Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) din Capitala, a declarat pentru Mediafax ca, incepand de vineri, patrimoniul care se afla in cladirea de pe Bulevardul Dacia va fi mutat la Casa Presei, iar institutia muzeala nu va fi deschisa publicului mai devreme de un an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cristescu a precizat ca, pana in acest moment, au fost mutate la Casa Presei toate lucrurile necesare pentru "activitatea curenta" a institutiei, precum "biblioteca, libraria, birourile administrative, birourile angajatilor".

In ceea ce priveste patrimoniul, directorul MNLR a spus ca acesta nu a fost inca mutat.

"Patrimoniul inca nu l-am mutat. O sa incepem de maine, si sambata si duminica il mutam", a declarat Ioan Cristescu pentru Mediafax.

Intrebat cand va putea publicul vizita din nou muzeul, Ioan Cristescu a spus ca sediul de la Casa Presei este doar pentru "depozitare, conservare si inventariere", iar Muzeul National al Literaturii Romane nu va fi deschis pentru vizitare mai devreme de un an.

"Am si eu o promisiune pe care a facut-o publica premierul (Victor, n.r.) Ponta, am si promisiunea Primariei Capitalei ca in urmatoarea perioada, dupa ce terminam cu mutatul, vom cauta o cladire", a mai spus Ioan Cristescu.

Fondul "Lucian Blaga", unul dintre cele mai importante de la Muzeul National al Literaturii Romane

Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, "in memoria tuturor personalitatilor culturii romane, ale caror manuscrise se afla in posesia fostului 'Muzeu al literaturii romane', in curs de desfiintare", scrie Mediafax.

"M-am consultat cu specialisti care au lucrat la muzeu. Cel mai important este Fondul Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol s.a. T. Arghezi este putin, pentru ca Mitzura (Arghezi, n.r.) a pastrat totul la Martisor (Casa Memoriala "Tudor Arghezi - Martisor", n.r.). Pe care, de altfel, a reusit sa il salveze de intentiile de demolare ale lui Ceausescu", se mai arata in scrisoarea pe care Dorli Blaga i-a adresat-o premierului Victor Ponta, caruia i-a transmis ca este "prea tanar" ca sa stie ca "Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis".

Fiica scriitorului mai spune ca a donat, in 1980, Muzeului Literaturii biblioteca tatalui sau. "Carte straina achizitionata de el in timpul carierei lui de functionar al Ministerului de Externe (1926 - 1939), completata cu o mare parte a bibliotecii bunicului meu, politicianul Coriolan Brediceanu, din Lugoj, Banat (decedat 1908). Muzeul a catalogat biblioteca. A fost evaluata la pretul de atunci al unui apartament nou construit de patru camere", se mai arata in scrisoarea deschisa, publicata pe site-ul contributors.ro.

Dorli Blaga ii cere premierului Victor Ponta sa faca uz de autoritatea sa si sa salveze "de la moarte sigura acest foarte valoros patrimoniu, prin transferarea in acea institutie care sa asigure conservarea in cele mai bune conditiuni a acestuia".

La randul sau, Ioan Cristescu, directorul MNLR, a precizat, joi, pentru Mediafax ca Fondul Blaga este unul dintre cele importante pe care le are muzeul.

Primaria Municipiului Bucuresti incearca sa gaseasca un nou sediu pentru MNLR

Pe 5 iunie, reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) au precizat pentru Mediafax ca, avand in vedere faptul ca exista o hotarare definitiva si executorie prin care cladirea in care isi desfasoara activitatea Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) a fost retrocedata, dar si ca proprietarul a somat institutia in privinta intreruperii activitatii din 15 iunie, municipalitatea a luat masuri de punere in siguranta a patrimoniului, conform Legii 311/2003 (a muzeelor si colectiilor), prin promovarea unei hotarari de Consiliu General de bugetare si finantare a lucrarilor specifice si pregatire a unor spatii adecvate de expunere si conservare. Prin nota de fundamentare din 23 mai, a fost solicitata Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), sub autoritatea caruia se afla MNLR, alocarea sumei necesare inchirierii unui nou spatiu, dar si transportului obiectelor de patrimoniu, conservarii si pastrarii acestora.

"Din scrisoarea MNLR nr. 1593/23.05.2014, prin care se solicita asigurarea de urgenta in bugetul institutiei a sumelor necesare pentru finantarea cheltuielilor ocazionate de eliberarea spatiilor din incinta imobilului si relocarea activitatii muzeale, rezulta un necesar total de suplimentare a bugetului institutiei cu suma de 2.550 mii lei", au precizat la momentul respectiv reprezentantii municipalitatii.

Solicitarea muzeului nu a fost insa aprobata in sedinta CGMB din 30 mai.

Reprezentantii PMB au mai aratat ca, deoarece muncipalitatea nu detine un spatiu adecvat desfasurarii activitatii acestui muzeu, s-a solicitat Ministerului Culturii si RAAPPS identificarea unui spatiu adecvat, cele doua institutii raspunzand insa ca nu dispun de un astfel de spatiu.

Tezaurul de la Muzeul Literaturii, mutat in incinta Casei Presei

Tezaurul din Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) urmeaza sa fie mutat in incinta Casei Presei din Bucuresti, dupa ce primarul general, Sorin Oprescu, si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au evaluat mai multe imobile.

"Primaria Municipiului Bucuresti se ocupa deja de igienizarea si pregatirea spatiului si are in responsabilitate si intretinerea lui ulterioara, astfel incat valorile inestimabile ale Muzeului National al Literaturii Romane sa fie pastrate in conditii optime si de maxima siguranta. In perioada imediat urmatoare, vor fi facute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat functionarii Muzeului National al Literaturii Romane, pentru expunerea tezaurului literar, pe masura prestigiului institutiei de cultura", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX pe 13 iunie.