Saptamana trecuta au fost defrisati ilegal circa 40 de arbori din Parcul Tineretului, acestia aflandu-se pe o bucata de teren de doua hectare retrocedata in urma cu cativa ani de Primaria Capitalei. Proprietarul terenului vrea sa construiasca pe teren un cartier de vile, si cum nu a primit aviz de defrisare de la autoritati, a inceput sa taie ilegal copacii pentru a elibera terenul. Vecinii din zona au sesizat autoritatile, iar Primaria sectorului 4 l-a amendat pe faptas cu suma de 5.000 de lei. Aceasta suma este insa una simbolica pentru un investitor care doreste sa dezvolte un cartier rezidential.

Copaci defrisati Parcul Tineretului 7Foto: Hotnews

Potrivit Legii spatiilor verzi, tarierea fara aviz a arborilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu sume de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Mai exista si o Hotarare de Consiliu General, Hotararea 304 din 2009 privind aprobarea normelor de protectie a spatiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Potrivit acesteia, persoanele fizice care defriseaza ilegal risca amenzi cuprinse intre 50 si 100 lei, iar persoanele juridice intre 1.000 si 10.000 lei pentru fiecare copac defrisat fara aviz.

Defrisarile ilegale din Parcul Tineretului au inceput pe 7 aprilie 2014, cand, potrivit Primariei sectorului 4, o "persoana fizica" a defrisat doi arbori. Sanctiunea primita a fost de 100 lei.

Pe 12 mai, au fost toaletati 5 arbori, de catre o "alta persoana fizica", iar amenda data de institutie a fost de inca 100 lei.

Saptamana trecuta, din acelasi loc s-au mai defrisat inca 40 de arbori, iar de aceasta data a fost amendata una dintre firmele care detine terenul, Constructii Locuinte Noi CHI, cu suma de 5.000 lei. Anterior a mai fost data inca o amenda de 100 de lei unei persoane fizice, tot pentru defrisare fara aviz. Potrivit repezentantilor Primariei sector 4, amenzile au fost date in baza Hotararii de Consiliu General nr. 304/2009.

Primaria sectorului 4 a fost singura institutie care i-a amendat pe cei care au defrisat ilegal. Inspectorii din Primaria Capitalei, desi s-au deplasat la fata locului, nu au dat nici o amenda. Reprezentantii institutiei spun ca legea le interzice sa amendeze de doua ori pe cineva pentru aceeasi fapta, potrivit OUG 2/2001.

Dumitru Lupescu, reprezentantul locatarilor din zona afectati de defrisari, spune ca amenzile date de autoritati sunt mici, iar faptasii puteau fi sanctionati mai aspru.

"Au fost amendati doar de Primaria sectorului 4. Cei de la Directia de Control de la Primaria Capitalei nu i-au amendat, nici nu au coborat din masina. Suma cu care au fost amendati este foarte mica. Daca se respecta Hotararea de Consiliu Local 304/2009 ar fi trebuit amendati cu 5.000 lei pentru fiecare copac taiat. Primaria Capitalei trebuia sa aplice aceasta amenda", a declarat acesta.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca legile sunt bune, dar ca autoritatile nu le aplica cum trebuie, iar cei care au defrisat trebuiau amendati cu 20.000 lei.

"Exista Hotararea de Consiliu General nr. 304/2009 care spune ca pentru fiecare arbore taiat fara aviz amenda este intre 1.000 si 5.000 lei plus obligatia de a planta in compensare cel putin 10 arbori pentru fiecare arbore taiat. Primaria Capitalei are competente de a aplica amenzi si trebuia sa se sesizeze. Pentru cei 40 de arbori taiati amenda trebuia sa fie intre 40.000 si - 200.000 lei. Primaria Capitalei trebuia sa aplice legea", a declarat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

Mai mult, acesta spune ca atat Primaria Capitalei, cat si Primaria sectorului 4 puteau sa faca plangere penala impotriva faptasilor.

"In momentul in care ai primit o contraventie si repeti fapta, atunci autoritatea putea face plangere penala, deci atat Primaria Capitalei, cat si Primaria sectorului 4. Legea mediului spune ca pentru prejudicii grave aduse mediului poti face plangere penala, iar pedeapsa poate ajunge pana la cativa ani de puscarie. Lege este, dar nu este bunavointa. Eu nu stiu ca pana acum autoritatile sa fi facut vreo plangere penala pentru asa ceva", a mai spus Trifu.

Atat reprezentantii Primariei Capitalei, cat si cei ai Primariei sector 4 spun ca legea nu le permite sa faca plangere penala deoarece actiunea de defrisare s-a desfasurat pe un teren proprietate privata.

Dan Trifu spune ca Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica vor depune o plangere penala impotriva celor care au defrisat.