UPDATE A inceput defrisarea celor doua hectare retrocedate in Parcul Tineretului. Proprietarii nu au aviz de defrisare

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 14 mai 2014, 12:01 Actualitate | Administratie Locala


Bucata retrocedata din Parcul Tineretului
Foto: Hotnews
A inceput defrisarea celor 20.000 mp din Parcul Tineretului, retrocedati in 2008 Marioarei Micsunescu. Potrivit vecinilor din zona, pana in prezent au fost taiati circa 30 de arbori, iar proprietarii nu au obtinut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei. In 2012, proprietarii terenului au obtinut autorizatie de construire pentru ridicarea unui cartier de vile cu doua etaje si mansarda.


 • Reprezentantii Primariei Capitalei au confirmat faptul ca arborii au fost defrisati fara aviz de defrisare
 • Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca s-au defrisat 40 de arbori

"Chiar la intrarea de pe strada Pridvorului a inceput defrisarea arborilor. Au fost taiati 30 de arbori foarte mari, pe o suprafata de 50/200 metri. Noi am sesizat mai multe institutii: Primaria Capitalei, Politia Locala sector 4, Garda de Mediu. Acum au venit inspectorii de la Primaria Capitalei si ni s-a spus ca nu au aviz de defrisare. Si Politia Locala sector 4 i-a amendat. Terenul apartinea doamnei Marioara Micsunescu Nu stim daca s-a schimbat proprietarul", a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Lupescu, unul dintre vecinii din zona care se opun proiectului.
In prezent, terenul are statutul de spatiu verde. Pe teren sunt circa 500 de arbori.

"Zeci de copaci maturi au fost deja taiati azi in Parcul Tineretului iar lucrarile se desfasoara in continuare. Proprietarul nu detine un aviz de defrisare. Din acest motiv, a fost deja amendat de Politia Locala a Sectorului 4 in trei zile consecutive. Astazi insa Politia Locala a Sectorului 4 refuza sa intervina", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Marioara Miscunescu, proprietara a 20.000 mp din Parcul Tineretului a primit autorizatia de construire pentru ridicarea unui ansamblu rezidential de vile cu doua etaje si mansarda pe acest teren in 2012.

Reamintim ca, in 2012, Curtea de Apel Bucuresti a emis o sentinta judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa emita autorizatia de construire pentru un cartier de vile cu doua etaje si mansarda, pe terenul de 2 hectare din parcul Tineretului. Primarul sectorului 4 sustine ca a refuzat sa emita autorizatia de construire din 2009 pana in 2012, motiv pentru care proprietarul, Marioara Micsunescu, l-a dat in judecata.

Totodata, mentionam ca, in acest moment, desi s-a emis o autorizatie de construire in urma unei decizii judecatoresti, potrivit documentatiilor de urbanism, terenul este spatiu verde, fiindca Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului, care facea acest teren construibil, a expirat in 2010. Potrivit OUG 114/2007 "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta".

Dan Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica a declarat pentru HotNews.ro ca incearca sa gaseasca o metoda de a ataca in instanta autorizatia de construire. "Cunoastem ce se intampla acolo. Am trimis inspectia.  Nu au aviz de defrisare. Ei au inceput defrisarea pe sest si cum prind o zi cu vreme rea mai taie catre 4-5 arbori ca sa nu se prinda lumea. Insa directia de Mediu din Primaria Capitalei are un inventar clar si cunosc exact cati arbori erau pe teren", a declarat Trifu.

Autoritatile ar fi putut expropria terenul, pentru ca acesta sa isi pastreze statutul de parc, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Potrivit legii, procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica poate fi facuta de Parlament, Guvern si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In 2009, Primaria sectorului 4 a initiat un proiect de lege prin care se propunea exproprierea celor 2  ha in scop de utilitate publica, proiect care a fost aprobat de Senatul Romaniei. De atunci insa este blocat la Camera Deputatilor.


Primaria sectorului 4 a aplicat pana in prezent doua amenzi pentru taierea arborilor.

"In data de 07-04.2014 a fost sesizat faptul ca se desfasoara o ampla actiune de defisare neautorizata a arborilor in locatie, iar din constatarile efectuate la fata locului s-a evidential faptul ca interventia a fost efectuata la 2 arbori pentru care au fost aplicate 2  sanctiuni contraventionale cu amenda (cite una pentru fiecare arbore in parte).  In data 12.05.2014, au fost sesizate alte lucrari de defrisare in masa a arborilor, iar din constatarile efectuate la fata locului s-a evidential faptul ca interventia a fost efectuata la 5 arbori, de data acesta nu au fost constatate defriaari ci toaletari neautorizate, pentru  care a fost aplicata 1 (una) sanctiune contraventionala cu amenda. Valoare totala a  amenzilor aplicate, pe maxim, potrivit actului normativ, pentru persoana fizica, este de 300 lei", se arata intr-o informare a Primariei sector 4.

