"Dupa opt luni de intrat intr-un echilibru, dupa reducerea muscaturilor, dupa faptul ca se vede pe strada ca aproape nu mai sunt caini in centru iar la periferie inca mai avem de strans, iata ca intervine aceasta hotarare care dupa parerea mea este aberanta. Aceasta doresc unii sa se intample, nu este bine nici ca ii strangem si ii ingrijim, ii sterilizam, nu este bine ca aplicam legea, pentru ca unii traiesc din aceasta stare conflictuala. Pe mine ma intereseaza siguranta cetateanului si nu sunt cuvinte sterile. Pe ei ii intereseaza banii", a declarat marti primarul general, Sorin Oprescu, citat de Agerpres.
Declaratia primarului general vine dupa ce luni, Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia animalelor a declarat ca eutanasierea maidanezilor continua pana cand instanta va motiva decizia de suspendare.
Vier Pfoten a solicitat marti dimineata ASPA si tuturor municipalitatilor din tara sa inceteze uciderea maidanezilor, in caz contrar va face plangere penala vinovatilor.
"Hotararea de suspendare a Curtii este executorie de drept, potrivit legii, deci cu directa aplicare: astfel, uciderea cainilor este suspendata incepand de vineri, 20 iunie 2014. La acea data, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat normele de aplicare a legii uciderii, atacata in justitie de organizatia internationala pentru protectia animalelor VIER PFOTEN", se arata intr-un comunicat al fundatiei.
"Vrem sa fie foarte clar ca ASPA si toate primariile trebuie sa se supuna deciziei Curtii de Apel. In caz contrar, acestea comit un abuz, iar persoanele implicate vor raspunde penal pentru nerespectarea unei decizii a Curtii si pentru cheltuirea ilegala a banilor publici. Asadar, declaratiile lui Razvan Bancescu pot fi doar in nume personal si nu in numele ASPA", a declarat Gabriel Paun, director de campanii VIER PFOTEN International.
Curtea de Apel Bucuresti a suspendat vineri normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecinta, nu mai exista un cadrul legal pentru reglementarea capturarii si uciderii cainilor fara stapan, potrivit Vier Pfoten.
Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.
"Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar si independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu functioneaza. Suntem astfel si mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare rationala, si nu emotionala, a situatiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinta lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini", a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.
Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini. Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar eutanasierea cainilor a inceput in lunile ce au urmat.
VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.
"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici", explica Gabriel Paun. "Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", explica acesta.
VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost initial ignorata si apoi respinsa, spun reprezentantii fundatiei. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.
"VIER PFOTEN crede intr-o solutie strategica pe termen lung de gestionare a problemei cainilor fara stapan in Romania si in alte tari europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comuna la nivel european, implementata prin planuri de actiune la nivel national de catre municipalitati, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o intelegere comuna a relatiei dintre oameni si animale", sustin reprezentantii fundatiei.
Primaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in prezent circa 25.000 de caini dintre care peste 10.000 au fost eutanasiati, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei. Acesta spune ca numarul persoanelor muscate de caine in Bucuresti a scazut cu 75%. Eutanasierea cainilor din Capitala a inceput la inceputul anului 2014.
Obiectivul Primariei Capitalei este ca pana in martie 2015 sa captureze 80% dintre cainii existenti in Bucuresti, iar numarul persoanelor muscate de caine sa fie redus cu 90% fata de septembrie 2013, sub 100 de persoane pe luna.
In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.
Aceiasi soarta o am daca iau metroul: zona de la metrou Mihai Bravu (compelxele Axa, Ava) sunt pline de caini, care abia asteapta sa le incalci teritoriu ca sa sara cu coltii pe tine. Odata au sarit pe o biata eleva de liceu, care s-a speriat asa de tare ca a sarit in mijlocul bulevardului Mihai Bravu, unde a fost lovita usor de o masina (s-a speriat mai mult de caini decat de masini).
Sorin Oprescu sa inteleaga odata: noi nu mai vrem caini pe strazi, nici macar unul. Sa ii duca in adaposturi, sa ii eutanasieze, dar sa nu mai fie nici unul pe strada ca nu mai putem
vrei animale, muta-te la tara!
Poate nu te-au demolat pe tine, dar cine a fost demolat stie despre ce e vorba. Caini asa multi ca in ultimii 4-5 ani nu au fost niciodata in Buc.
Soluția costă cam x/8 sau x/9 milioane față de fondurile care se cheltuiesc acum pentru "capturare", "eutanasiere" și ce mai decontează domniile lor. Diferența ar putea fi alocată la sanatate si educatie.
