Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a revocat miercuri sedinta ordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) convocata de acesta cu cateva zile in urma, cu doar cateva minute inainte de ora la care era programata sa inceapa. Aceasta sedinta era vitala pentru consolidarea unei majoritati in CGMB, majoritatea nou formata de PNL-PDL-PPDD fiind una fragila. Consilierii PDL-PNL - PPDD au tinut sedinta cu toate ca primarul a incercat sa o revoce, consilierii sustinand ca Legea administratiei locale nu prevede revocarea sedintei ordinare.

Sedinta Consiliul General 23 iulie 2014Foto: Hotnews

Reamintim ca unii dintre consilierii PNL-PDL cu care cele doua partide au realizat majoritatea au fost validati in functie in sedinte de indata, iar o parte dintre hotarari au fost atacate de Prefectura.

Primarul a declarat ca a revocat sedinta fiindca o parte dintre consilierii prezenti in sala nu ar fi validati in functie, iar partidele si-ar fi retras sprijinul politic pentru ei. Consilierii PSD, care puteau si ei recastiga majoritatea in CGMB, nu au venit la sedinta.

"Dupa cum stiti, hotararile aprobate in sedinta de indata au fost suspendate de Prefectura. Am convocat aceasta sedinta ordinara pentru a incerca sa pun la punct, pe legalitate, structura Consiliului. Intre timp au venit alte hartii de la partidele politice ca unii consilieri sunt dati afara, ca altii nu sunt reintrodusi in consiliu. In acest context, orice fel de vot este ilegal pentru ca in momentul de fata sunt anumite persoane care nu au dreptul sa voteze in Consiliul General. In felul acesta toate hotararile pe care le vom lua pentru Bucuresti vor deveni caduce. Atunci, fiindca au aparut aceste chestii cu 48 de ore inainte, neverificate, care aseaza trei consilieri noi in pozitie, care vacanteaza 3 consilieri, care au si actionat in instanta partidele lor, in aceasta situatie nu exista legalitate. Neexistand legalitate, eu nu pun in pericol proiectele pentru Bucuresti", a explicat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Acesta a declarat ca legea ii permite sa revoce sedinta, chiar si cu jumatate de ora inainte de incepere, si ca a luat aceasta decizie pentru a nu pune in pericol proiectele pentru Bucuresti.

"Pot sa revoc sedinta si cu o jumatate de ora inainte, aparand aceasta situatie. Cum de ce ma amestec in cearata partidelor? Ca sa las in sala niste hotarari care vor fi votate si sa fie atacate. Aici este vorba de fonduri europene, de o serie intreaga de lucruri, nu pot sa ma joc cu lucrurile astea. Pe mine nu ma intrereseaza cum joaca partidele, dar sa nu se joace cu bucurestenii. Nu este legal ce se intampla in sala. Sunt consilieri validati prin hotarari suspendate de Prefectura. Nu exista in acest moment legitimitatea Consiliului General. Ne batem joc de toata lumea", a mai spus Oprescu.

Pe de alta parte, consilierii PDL-PNL spun ca primarul general nu are dreptate, ca Prefectura nu a suspendat ultimele hotarari prin care si-au numit consilieri in functie si au facut majoritate, iar prin decizia pe care a luat-o miercuri, edilul sef al Capitalei si-a aratat afinitatea pentru PSD.

"Azi am asistat la o situatie fara precedent in instoria CGMB, in sensul ca o sedinta legal convocata de primarul general este revocata de acesta, desi in legea administratiei publice nu gasim nicaieri procedura revocarii unei sedinte ordinare. Ca sa punem degetul pe rana, problema este urmatoarea: incercarile terane si subterane ale PSD-ului de a recastiga majoritatea au esuat , motiv pentru care PSD-ul de comun acord cu primarul general au amanat sedinta. Adevaratul motiv este unul strict politic si anume impotenta lor de a recastiga majoritatea. Pe noi si pe bucuresteni nu ne afecteaza cu nimic ca primarul a revocat sedinta pentru ca sedinta de azi este legal convocata, exista cvorum de sedinta, nu exista consilieri care din punct de vedere legal nu pot sa isi exercite votul. Nu exista niciun motiv admininistrativ care sa justifice o revocare. In momentul de fata niciun consilier PDL nu are sprijin politic retras si sedinta are cvorumul normal, 28 de consilieri", a declarat Mihai Atanasoaei, vicepresedintele PDL Bucuresti, prezent la sedinta.