Luni, un nou echipaj al Politiei Locale sector 4 s-a deplasat la fata locului.

"In acest moment o echipa este deplasata la fata locului constatand existenta unui panou din care se evidentiazd faptul ca, in locatie se demareaza un proiect de investitii, potrivit Autorizatiei de Construire nr. 804/1777 si 37064/ 26.10.2012, emisa de catre Sectoral 4 at Municipiului Bucuresti pe SC Constructii Locuinte Noi CHI SRL pentru Tineretului Parc VIW Residences cu valabilitate 36 luni, precum si faptul ca au fost defrisati aproximativ 40 arbori pentru care reprezentantii societatii a fost invitati sa se prezinte cu toate documentele la sediu Politiei Locale, in vederea aplicarii sanctiunii contraventionale cu amenda, deoarece din discutii reiese faptul ca nu detin aviz de defrisare", potrivit reprezentantilor Primariei Sector 4.Cum a devenit parcul proprietate privata
Zona retrocedata din Parcul Tineretului
Foto: Google Maps
Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie.  In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15450 vizualizari

 • +35 (39 voturi)    
  corupti in Parlament (Miercuri, 14 mai 2014, 12:55)

  andrey23 [utilizator]

  Salvarea a 500 de copaci si 2 ha din Parcul Tineretului este blocata in Parlament care nu aproba proiectul de lege. Distrug parcul si construiesc vile cu 2 etaje, intr-un oras deja sufocat de betoane si praf. Parlamentari corupti nenorociti !!!
  • +25 (25 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 14 mai 2014, 13:22)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui andrey23

   Felicitari pentru comentariu! Poate ar trebui intrebati pe e-mail deputatii si senatorii Bucuresteni de ce nu fac ceva pentru pecuperarea celor 2 hectare!
   • +3 (3 voturi)    
    pmb da cu o mana si ia cu 2 (Joi, 15 mai 2014, 9:01)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    Pmb a aprobat recent impreuna cu ministerul mediului infiintarea rezervatiei vacaresti (rezervatie=primaria nu cheltuie un ban dar se faleste cu un spatiu verde pentru care nu a cheltuit nimic) si chiar ma miram ce i-a apucat. Pai iata ca vedem ce i-a apucat, interesul majoritatii din consiliu si al lui sorinel era deblocarea investitiei din parcul tineretului cu pretul taierii a zeci si sute de arbori.
   • +2 (4 voturi)    
    exista o singur explicatie posibila (Joi, 15 mai 2014, 9:36)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    Deputatii si senatorii sunt alesii NOSTRI.
    Ei indeplinesc mandatul celor care i-au propulsat in Parlament.
    DIn moment ce ei nu fac absolut nimic pentru a salva oaza de verdeata, un singur raspus este posibil: noi, majoritatea locuitorilor Capitalei, nu dorim asta. Daca am fi vrut ca parcul sa ramana parc, cu siguranta ca alesii nostri ar fi trebuit sa se conformeze!
    Dar asta este vointa poporului: betoane in loc de pomi si iarba.
    VOX POPULI, VOX DEI!
    Daca poprul s-a pronunta cu glasa de tunet ca "jos parcurile!", ce mai conteaza fleacuri precum avizul de defirsare sau statutul legal de parc!?
    VOX POPULI, VOX DEI!
  • +18 (18 voturi)    
   sau poate.. (Miercuri, 14 mai 2014, 14:22)

   airamerica [utilizator] i-a raspuns lui andrey23

   Sau poate trebuie citit articolul de mai jos: http://www.theguardian.com/world/2013/may/31/istanbul-protesters-violent-clashes-police
  • +2 (4 voturi)    
   FRAIER SAU OMUL MICSUNESEI? (Miercuri, 14 mai 2014, 21:55)

   DumitrescuElena [anonim] i-a raspuns lui andrey23

   aceasta pozitie ne duce cu gandul ca doamna micsunescu isi face loby printre fraieri pentru a obtine zeci de milioane ca despagubire de la stat! cum poti sa obti mai usor bani fara sa faci investitii si eforturi? iei bani de la srtat! tai cativa copaci , chemi presa si o organizatie non profit de buzunar, agiti vecinii si gata parlamentul speriat aproba despagubirea! MARE MARE TICALOSIE! UNDE ESTI DNA sa vezi ce judecatori de la vestita curte de apel a dat hotararea de obligare pentru autorizatia constructiei? Sau procurorii pot sa ancheteze cum a primit prima locatie micsuneasca? vor vedea ca drepturile cumparate nu aveau vechiul amplasament in parcul tineretului! sau cum consilierii i-au dedicat doar micsunesei realocarea in parc! MAFIE MAFIE MAFIE la primarie in consiliul general la curtea de apel si acum in senat! suntem niste prosti condusi de acesti mafioti!
 • +22 (24 voturi)    
  halal capitala europeana ! (Miercuri, 14 mai 2014, 14:33)

