PDL Iasi vrea sa-l demita pe primarul Gheorghe Nichita (PSD) prin referendum, partidul anuntand luni ca demareaza o campanie de strangere de semnaturi in acest sens, potrivit ziaruldeiasi.ro. Referendumul ar urma sa fie organizat dupa data de 1 ianuarie, cand intra in vigoare noua lege a referendumului. Pentru a putea fi aplicat, este necesara strangerea de semnaturi de la 25% dintre votanti, validarea facandu-se cu participarea la vot a 30% dintre alegatori.

Gheorghe NichitaFoto: AGERPRES

"Constient de valul de antipatie populara starnit de administratia pesedista a Iasului, Partidul Democrat Liberal initiaza procedura de demitere prin referendum a primarului. Motivele sunt in general cunoscute opiniei publice. Amintim doar indatorarea publica pe un sfert de secol cu 375 de milioane euro, ceea ce conduce la o datorie de 1.339 euro pentru fiecare iesean pana in anul 2031; falimentarea unor societati municipale precum RATP si CET, de unde a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu 40 respectiv 165 milioane de euro; asfaltarile de mantuiala din creditul Dexia de 50 de milioane de euro cu dobanda de circa 60 la suta; bugetul secret al echipei de fotbal CSMS Iasi si nu in ultimul rand genocidul teilor de pe Bulevardul Stefan cel Mare.Toate aceste ¬opere¬ edilitare au fost create intr-un deceniu dureros pentru ieseni. Ele poarta semnatura descifrabila a artistului neinteles Gheorghe Nichita, care administreaza orasul de parca ar fi un maidan de la periferia Dorohoiului sau natal", se arata intr-un comunicat de presa trimis de Dragomir Tomaseschi, presedinte PDL Iasi si citat de ziaruldeiasi.ro.

Acesta spune ca este nevoie de 45.000 de semnaturi pentru declansarea scrutinului. "In temeiul Legii 215 privind administratia locala, cetatenii au posibilitatea democratica sa inlature o conducere care loveste nemilos in interesele lor. In consecinta, PDL Iasi cheama la referendum locuitorii orasului. Este nevoie de 45.000 de semnaturi pentru declansarea scrutinului si de 60.000 de locuitori care sa se prezinte la vot. Specificam ca masina de vot pesedista, lubrefiata prin metode necinstite, nu conteaza decat pe 37 la suta din voturi, conform ultimului scrutin, din mai 2014. Iar acest procent scade cu fiecare zi. Sa aratam ca noi, cei care nu putem fi mituiti vulgar cu 100 de lei si o sacosa cu orez, zahar si ulei, avem forta de a da jos infractionalitatea si lipsa de inteligenta din fruntea orasului", se mai arata in comunicatul trimis de Dragomir Tomaseschi.

PNL nu ia in serios initiativa PDL. "Decizia organizarii unui referendum pentru demiterea primarului este o actiune serioasa, cu urmari profunde, care nu poate fi luata ¬pe picior¬, de catre un singur om. Nu ne putem juca cu astfel propuneri pripite, initiate de dragul unor subiecte de presa. PNL ramane deschis si sprijina orice actiune care este menita sa elimine efectele negative ale administratiei Nichita asupra Iasului. Proba lipsei de performanta a administratiei Nichita este dovedita zi de zi si avem 100% convingerea ca, cel tarziu 2016 va fi anul scadentei acestui tip de a conduce destinele unei comunitati", se arata intr-un comunicat emis de PNL Iasi si semnat de Marius Danga.

Reprezentantii PSD Iasi au raspuns dur propunerii PDL privind organizarea referendumului de demitere a primarului Nichita. "Constient de prabusirea accelerata in sondajele de opinie, Partidul Democrat Liberal nu rateaza ocazia de a-i agasa din nou pe ieseni. Prin vocea jenantului politruc Dragomir Tomaseschi - cocotat de cateva zile, in urma experimentelor "de dreapta" de la Bucuresti, in scaunul de sef al filialei municipale -, PDL Iasi emite fantezii legate de demiterea prin referendum a primarului Gheorghe Nichita. Nu i-ar trebui decat vreo 65.000 de voturi, un mizilic in opinia celui care a inregistrat doar infrangeri rusinoase in toate confruntarile electorale. Ramas in memoria iesenilor doar prin aventurile sale bahice si prin incrancenarea iresponsabila cu care a incercat sa blocheze toate marile proiecte ale Iasului, Tomaseschi se incapataneaza sa ne convinga ca nu merita decat dispretul nostru, al tuturor. Iasul nu are nevoie de caraghiosi care confunda reusitele cu "esecele" si bunul simt cu mitocania. Locuitorii orasului care a accesat cele mai multe fonduri europene nu-i pot transmite acestui invidid decat un lucru: sa danseze pe alta masa", se arata intr-un comunicat trimis de PSD Iasi.