Traim intr-o tara în care multe sunt subrede, inclusiv educatia si sanatatea, din cauza celor ca tine si ca multi, multi altii, care au pareri, dar n-au habar despre ce-i vorba. Si pe care va doare in pipota doar de burta voastra - de nimic altceva. Nu, eu nu te cred pe tine civilizat. Si nici pe confratii tai comentatori de aici. Cred ca civilizatia e in alta parte. In Finlanda, de pilda, unde politistii au afisat "Red card for Romania", cu labuta rosie, pe masinile lor. Sau in Germania, Finlanda, Franta, UK și toate celelalte tari in care oamenii au iesit in strada impotriva barbariei si coruptiei care stau la baza gestionarii problemei maidanezilor in Romania.
E copiata aproape cuvant cu cuvant din legislatia altor tari, doar ca s-au bagat facilitati in plus pentru iubitorii de animale. In loc de 4-5 zile ca in alte tari - cainii sunt tinuti 14 zile in adapost. In loc sa se plateasca adoptia - e gratuita. In loc sa se limiteze numarul animalelor pe care le poti adopta - e nelimitat.
Au vrut intr-un fel sa impace si capra si varza. Sa dea o sansa si iubitorilor sa isi dovedeasca ca "au o inima".
Doar ca iubitorii nu vor asta, si n-au vrut niciodata. Ei vor caini cat mai multi pe strada. E modul lor de a se razbuna pe societatea care i-a marginalizat ca au avut prea multa inima.
Frumos Bucurestiul asta, dar pacat ca unii locuitori sunt atat de rupti de realitate...
Acesti judecatori care ne-au vandut ONG-urilor lui Bardot pt 3 lei le recomand sa se mai uite pe la TV si sa vada ce patesc judecatorii care au luat spagi. Sa nu uite ca tehnologia moderna inregistreaza tot, si la un moment dat vor fi dati in vileag.
Acestor oameni nu le pasa de semenii lor, ei vor sa fim terorizati de caini. Se ascund in spatele dragostei de caini, dar uita de dragostea de oameni.
Cu zecile de milioane de euro cheltuite pe adaposturi si sterilizari s-ar fi reabilitat toate spitalele din Bucuresti.
Deci cand omori caini, ei se inmultesc?
Si mai zici de altii ca sunt ignoranti :)
2. nu discutam de ramanerea cainilor comunitari pe strada ci de aplicarea unor metode umane si civilizate pentru strangerea lor de pe strazi .Din pacate la noi torturarea, infometarea si uciderea prin orice mijloace a cainilor cu sau fara stapani este considerata civilizatie se uita NE-ul din fata.Nu va vine rau de la mirosul de sange din aer, nu va ajunge? l-ati lasa si pe Ionut sa doarma in pace fara sa-i mai puneti in spinare aceste crime.
3.Legislatia internationala in materie nu are nimic in comun cu ''legea lui iONUT''(bietul copil ce simbol a ajuns) si cu ce se intampla in tara, am calatorit si lucrat mai mult in afara decat in tara, vorbesc din experienta si cunostinte proprii, nu din ce spun altii. 4.ONG-urile nu primesc bani de la stat functioneaza din donatii, daca a castigat cineva pana acum ala este statul si cei care fac afaceri cu statul, sa fim seriosi 219 lei prinderea unui caine viu sau mort;.
5.Dragostea de oameni si de animale nu se exclud una pe alta, dimpotriva se completeaza si un om care iubeste animalele va iubi si ajuta si oamenii sau copii in nevoie.
6.Daca oamenii ar fi educati in majoritate, daca si copii ar fi educati de mici in respectul fata de viata, daca acesti caini ar fi sterilizati, daca abandonul sau crimele asupra lor ar fi pedepsite conform legii nu se ajungea aici.
7.Majoritatea celor care respectam viata suntem vegetarieni derulam campanii impotriva omorarii animalelor domestice etc.
8.Nici noi nu mai vrem sa ne fie incalcate drepturile si copii terorizati de ce vad, aud si citesc.
9.Toti vrem civilizatie se poate rezolva atata timp cat intelegem ca suntem egali si oameni si putem gasi solutii fara varsare de sange nevinovat.
Nu am auzit locuitorii Bucurestiului 'civilizat", care se plang acum ca ar putea inceta crimele odioase, sa vocifereze la adresa abuzurilor feroce aspa, asa ca mai bine continuati sa taceti si nu mai incurajati si aclamati cruzimea si afacerile murdare ale statului care nu da doi bani pe voi. Civilizatia nu inseamna sa omori la greu animalele nedorite, inseamna programe sustinute de sterilizare si castrare si informare a populatiei si pedepsirea severa a abandonului - nu am vazut statul roman implicat in asa ceva. Rusine Romania!!!
Your choice!