  CorneliusTacitus [anonim]

  Multumin dom' doctor Oprescu !
  Au grije de sanatatea noastra, dottore si chirurgul.
  • +2 (2 voturi)    
   nu securistul este de vina (Joi, 15 mai 2014, 9:40)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui CorneliusTacitus

   principala calitate a lui Oparescu nu este titlul de "doctor", ci calitatea de fiu de general de Securitate si deci de om de incredere a lui Ion Ilici.
   Ins ain cazul de fata, nu primarele care este e de vina, ci noi, cei care l-am ales si reales.
   Ca doar nu l-au instalat tancurile sovietice, ca in 1944!
   Noi, majoritatea locuitorilor Capitalei, am ales dintre toti candidatii posibili taman pe seful ceasurilor auriste si al autostrazii suspendate!
   De el sa avem parte!
 • +17 (19 voturi)    
  cred ca (Miercuri, 14 mai 2014, 14:34)

  nick24 [utilizator]

  vor contrui blocurile fara autorizatie si vor sta goale, ca nu se pot vinde, ca nu vor avea cadastru. Apoi se va da prdin de demolare ca si cladirea turn de langa catedrala Sf Iosif si vor ramane zeci de ani...
  • +4 (8 voturi)    
   io cre' ca se vor vinde... (Miercuri, 14 mai 2014, 16:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   S-or gasi sa le cumper niste sacãri, si fara cadastru >:)
   • +1 (1 vot)    
    m atem ca ai dreptate! (Joi, 15 mai 2014, 9:42)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Sunt unii care au si banii necesari, si chef sa ii cheltuiasca, nu ii va deranja de loc ca nu exista cadastru, ca doar " ne intelegm noi, ca oameni suntem!"
  • 0 (4 voturi)    
   are sau n-are? (Miercuri, 14 mai 2014, 19:50)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   daca exista autorizatie de constructie crede careva ca se construieste ceva peste un arbore? sau in jurul lui?
   Primaria poate obtine o HG care sa exproprieze? poate dar nu vrea sa plateasca despagubirea [mentalitate comunista].
 • +17 (19 voturi)    
  Dragilor (Miercuri, 14 mai 2014, 15:12)

  geodor [utilizator]

  Mi se rupe sufletul! In parcul acela, pe prima alee am plimbat copilul in carucior. Mai tarziu, s-a plimbat cu tricicleta si trotineta pe acolo. Tot acolo, la umbra unui copac batran mi-am ingropat papagalul. Si acum, iata ca toate aceste amintiri vor fi terfelite de o jigodie ordinara! Asta ca sa nu mai spunem de calitatea aerului din Bucuresti care este si asa la limita respirabilului...
 • +15 (17 voturi)    
  ... (Miercuri, 14 mai 2014, 15:31)

  a.nonim [utilizator]

  Cata ipocrizie din partea primariei... Pai ce credeau, ca dupa "retrocedare" proprietarul va pastra destinatia de parc?
  • +1 (1 vot)    
   da, intr-o tara normala asa e intampla! (Joi, 15 mai 2014, 9:47)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Regimul de parc se poate aplica si la un teren proprietate personala.
   Proprietarul are voie sa ridice numai constructii "pe specific": restaurant, debarcader, expozitie ... cu un regim de inaltime corespunzator, si pe un procent mic din suprafata totala. Ins ala noi nu se respecta CUT si PUZ nici pentru cladirile obisnuite!
 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 mai 2014, 15:40)

  [anonim]

  • 0 (12 voturi)    
   teic cher...!! (Miercuri, 14 mai 2014, 16:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   In 2005, Primar al Bucurestiului era amicu' lu' Base, Vindeanu (PD!!) - iar CGMB era cammm... pedist, ashaaa... >:)
   Iar Sinistru al Mediului era Sulfina Barbu (PD)... n-o uit!! N-o uit, SI pentru HALUL in care a MINTIT in privinta legii spatiilor verzi!!
   • -1 (3 voturi)    
    fara sentinta? (Miercuri, 14 mai 2014, 19:52)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    adica s-a retrocedat fara sentinta? sau tu aici instigi la nerespectarea legii [intre 6 luni si 2 ani de puscarie]?
    Nerespectarea sentintei e penalitate de 0,4 % PE ZI . Platesti tu in locul primarului?
 • +7 (7 voturi)    
  Ai dat spaga? Ce-ti mai trebuie aviz? (Miercuri, 14 mai 2014, 16:55)

