Primaria Capitalei a finalizat circa 60% din lucrarile de modernizare a Caii Victoriei, intre Piata Victoriei si bd. Regina Elisabeta, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Administratiei Strazilor Bucuresti. Proiectul prevede largirea trotuarelor, amenajarea de piste pentru biciclisti, iar circulatia rutiera se va desfasura pe doua benzi, sens unic, fata de patru in prezent. Pana in prezent au fost largite si pavate cu piatra o mare parte dintre trotuarele cuprinse in acest segment, s-au pus stalpisori si flori. Urmeaza sa fie trasate pistele pentru biciclete, pe carosabil, iar lucrarea in ansamblu urmeaza sa se finalizata pana pe 15 septembrie, promit reprezentantii municipalitatii. In paralel, Administratia Strazilor Bucuresti reamenajeaza si largeste trotuarele de pe bd. Mihail Kogalniceanu si Elisabeta. Cele doua lucrari costa circa 4 milioane de euro.

Calea Victoriei 1Foto: Hotnews

Lucrarile de reamenjare a Caii Victoriei au demarat la inceputul acestui an si costa 8,7 milioane de lei, fiind executate de firma Tehnologica Radion. Pistele pentru biciclisti amenajate pe aceasta artera vor fi delimitate de benzile de circulatie, prin borduri inalte de 10 centimetri, iar trotuarele prin bolarzi. Circulatia rutiera acesta se va desfasura pe doua benzi de ciruclatie cu sens unic, creandu-se, in preajma intersectiilor, o a treia banda de incadrare pentru virajul la stanga sau la dreapta. Proiectul presupune si modernizarea retelei de iluminat public, refacerea spatiilor verzi si a mobilierului urban, potrivit municipalitatii.

"Lucrarea de modernizare a trotuarelor de pe Calea Victoriei s-a executat in proportie de 60%. Termenul de finalizare a lucrarilor, inclusive pistele de biciclisti este prevazut pentru decembrie 2014, in functie de conditiile meteorologice. Constructorul estimeaza insa ca modernizarea Caii Victoriei va fi terminata pana la jumatatea lunii septembrie (15 septembrie)", se arata intr-un raspuns trimis de Administratia Strazilor Bucuresti la solicitarea HotNews.ro.

Lucrarile de reamenjare a bulevardelor Mihail Kogalniceanu si Elisabeta au demarat la inceputul acestui an si prevad doar modernizarea trotuarelor, nu si amenajarea unor piste pentru biciclete. Amenajarea costa 8 milioane lei si lucrarile vor fi gata in luna august, fiind executate de firma Eurovia Construct, promit reprezentantii Administratiei Strazilor.

Ambele lucrari sunt realizate in cadrul acordului cadru de intretinere anuala a strazilor incheiat de Administratia Strazilor cu mai multe firme de constructii din Bucuresti.

Aceasta este pentru prima oara in ultimii ani cand Primaria Capitalei aloca bani si pentru proiecte in folsoul pietonilor, modernizand si largind trotuare. In rest, banii au fost alocati pentru pasaje si modernizarea carosabilului, trotuarele fiind de obicei ingustate pentru amenajarea de locuri de parcare.

Contractele pentru intretinerea strazilor aflate in administrarea Primariei Capitalei au fost atribuite in 2011, castigatorii fiind 11 firme cu traditie in asfaltarea strazilor din Capitala. Valoarea totala estimata a contractelor incheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fara TVA (aproximativ 347 milioane euro). Potrivit site-ului public de licitatii, banii au fost impartiti astfel:

Pachet 1- Asocierea Tehnologica Radion & Procons XXI, lider Tehnologica Radion. Valoarea contractului: 281.897.426 lei fara TVA.

Pachet 2 - Asocierea Euroconstruct Trading 98 & RCV Global Group & Swietelski Constructii Feroviare & Procons XXI, lider Euroconstruct Trading 98. Valoarea contractului - 270.764.895 lei fara TVA.

Pachet 3 - Asocierea Delta ACM 93 & Eurovia Construct International & Drum Concept & Global Service Proiect. Valoarea contractului 194.818.968 lei fara TVA.

Pachet 4 - Asocierea Straco Grup & Strabag. Valoarea contractului: 194.444.394 lei fara TVA.

Pachet 5 - Asocierea Euroconstruct Trading 98 & RCV Global Group & Swietelski Constructii Feroviare & Procons XXI, lider Euroconstruct Trading 98. Valoarea contractului: 229.977.934 lei fara TVA.

Pachet 6 - Asocierea Tehnologica Radion & Procons XXI, lider Tehnologica Radion. Valoarea contractului: 235.005.612 lei fara TVA.

Aceste contracte cadru expira in aprilie 2015, potrivit Administratiei Strazilor. In 2014, Administratia Strazilor are un buget de jumatate de miliard de lei.

Primaria Capitalei are in administrare circa 500 de strazi, in principal bulevardele principale si cele pe care circula RATB, restul strazilor fiind in administrarea sectoarelor, iar acolo sunt incheiate alte contracte pentru intretinere/reparatii.

Primaria Capitalei prin Administratia Strazilor Bucuresti a platit in ultimii 3 ani pentru intretinerea bulevardelor principale din Bucuresti circa 480 milioane de lei, adica putin peste 100 milioane de euro. In principal, acesti bani au fost folositi pentru astuparea gropilor din carosabil, inlocuirea bordurilor si reparatiile de intretinere anuala a strazilor. Cele 100 milioane de euro au ajuns in buzunarul firmelor Tehnologica Radion, Delta ACM, Euroconstruct, Straco Grup, Strabag si Procons. Desi se cheltuiesc foarte multi banii, nu se poate spune ca strazile din Bucuresti arata impecabil, mai ales dupa sezonul rece, marile bulevarde fiind pline de gropi.