O parte din celebra fabrica de bere Luther aflata langa pasajul Basarab, Bucuresti, a fost demolata, din aceasta mai ramanand doar trei cladiri clasate ca monument istoric - orzaria, maltaria si sediul administrativ. In locul cladirilor demolate, potrivit unui proiect aprobat de Primaria Capitalei in 2013, proprietarii doresc sa construiasca un centru comercial si cateva blocuri a caror inaltime va atinge maxim 14 etaje. Cladirile monument vor fi restaurate.

Fabrica de bere - 25 aprilie 2014Foto: Hotnews

Potrivit panoului de santier, proprietarii fabricii - Kaufland Romania si Kiseleff Development - au obtinut autorizatia de demolare inca din decembrie 2011, iar lucrarile de demolare au inceput pe 4 aprilie 2014 si se vor finaliza pana la sfarsitul lunii iulie.

Terenul fostei fabrici de bere Luther are o suprafata de circa 27.000 mp. Pe teren se afla patru imobile monument istoric: maltaria, orzaria, pavilionul administrativ si o cladire cu ateliere si magazii din care va fi pastrata doar fatada. Pana la sfarsitul anului trecut, fabrica a apartinut firmei Heineken care a vandut-o, tranzactie evaluata la 10-15 milioane de euro, potrivit unor informatii aparute in presa.

Fabrica de Bere Luther a fost construita in anul 1869 de marele industrias neamt Erhard Luther. Aceasta a fost una dintre primele intreprinderi de bere din Bucuresti si din Romania. Berea "Luther", produsa in halele neamtului Erhard, a devenit, in scurt timp, una dintre cele mai cautate bauturi in carciumile Capitalei, aceasta devenind si furnizor al Curtii Regale a Romaniei.

Fabrica de bere Luther - 5 iunie 2013

Fabrica de bere Luther - 5 iunie 2013

Fabrica de bere Luther - 25 aprilie 2014

Fabrica de bere Luther - 25 aprilie 2014

Fabrica de bere Luther - 25 aprilie 2014

Fabrica de bere Luther - 25 aprilie 2014 - Orzaria