Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat ca va adresa un memoriu conducerii Ministerului Afacerilor Interne prin care va solicita schimbarea denumirii Inspectoratului Judetean de Jandarmi Covasna din "Gheorghe Doja" in "Dozsa Gyorgy", relateaza Agerpres.

Tamas Sandor a spus ca Dozsa Gyorgy s-a nascut in localitatea Dalnic, din actualul judet Covasna, intr-o familie de nobili maghiari si insista ca numele acestuia sa fie consemnat in limba maghiara.

"In ultimii 500 de ani, persoana lui Dozsa Gyorgy a nascut controverse, deoarece multi i-au contestat originea, numele si rolul sau social, el insusi traind intre doua limite, cel al curajului si al violentei. Insa un singur lucru este cert: Dozsa Gyorgy este al nostru, a fost un maghiar-secui, nascut intr-o familie nobiliara. Insistam asupra numelui maghiar al celui care s-a nascut odinioara la Dalnic, din acest motiv, sub semnul anului memorial, ma voi adresa in scris ministrului Afacerilor Interne, rugandu-l sa faca demersuri pentru inlocuirea numelui de Gheorghe Doja cu cel de Dozsa Gyorgy in denumirea Jandarmeriei Judetene", a afirmat luni Tamas Sandor, care este si liderul UDMR Covasna.

Anul acesta se implinesc 500 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja, care in anul 1514 a condus o mare rascoala taraneasca impotriva proprietarilor de pamant. Rascoala a fost inabusita in sange, iar liderul ei a fost prins, torturat si executat, fiind asezat pe un tron de fier inrosit in foc.

In memoria lui, autoritatile locale au dezvelit recent o placa comemorativa din bronz pe zidul Centrului cultural din localitatea Dalnic.