Pentru a-si consolida majoritatea, in cazul in care Prefectura va ataca si ultimele proiecte aprobate in sedinta de indata de saptamana trecuta, majoritatea PDL-PNL a revocat si aprobat din nou, in sedinta ordinara de miercuri, toate hotararile prin care au fost validati consilierii. Tot miercuri, majoritatea PNL-PDL-PPDD si-a revocat si numit din nou in functie cei doi viceprimari: Lucian Iliescu si Richard Ghita Vicentiu.

Alesii locali spun ca vor vota si proiectele propuse pe ordinea de zi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Ramane de vazut daca sedinta de miercuri respecta prevederile legale si daca Prefectura va ataca din nou in instanta hotararile aprobate.

Primarul Sorin Oprescu, prefectul Capitalei si secretarul general al Primariei nu au participat la sedinta de Consiliu. La prezidiu a stat doar presedintele de sedinta, Mircea Raicu.

Printre proiectele aprobate miercuri, la propunerea primarului general Sorin Oprescu, se numara:

- alocarea sumei de 1,2 milioane lei pentru restaurarea bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie si locas voievodal al domnitorului Constantin Brancoveanu.

- s-a aprobat Strategia de dezvoltare si functionare a serviciului public de salubrizare - activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare in Municipiul Bucuresti

- studiul de oportunitate pentru transformarea RADET din regie in societate comerciala in vederea fuziunii cu ELCEN Bucuresti. Interesant este ca in urma cu doar doua saptamani, mjoritatea PDL-PNL a refuzat sa aprobe acest studiu pe motiv ca nu este bine facut, ca nu se precizeaza valoarea investitiilor care trebuie facute, cum va evolua pretul gigacaloriei si daca subventia platita de municipalitate se mentine la acelasi nivel.

- demararea unei licitatii pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradala in sectorul 5 al Capitalei.

Proiectele prin care se declansau exproprierile pentru largirea str. Fabrica de Glucoz, drumul expres spre autostrada Bucuresti-Pitesti si Penetratia Bulevardul Timisoara NU au fost adoptate deoarece era nevoie de votul a doua treimi dintre alesii locali, PNL-PDL-PPDD avand doar majoritate simpla - 28 dintre cei 55 de consilieri.

"Este legal ce s-a intamplat astazi. Este o sedinta convocata de catre primarul general si careia noi i-am dat curs chiar daca, trebuie sa recunosc, azi am avut multi colegi care erau plecati in concediu. Le-am cerut in mod imperativ sa revina. Ei au facut-o si astazi am aratat ca pe langa proiectele care vizau functionalitatea Consiliului General am adoptat si proiecte pentru bucuresteni. Se poate organiza o sedinta in aceste conditii, chiar daca nu a fost prezent primarul si viceprimarii. A fost prezenta Directia de Asistenta Juridica a carei rol este sa se ocupe de aceste proiecte. Din punct de vedere legal au fost indeplinite toate conditiile prevazute de lege. Prefectul a atacat hotararile noastre, pe cele ale PSD, aprobate in sedinta de indata nu le-a atacat si sunt in vigoare. In momentul de fata prefectul poate ataca hotararile adoptate azi de noi doar daca gaseste anumite aspecte de fond, nu de forma. Nu poate ataca toata sedinta in ansamblu cum a facut-o pana acum. Acest lucru ar dovedi inca o data impartialitate", a declarat la finalul sedintei de consiliu, Cornel Pieptea, consilier general PNL.