse au o inaltime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% si coeficient de utilizare al terenului 1,4. Indicatorii urbanistici respecta valorile impuse de planul urbanistic care reglementeaza ce se poate construi in zona protejata Averescu. Terenul are o suprafata de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Chereches si societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache.

Proiectul imobiliar a fost urmarit de numeroase controverse deoarece proprietara parcelei, avocata Lucia Chereches, a obligat in instanta Primaria sectorului 1 sa dea autoriozatie de demolare pentru cele doua cladiri care se afla pe teren si care au fost construite in interbelic. Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit in 2012 sa obtina anularea acestei autorizatii.