  Matrafirefox [utilizator]

  Stim cum merg lucrurile in tara asta.
 • +5 (5 voturi)    
  micsunescu a dat mita (Miercuri, 14 mai 2014, 17:24)

  cph22 [utilizator]

  micsunescu nu a cumparat terenuri, ci drepturi litigioase; scumpul primar mihalache a venit cu ideea schimbului de terenuri cu valoare nula in teren cu toate utilitatile la nas; apoi au intrat ceilalti escroci camelia spranceana (cea cu Bordei) si restul bold, videanu, oprescu, piedone; nu inteleg dece DNA nu intervine; ieri dimineata erau cu tilaje pe alee escavator, camion, picamer la adapostul foliei decorative cu imaginea parcului
 • -6 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 14 mai 2014, 17:54)

  Erasm [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   O minciuna ordinara (Miercuri, 14 mai 2014, 19:54)

   ClaudiuC [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   Erasm, Micsunescu sau cum te numesti. Minti cu nerusinare. Este " viran" pentru ca e imprejmuit de trei ani, pentru ca proprietarul nu curata, nu intretine...nu face nimic din ce ar trebui sa faca oricine cu casa, terenul, padurea sau "parcul" lui. Tu esti cel/cea care manipuleaza, acolo sunt arbori de 25-30 de ani, nu "arbusti". Sa-ti fie rusine.
  • +3 (3 voturi)    
   poate.... (Miercuri, 14 mai 2014, 19:59)

   ClaudiuC [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   Incerc sa-ti gasesc totusi o scuza, poate vorbesti de terenul dinspre Palat, acolo unde ni se pregatea un Aqua Parc...In cazul asta, scuze.

   Oricum, absolut nesimtit paravanul care ascunde ce se face acolo...paravan pe care troneaza frumos niste copaci si un apus de toata frumusetea. Cand vii pe Pridvorului, te chiar fura, ai impresia ca privesti parcul de fapt.

   PS: "arbustii" cu pricina sunt niste tei de toata frumusetea, acum e vremea lor de inflorit, cine vrea, poate sa vina sa-i vada, pana mai sunt in picioare
 • +2 (2 voturi)    
  Inca (Miercuri, 14 mai 2014, 21:28)

  xerxes2001 [utilizator]

  O dovada ca in Romanica se cam poate orice
 • +2 (2 voturi)    
  Astia cu taiatul isi imagineaza (Miercuri, 14 mai 2014, 21:33)

  adrian88000 [utilizator]

  ca ei sunt venusieni ?! Taie copacii , va creste temperatura vara , dar lor nu le pasa. Ei se vor simti "ca acasa" la 60 grade la umbra. Au o imaginatie bolnava. Lacomia ii orbeste . Se vor praji la vara ca noi ceilalt, pamantenii. Dar noi ce vina avem ? Cum sa-i oprim ? Cu ghioaga ?!
  • +3 (3 voturi)    
   intrebarea din final este perfect legitima (Joi, 15 mai 2014, 9:58)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Dar cea de la inceput denota NAIVITATE: cei cu defrisarea, la fel ca cianuristii si frackistii, stiu foarte bine care vor fi consecintele!
   TOCMAI DE ACEEA iau shpaga, ca sa aiba fonduri suficente oentru a se proteja de consecinte, sa se mute cu toata familia intr-o zona sau intr-o tara ferita de efectele poluarii la care contribuie si ei. Filosofia lor este PRAGMATICA: "oricum se face cel mai amre iaz cu cianrui din Europa, si va fi f. nasol. Macar sa incasez shoagutza ca sa pot sa ma car in Elevetia!"
   La fel si cei cu parcul, fii tu sigur ca EI nu o sa se prajeasca l vara la fel ca noi, "pulimea".
 • 0 (0 voturi)    
  defriserile ;;legale: din parcul nostru. (Sâmbătă, 31 mai 2014, 9:48)

  ciuenlai [utilizator]

  dlor ce seintimpla acumcu copacii dinpolivalent,nu seva putea stopa,decit sa nestringem sisa protestam organizat,altfel nu te baga nimeni inseama. ne ametesc cu niste legi ,hg,de laprimaria mare la cea desector si sub masca legalitatii,isi fac jocurile{constructile inparc} nu vedeti citecirciumi si alte betoane,apar pe zi ce trece.urmeaza baza de tenis
  livone,inchisa de un an. se antrenau aici si copii nostri, dar nu mai este cazul ,avem nevoie decirciumi,d.le primarPIEDONE cite cinci pealee.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by