Alianta USL din Consiliul General al municipiului Bucuresti s-a destramat oficial. In sedinta de marti, PNL a trecut in opozitie alaturi de PDL, iar PSD a format o noua majoritate alaturi de PP-DD si PC. Negocierile politice ale PSD cu celelalte partide au avut loc sub atenta supraveghere a lui Marian Vanghelie, primarul PSD al sectorului 5. Acesta a stat pana aproape de finalul sedintei de Consiliu General pe holurile primariei Capitalei si a discutat cu consilierii de la diverse partide, incercand sa-i "racoleze". Doi consilieri, unul de la PDL (Lucian Iliescu) si unul de la PNL (Marcel Nicolaescu) au trecut in tabara adversa. In plus, inca din prima sedinta de consiliu cu noua majoritate, interesele PSD si PC pe plan local au fost puse in prim plan, alesii locali schimband o parte dintre consiliile de administratie la RADET si la RATB, doua regii care au anual pe mana un buget de peste un miliard de lei.

Marian VanghelieFoto: Hotnews

Totodata, alesii locali au schimbat componenta Comisiei de urbanism, dand afara consilierii PNL - prin aceasta comisie trec cele mai importante proiecte imobiliare din Capitala. Tot Marian Vanghelie vroia sa ia de la Primaria Capitalei o cladire aflata in centrul Capitalei. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, vroia un teren de 53.000 mp in zona Tineretului.

Sedinta de Consiliu General de marti, 29 aprilie, a inceput cu aproape doua ore intarziere, aproape de ora trei, desi era programata sa inceapa la ora unu. Pe holurile primariei, in sala de sedinte a consilierilor PSD si-a facut aparitia Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. Marian Vanghelie a recunoscut ca se afla pentru a "discuta" cu consilierii si ca vor fi schimbate consiliile de administratie la RADET si RATB.

Imediat ce consilierii au intrat in sala, s-a convocat o sedinta de indata si s-a ales un nou presedinte de sedinta - Ghita Richard Vicentiu de la PP-DD. PNL a votat alaturi de PDL, iar PSD alaturi de PP-DD si PC.

Cu noile aliante formate, PDL si PNL au incercat sa schimbe actualii viceprimari (Dan Darabont - PSD, si Marcel Nicolaescu, care a trecut recent de la PNL la PSD) insa nu au reusit. Proiectele nu au fost introduse pe ordinea de zi a sedintei ordinare deoarece liberalii si democrat-liberalii au avut in sala doar 24 de consilieri prezenti, dintre care unul de la PDL a votat cu PSD. Pentru acest lucru, aveau nevoie de cel putin 27 de consilieri.

Consiliul General are in total 55 de consilieri. PDL are 10 consilieri dintre care unul nevalidat si unul care voteaza cu PSD. PNL a ramas cu 14 dupa plecarea lui Marcel Nicolaescu, PP-DD are sapte consilieri si restul sunt de la PSD. PP-DD cu PSD si PC au avut in sala 27 de consilieri.

In final, ordinea de zi a sedintei nu a putut fi votata deoarece majoritatea fragila PSD-PPDD-PC, cu 27 de oameni prezenti la sedinta de consiliu, nu a reusit sa intruneasca cvorumul - 7 dintre consilieri nu erau in sala la momentul votului.

Imediat dupa neintrunirea cvorumului, majoritatea PSD-PPDD-PC a convocat o noua sedinta de indata, pe a carei ordine de zi a introdus toate proiectele aflate pe ordinea de zi a sedintei ordinare care nu a avut loc, plus alte 15 proiecte de hotarere noi.

Acestea se refera la:

- schimbarea unei parti din consiliile de administratie ale RADET si RATB, mai exact jumatate dintre cei 6 membri ai fiecarui consiliu.

- transmiterea unui teren in suprafata de circa 53.000 mp din administrarea Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement - Primaria Capitalei la Primaria sector 4.

- modificarea sumelor repartizate de Consiliul General la inceputul anului din cotele defalcate din impozitul pe venit - aproape 100 milioane lei.

- schimbarea componentei comisiei care ca alege consiliile de administratie la RADET si RATB.

- schimbarea a jumatate dintre cei 6 membri ai fiecarui consiliu de administratie de la RADET si RATB si numirea unor inlocuitori interimari pana comisia numita va face alte numiri.

- darea in folosinta a unui cladiri de pe strada Ilfov nr.5 din centrul Capitalei catre Consiliul Local sector 5 pentru desfasurarea activitatii acestuia.

- inlocuirea consilierilor PNL din Comisia de Urbanism, comisie pe unde trec cele mai importante proiecte imobiliare din Capitala.

Desi continutul acestor proiecte nu a fost facut public inainte de a fi supuse la vot, fiind trecute doar titlurile lor pe o ordine de zi care a fost citita, majoritatea PSD-PPDD-PC le-a aprobat pe toate, mai putin cele care vizau patrimoniul (terenul din zona Tineretului - str. Secerei si cladirea de pe strada Ilfov) unde este nevoie ca doua treimi dintre consilieri sa voteze, iar alianta nou formata avea doar 27 de consilieri, adica o majoritate simpla.

Consilierul PNL Cornel Pieptea a atras atentia ca se incalca legea deoarece proiectele de hotarare introduse pe ordinea de zi la sedinta de indata nu au fost date consilierilor inainte de vot, deci nu puteau vota ceva despre care nu aveau cunostinta. In plus, acesta a atras atentia ca trebuie sa existe o motivare pentru demiterea consiliilor de administratie ale Regiilor deoarece municipalitatea risca sa plateasca daune de zeci de mii de euro membrilor demisi daca nu exista o motivare a deciziei, potrivit contractelor de munca incheiate.

Cele doua regii ale municipalitatii, RADET si RATB, au impreuna un buget de peste 1 miliard de lei. De fiecare data cand se schimba majoritatea politica in Consiliul General, consiliile de administratie, care numesc si directorii, sunt schimbate. Astfel, s-a ajuns sa nu existe o strategie clara, iar cele doua regii sunt considerate "doua gauri negre" care inghit anual sute de milioane de lei.

Subventiile la cele doua mari regii, RADET si RATB inseamna circa 30% din bugetul municipalitatii - aproximativ 270 de milioane de euro.

In cazul RADET, 45% din costul la gigacaloriei este subventionat de Municipalitate. Astfel, din 320 lei cat costa gigacaloria, populatia plateste doar 170 lei. Primaria Municipiului Bucuresti a subventionat energia termica iarna trecuta cu 487 milioane lei.

In cazul RATB 55% din costuri sunt suportate de Municipalitate, prin subventii la biletele de calatorie si gratuitati pentru categorii defavorizate: tineri, studenti, pensionari, persoane cu handicap. In acest an, valoarea subventiei pentru RATB este de 440 milioane lei.